Οι ερωμένες περνούν... κρίση

17.12.2008
Τέσσερις γοητευτικοί κύριοι ντυμένοι με κοστούμια Armani και μοκασίνια Gucci περιμένουν με χαμόγελο αυταρέσκειας τα πρώτα δώρα της ημέρας. Δεν είναι σκηνή από την ταινία «Αρσενικός ζιγκολό... ωραίος και Ευρωπαίος», αλλά εικόνα που παρατηρείται καθημερινά στα κεντρικά καφέ Κηφισιάς και Κολωνακίου. Με μια διαφορά... τα χαμόγελα για τους καλογυμνασμένους ζιγκολό και τις φιλόδοξες νεαρές συνοδούς πλούσιων κυρίων έχουν αντικατασταθεί από κατήφεια, που οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Από τους ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Τέσσερις γοητευτικοί κύριοι ντυμένοι με κοστούμια Armani και μοκασίνια Gucci περιμένουν με χαμόγελο αυταρέσκειας τα πρώτα δώρα της ημέρας. Δεν είναι σκηνή από την ταινία «Αρσενικός ζιγκολό... ωραίος και Ευρωπαίος», αλλά εικόνα που παρατηρείται καθημερινά στα κεντρικά καφέ Κηφισιάς και Κολωνακίου. Με μια διαφορά... τα χαμόγελα για τους καλογυμνασμένους ζιγκολό και τις φιλόδοξες νεαρές συνοδούς πλούσιων κυρίων έχουν αντικατασταθεί από κατήφεια, που οφείλεται στην οικονομική κρίση. Αν η Λόριν Χάτον χάριζε πριν από δύο δεκαετίες στον «Αmerican Gigolo» Ρίτσαρντ Γκιρ μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα και χρυσά ρολόγια, οι διάδοχοί του θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι μόλις με ένα κοστούμι Tom Ford. Και αυτό γιατί, όπως προκύπτει από πρόσφατες έρευνες, οι κυρίες παραμένουν πολύ πιο γενναιόδωρες με τους συνοδούς τους απ ό,τι οι άντρες.

Το 80% των μεγιστάνων που έχουν εξωσυζυγική σχέση σχεδιάζουν να μειώσουν, ακόμα και να κόψουν τελείως, τα «δωράκια» αγάπης στις ερωμένες τους. Δεν το λέμε εμείς, αλλά πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Prince & Associates στην Αμερική μεταξύ 191 πολυεκατομμυριούχων.

Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά... Το ακριβότερο call girl της Αθήνας γνωστή bimbo που ασχολείται με το χώρο του θεάματος αναγκάστηκε να ρίξει το κασέ της από τα 4.000 στα 2.500 ευρώ και μόνο για τους καλούς και σταθερούς πελάτες που θέλουν να περάσουν μια νύχτα πάθους μαζί της.

«Καλώς ή κακώς, τα κορίτσια του μόντελινγκ που ασχολούνται και με τη συνοδεία κυρίων έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους στην επαρχία. Εκεί υπάρχει μεγάλη ζήτηση, περισσότερο χρήμα, αλλά και μεγαλύτερη ανάγκη των προσώπων των τοπικών κοινωνιών να επιδείξουν τη λεία τους. Στην Αθήνα τα πράγματα έχουν μπουχτίσει», μας ανέφερε γνωστός μάνατζερ, που για ευνόητους λόγους θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου», μας είπε ο στυλίστας Χάρης Σιανίδης και πρόσθεσε: «Τα δώρα των εύπορων κυρίων στις αγαπημένες τους περιορίζονται. Οι κυρίες θα πρέπει για λίγο καιρό να ξεχάσουν τις πανάκριβες σινιέ τσάντες».

Πάντως, κάποιοι σκοπεύουν να σταματήσουν εντελώς τις χορηγίες τους. Θα ήταν μάλλον θράσος την ώρα που ζητάνε από τις συζύγους τους να περιορίσουν τα έξοδά τους εκείνοι να προσφέρουν πολυτελή δώρα στις ερωμένες τους.

Πολυτελή είδη σε κρίση
Ταξίδια, κοσμήματα και επώνυμα ρούχα, τσάντες και παπούτσια είναι τα πρώτα extra που κόβονται σε κυρίες και κυρίους που προσφέρουν επ αμοιβή τις... υπηρεσίες τους. Βέβαια, στην Ελλάδα τα πράγματα δεν είναι ακόμη τόσο στριμωγμένα, εξ ου και η κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε στα εγκαίνια του «Golden Ηall» στο Μαρούσι. Ωστόσο, τα παραπάνω αποτελούν πλέον προνόμια μόνο για τις νόμιμες συζύγους ή συνοδούς και όχι για κάποιες περαστικές περιπέτειες.

