Γιώργος Φειδάς: "Πιστεύω στην τύχη, όχι στη γρουσουζιά"

15.10.2008
Την πρώτη φορά που μίλησα μαζί του ήταν περίπου πριν από 4 χρόνια, όταν έγραψε τους «Singles» για λογαριασμό του Mega. Εγώ Θεσσαλονίκη, εκείνος Αθήνα. Από τότε τα έχουμε πει ξανά αρκετές φορές

Την πρώτη φορά που μίλησα μαζί του ήταν περίπου πριν από 4 χρόνια, όταν έγραψε τους «Singles» για λογαριασμό του Mega. Εγώ Θεσσαλονίκη, εκείνος Αθήνα. Από τότε τα έχουμε πει ξανά αρκετές φορές, αλλά πάντα από το τηλέφωνο. Τώρα πια ως μόνιμος κάτοικος Αθηνών του ζήτησα να τα πούμε από κοντά. Εξάλλου, γράφει το σενάριο της νέας σειράς του ΑΝΤ1 «Επτά ζωές». Το ραντεβού δόθηκε στο Κολωνάκι το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης. από τον ΑΣΤΕΡΗ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Πώς πάνε τα γυρίσματα της νέας σου σειράς;

«Μια χαρά, αν εξαιρέσεις κάποιες αναποδιές που προέκυψαν πριν από λίγες μέρες. Πιστεύω όμως ότι σύντομα όλα θα κυλήσουν ακόμη πιο ομαλά».

Αναφέρεσαι στην εξαφάνιση της Πέρσας;

«Ναι, της γάτας που παίζει στη σειρά και συμβολίζει τις Επτά ζωές. Το πραγματικό της όνομα είναι Νώνυ (σ.σ.: από το ανώνυμη). Είναι μαύρη και τις προάλλες το έσκασε μια ολόκληρη μέρα. Έτσι, αναγκαστήκαμε να κάνουμε άλλα γυρίσματα και τα δικά της πήγαν πίσω».

Μα μαύρη γάτα διάλεξες. (Γέλια.) Τι περίμενες

«(Γέλια.) Το ίδιο μου είπε και ο παραγωγός, αλλά, ξέρεις, παρόλο που είμαι προληπτικός, δεν πιστεύω στη γρουσουζιά, αλλά στην τύχη».

Λίγο πριν από το καλοκαίρι μου είχες πει ότι φέτος δεν θα κάνεις τηλεόραση. Τι μεσολάβησε;

«Μια σειρά από συμπτώσεις. Είμαι κατά της μόδας των διασκευών και το πιστεύω ακόμη, δεν άλλαξε η άποψή μου. Ωστόσο, όταν ο παραγωγός Γιάννης Καραγιάννης μου είχε δείξει διάφορες φόρμες, του είχα πει ότι αν θα έγραφα, θα έκανα μόνο τις Επτά ζωές. Ήταν το μόνο που μου είχε αρέσει. Αργότερα η Υρώ Μανέ, που παίζει στη σειρά, μου ζήτησε τη γνώμη μου και της είπα: Είδα το τρέιλερ, κάν το, είναι σούπερ. Τότε μου πρότεινε να το γράψω εγώ και στη συνέχεια με την επιμονή της τα κατάφερε».

Και σε έπεισε.

«Απλώς είμαι άνθρωπος της στιγμής. Δέχτηκα να γράψω το πρώτο επεισόδιο και επειδή βγήκε σε μιάμιση μέρα, όπως είχε γίνει με τους Singles, το είδα ως γούρι. Έπειτα μου άρεσε και το καστ, οπότε είπα: Εντάξει, πάμε να το κάνουμε 100%».

Ποια είναι η άποψή σου για τις προσαρμογές σεναρίων στα ελληνικά;

«Δεν συμφωνώ καθόλου. Πιστεύω ότι θα έπρεπε εμείς να φτιάχνουμε δυνατές σειρές και να τις πουλάμε έξω. Ξέρω ότι αυτό ακούγεται κάπως, μιας και κάνω φέτος διασκευή, ωστόσο δεν προσαρμόζω τις ιδέες μου στη νέα μόδα. Το κάνω απλά και μόνο επειδή τα παιδιά που παίζουν είναι φίλοι μου και περνάω καλά. Ιδεολογικά είμαι ενάντια».

Πέρυσι σχεδόν όλες οι ελληνικές σειρές του ΑΝΤ1 δεν πήγαν καλά και «κόπηκαν». Ενδεχομένως το κανάλι, αν αντιμετωπίσει φέτος παρόμοια κατάσταση, να προβεί σε ανάλογη κίνηση. Σε αγχώνει αυτό;

«Δεν ξέρω τι έγινε πέρυσι στον ΑΝΤ1 και κόπηκαν οι σειρές. Τις Επτά ζωές τις πιστεύουν πάντως πολύ στο κανάλι, γι αυτό και η σειρά βγήκε τώρα και όχι το Γενάρη, όπως αρχικά προγραμματιζόταν. Επομένως, δεν νιώθω άγχος. Δεν μου κάνουν σαν άνθρωποι που θα μας κόψουν άδικα. Θα δείξει, δεν ξέρω. Είμαι αισιόδοξος γενικά».