Διαφορετική άποψη και με ισχυρά επιχειρήματα έχει ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας Μάκης Τσέλιος. «Νo money, no honey! Τα δώρα μπορεί να κοπούν στις νόμιμες συζύγους, που θα πρέπει να συμμετέχουν στην περικοπή των όποιων εξόδων του οικογενειακού προϋπολογισμού, όχι όμως και στις ερωμένες. Και εγώ παρατηρώ κάποια μείωση στα δώρα που κάνουν κύριοι και κυρίες από τα καταστήματά μου, δεν πιστεύω όμως ότι αυτό οφείλεται τόσο στην κρίση αυτή καθαυτή όσο στον πανικό που υπάρχει και είναι πάντα πολύ κακός σύμβουλος», μας είπε χαρακτηριστικά.

«Στην Ελλάδα είναι σχεδόν ανεπαίσθητες οι επιπτώσεις, ειδικά στην αγορά του κοσμήματος. Δεν νομίζω ότι κάποιοι που διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα θα μειώσουν τα έξοδα που κάνουν οι γυναίκες που έχουν δίπλα τους. Θεωρώ ότι το θέμα είναι περισσότερο ψυχολογικό παρά ουσιαστικό», δήλωσε ο μετρ των διαμαντιών Γρηγόρης Γκόφας.

Συγκρατημένος εμφανίζεται και ο επιχειρηματίας Γιώργος Βορρέας, τονίζοντας ωστόσο πως οι επιπτώσεις υπάρχουν προς το παρόν μόνο στα πολύ ακριβά προϊόντα, τα οποία ούτως ή άλλως δεν προσέγγιζε η λεγόμενη «μεσαία τάξη». «Κάποιοι θα προχωρήσουν δύσκολα στην αγορά ενός πολύ ακριβού ρούχου. Και διευκρινίζω ότι μιλάμε για κομμάτια της τάξης των 7.000 ευρώ και πάνω. Άνθρωποι με τέτοια αγοραστική δύναμη είναι αναμφισβήτητα οικονομικά ισχυροί. Σ αυτό το επίπεδο οι επιπτώσεις είναι περισσότερο ψυχολογικές. Δεν νιώθουν τόσο άνετα όταν αγοράζουν κάτι πολύ ακριβό σε σχέση με πέρσι ή πρόπερσι. Ενοχικές συμπεριφορές που εκδηλώνονται με σκέψεις του τύπου εδώ ο κόσμος καίγεται και θα αγοράσω ένα φόρεμα αξίας 15.000 ευρώ στην ερωμένη μου;. Στην ουσία όμως δεν έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους».

Πιο γενναιόδωρες οι γυναίκες σύμφωνα με την talk of the town έρευνα των Prince & Associates, μόνο το 15,4% των ώριμων κυριών σκέφτονται να μειώσουν τις δαπάνες για τους ζιγκολό τους. «Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι γυναίκες μπορούν πολύ πιο εύκολα να ερωτευθούν σε μια εκτός γάμου σχέση από τους άντρες. Γι αυτό και στη συνέχεια βλέπουμε αρκετές να συνάπτουν κανονικά σχέση μαζί τους, διαλύοντας ακόμη και τις οικογένειές τους! Κάτι που ένας ισχυρός άντρας, για παράδειγμα, ένας επιχειρηματίας ή γιατρός, δεν θα έκανε σχεδόν ποτέ», μας αποκάλυψε νεαρός ηθοποιός που στα πρώτα του βήματα είχε ασχοληθεί με το μόντελινγκ και με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Πάντως, σύμφωνα και με ψυχολογικές έρευνες, η γενναιοδωρία των κυριών δεν έχει να κάνει μόνο με τις συναισθηματικές ανάγκες, αλλά και με την κακή σχέση που έχουν με τα χρήματα.

«Για τους άντρες το σημαντικότερο είναι η καριέρα, η εργασία και τα χρήματα που προέρχονται από αυτά, μαζί με την κοινωνική και προσωπική καταξίωση. Συνεπώς, το να ελαττώσουν τα έξοδά τους σε δώρα, που πολλές φορές είναι περιττά, είναι το αναμενόμενο, μιας και υποτίθεται ότι σε μια οικογένεια ή σχέση τα περισσότερα χρήματα προέρχονται από τους άντρες. Οι γυναίκες, όχι βέβαια όλες, είναι συνήθως το βοηθητικό οικονομικό χέρι και έτσι έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να ξοδεύουν. Εδώ δεν τίθεται θέμα συναισθηματικό, αλλά μόνο θέμα οικονομικής ανασφάλειας, που συνήθως στους άντρες είναι μεγαλύτερη για τους προαναφερθέντες λόγους», τόνισε η κλινική ψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου.

Ανατρεπτικές απόψεις
Τελείως διαφορετικά προσεγγίζει το θέμα ο γνωστός ψυχολόγος Δημήτρης Δανιάς, που υποστήριξε ότι η συμπεριφορά σε μια παράνομη σχέση δεν καθορίζεται από την οικονομική κρίση, αλλά από εντελώς διαφορετικούς παράγοντες, που έχουν να κάνουν με το σύγχρονο τρόπο ζωής: «Ο άντρας έχει ανάγκη από τη συντροφικότητα, είτε είναι παντρεμένος είτε όχι. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουμε εξοικειωθεί με τις φαντασιακές εικόνες και δεν λειτουργούμε πλέον φαντασιακά όπως λειτουργούσαμε και οι άντρες και οι γυναίκες. Πιστεύω ότι αυτού του είδους οι συμπεριφορές σε μια σχέση δεν συνδέονται απόλυτα με την οικονομική κρίση, αλλά περισσότερο με το σύγχρονο τρόπο ζωής και τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Οι λόγοι που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές έχουν να κάνουν πιο πολύ με την ψυχολογία και τους ρόλους των φύλων στην εποχή μας, παρά με την οικονομική κρίση. Για να εξηγήσω, για τη γυναίκα αποτελεί καινούργιο στοιχείο μια παράνομη σχέση, όχι γιατί δεν το έκανε πριν, αλλά γιατί τώρα πια το κάνει χωρίς ενοχές και ψάχνει μέσα από μια εξωσυζυγική σχέση την ανεξαρτησία της και την ισορροπία. Για το λόγο αυτό είναι πιο ισορροπημένη όταν πάει στο παράνομο, ενώ συνεχίζει να τηρεί την ίδια συμπεριφορά και να επενδύει ακόμη και υλικά ανεξαρτήτως οικονομικής κρίσης».

Έξω από τα δόντια μας μίλησε ο διακεκριμένος ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης: «Να ανακαλύψουμε δηλαδή ξανά τον τροχό και να κάνουμε έρευνα για να ανακαλύψουμε το αυτονόητο; Το γεγονός ότι όταν περνάμε μια οποιαδήποτε μεγάλη κρίση είτε υγείας είτε οικονομική τα ξεχνάμε τα γκομενιλίκια. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

Περιζήτητοι κύριοι σε δύσκολους καιρούς
Ο ισχυρός:
Ο δυνατός άντρας των ασφαλειών και των media Δημήτρης Κοντομηνάς ήταν και παραμένει γενναιόδωρος με τις γυναίκες. Ποιος δεν θυμάται τις ετόλ γούνες της Φρίντας και της Μαίρης Κοντομηνά ή τα πανάκριβα δαχτυλίδια που κοσμούσαν τα χέρια της πρώην αγαπημένης του Σίσσυς Παπαδήμα; Οι λαμπερές κυρίες που έχουν περάσει από το πλευρό του έχουν πλήρη γνώση της έννοιας high life.

Ο γενναιόδωρος: Ο μεγαλοεφοπλιστής Μιχάλης Γουλανδρής, σύζυγος της Έλλης Στάη, έχει τη φήμη του πλέον ανοιχτοχέρη στους υψηλούς κύκλους του enfant gate. Με όσες γυναίκες συνδέθηκε ερωτικά δεν δίστασε να κάνει δώρα αμύθητης αξίας. Αυτό ωστόσο που είχε συζητηθεί περισσότερο τον προηγούμενο χειμώνα είναι η φήμη ότι ταξίδεψε μαζί με την Έλλη Στάη στο Παρίσι και ξόδεψε μια μικρή περιουσία σε σακάκια επώνυμων οίκων για εκείνη.

Το νέο αίμα: Ο νεαρός γόνος της πετρελαϊκής αγοράς Γιώργος Μελισσανίδης συγκαταλέγεται στους περιζήτητους εργένηδες. Οι κυρίες που κατά καιρούς βρέθηκαν στο πλευρό του έχουν να θυμούνται την ευγενική συμπεριφορά του, το χιούμορ του αλλά και τις μεγάλες «ζημιές» στις καλύτερες αθηναϊκές πίστες. Λάτρης της καλής ζωής, ο Γιώργος Μελισσανίδης δεν έκρυψε ποτέ την αδυναμία του στις γοητευτικές υπάρξεις.

Ο ανατρεπτικός: Πριν δεσμευτεί με την Όλγα Φαρμάκη ο Αλέξανδρος Αγγλούπας όλες οι νεαρές κυρίες επιθυμούσαν να βρεθούν στο πλευρό του. Ακριβά ρολόγια, συλλεκτικά κοσμήματα, δερμάτινες τσάντες Hermes και εξωτικά ταξίδια είναι μόνο μερικά από τα δώρα στις κατά καιρούς αγαπημένες του. Γαλαντόμος και extra large, παραμένει σταθερή αξία.

Ο γαλαντόμος: Ο Σέρρος Μύρτας ξέρει να είναι γενναιόδωρος με τις γυναίκες. Ως επιχειρηματίας πολυτελών αυτοκινήτων ο άσος στο μανίκι του είναι οι ακριβές κούρσες. Όπως η Porsche που είχε δωρίσει στην πρώην αγαπημένη του Νατάσσα Θεοδωρίδου. Δεν... υποβιβάζει όμως και τα κοσμήματα, με πιο πρόσφατο εκείνο στην αγαπημένη του Ευαγγελία Αραβανή, ένα πανάκριβο βραχιόλι από πλατίνα στολισμένο με μπριγιάν.

Ο bon viveur: Αν και διακριτική παρουσία στο χώρο του επιχειρηματικού κόσμου, ο Αλέξης Λούβαρης έχει ταυτίσει το όνομά του με τις ευγενικές χειρονομίες στις κατά καιρούς συντρόφους του. Πανάκριβα κοσμήματα, haute couture τουαλέτες και δερμάτινες τσάντες... αστρονομικής αξίας συγκαταλέγονται πάντα στα καλόγουστα δώρα του. Σε ένα ταξίδι-έκπληξη με την αγαπημένη του Νάντια Κάρβελη πρόσφατα στο Λονδίνο της χάρισε ένα χρυσό μπρελόκ Cartier και ένα ζευγάρι επώνυμες γόβες.

Ο ασυμβίβαστος: Αν και σε νεαρή ηλικία, ο Αλέξανδρος Σπυριλιώτης μπήκε δυναμικά στο κλαμπ των γενναιόδωρων κυρίων. Η Σάσα Μπάστα θα θυμάται τις όμορφες στιγμές της σχέσης τους και από τα πολύ ακριβά δώρα του, ειδικά από το πανάκριβο Hummer της, αν και φίλοι του πρώην ζευγαριού υποστηρίζουν ότι το αγόρασαν από κοινού την περίοδο που ήταν μαζί. Σε συνδυασμό με την αρρενωπή γοητεία του, αποτελεί τον ιδανικό εργένη.

Ο ανοιχτοχέρης: Όταν ερωτευτεί ο νεαρός εφοπλιστής Βασίλης Μιχαήλ, δεν χαλάει χατίρι στις γυναίκες. Και δεν αναφέρομαστε μόνο σε extravagante νυχτοπερπατήματα σε prive club και μπουζούκια πρώτης γραμμής, αλλά και σε ρομαντικές κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, που συνοδεύονται από την προσφορά πανάκριβων κοσμημάτων, εξεζητημένων ρούχων και, φυσικά, από άφθονη σαμπάνια.

Ο διακριτικός: Ο πλέον περιζήτητος εργένης, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του κόσμου, ο Πάρης Κασιδόκωστας, δεν έχει απασχολήσει ποτέ τον Τύπο με δώρα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας στις κατά καιρούς αγαπημένες του. Ίσως γιατί η διακριτικότητα είναι αρχή που διδάχθηκε τόσο από τον παππού του Γιάννη, όσο και από τη μητέρα του Μαριάννα Λάτση. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε ότι όταν διατηρούσε δεσμό με την Πάρις Χίλτον της είχε κάνει δώρα ανεκτίμητης αξίας. Ανάμεσά τους και το περιβόητο διαμαντένιο μονόπετρο.