Τι ενδιαφέρον μπορεί να παρουσιάζει ένα έτοιμο concept;

«Είναι μια σειρά στην οποία η διαφορά η μεγάλη ανάμεσα σ' αυτό που γράφω εγώ και στου ισπανικού είναι ότι στο πρωτότυπο τον ήρωα τον βλέπουμε 3 μήνες μετά το κώμα, ενώ στο δικό μας 20 χρόνια μετά. Εκεί πάνω μου προκάλεσε το ενδιαφέρον και είπα: Πώς είναι για έναν άνθρωπο να ξυπνάει μετά από τόσα χρόνια; Τι δεν ξέρει; Από αυτά που δεν ξέρει, το Internet και τα κινητά, τι κωμικές καταστάσεις μπορούν να βγουν;. Οπότε, αυτό είναι το ενδιαφέρον: να μπεις στο μυαλό αυτού του ανθρώπου και να δεις πώς σκέφτεται. Βλέπεις τον κόσμο πώς είναι σήμερα μέσα από τα μάτια ενός αθώου παιδιού στην ουσία. Διότι δεν γράφω για έναν 35άχρονο, αλλά για ένα 16άχρονο έφηβο».

Τι σε βοήθησε να «χτίσεις» τον κεντρικό χαρακτήρα; Τον «Γιάννη» (Γιώργο Σεϊταρίδη) δηλαδή;

«Πάρα πολύ οι αναμνήσεις μου από το πώς ήμουν εγώ το 1989. Είχα την ίδια ηλικία με αυτόν. Επίσης, μίλησα με πολλούς φίλους μου για να θυμηθούμε τι κάναμε τότε, διότι η μνήμη του ήρωα σταματάει εκείνη τη χρονιά. Οπότε πρέπει να γράψεις για ένα χαρακτήρα που δεν ξέρει τίποτα για τα τελευταία 20 χρόνια. Έτσι, είδα πολλές βιντεοταινίες του 80 και έχω κι άλλες να δω και μίλησα με πολλούς για να μου θυμίσουν εκφράσεις που λέγαμε τότε. Όπως το «βασικά», που δεν το θυμόμουν. Λέγαμε πολύ τότε: Βασικά μ αρέσει αυτό. Μία ακόμη φοβερή ατάκα που το καταχάρηκα, διότι δεν τη λέμε πια, είναι το ούφο είσαι; ή μου τη βγήκε με κόκκινο (Γέλια.)».

Αν θα μπορούσες να «ξυπνήσεις» στο μέλλον, ποια χρονολογία θα διάλεγες;

«Το μέλλον θα ήθελα να το ζήσω καθώς θα συμβαίνει. Θα προτιμούσα να πάω πίσω στο χρόνο και να βρεθώ σε μια παλιά εποχή. Δεν θα ήθελα να πάω μπροστά μαγικά».

Σε ποια εποχή του παρελθόντος θα ήθελες να βρεθείς;

«Δεν σκέφτομαι πραγματικές εποχές, αλλά ιστορίες. Θα ήθελα να βρεθώ σε μια εποχή που υπήρχαν περιπέτειες. Ας πούμε στην εποχή του Ρομπέν των δασών, αν υπήρχε πραγματικά. Θα ήθελα να ήμουν μέρος ενός δίκαιου αγώνα που θα δινόταν για να επιτευχθεί κάτι. Στην εποχή που υπήρχαν ήρωες. Τα βλέπω όμως ρομαντικά, διότι δεν ξέρω αν θα ήμουν ευτυχισμένος σε αυτές τις εποχές. Ήταν πιο σκληρές από ό,τι τις βλέπουμε στις ταινίες ή στα βιβλία που διαβάζουμε».

Η εποχή μας δεν είναι σκληρή;

«Πάρα πολύ και με έναν πιο σκληρό τρόπο από ό,τι ήταν αυτές. Με την έννοια ότι τότε ο εχθρός ήταν αναγνωρίσιμος. Τώρα ο εχθρός δουλεύει υπόγεια. Υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο δεν το βλέπεις πουθενά».

Οι «Singles» τελείωσαν οριστικά ή η Ράνια και η Λίλη καιροφυλακτούν;

«Σαν χαρακτήρες δεν έχουν τελειώσει. Οπωσδήποτε θα κάνω κάτι με τους Singles. Τι, πώς και πότε δεν το ξέρω ακόμα. Αλλά έχω ακόμη πολλές ιστορίες που δεν πρόλαβα να τις πω. Το σίγουρο είναι ότι θα τελειώσει το κόμικ τους. Από κει και πέρα θέλω να κάνω ιστορία την εγκυμοσύνη της Ράνιας, της Μαρίας Σολωμού δηλαδή, η οποία μου έχει διηγηθεί απίστευτες καταστάσεις από την περίοδο που ήταν έγκυος. Αλλά δεν ξέρω αν θα είναι για την τηλεόραση. Τους αγαπώ τους Singles. Ως η πρώτη μου δουλειά, είναι, ξέρεις, σαν τον πρώτο έρωτα. Θα ήθελα να τους ξανακάνω όταν θα βρεθεί ο χρόνος».

Ευρηματικό σενάριο

Η κωμική σειρά του ΑΝΤ1 κάνει απόψε πρεμιέρα, στις 21:00. Το στόρι: Μετά από 20 χρόνια σε κώμα ένας 35άχρονος έφηβος ξυπνάει ξαφνικά σε έναν τελείως διαφορετικό κόσμο, στο 2008! Έχουν να δουν πολλά τα μάτια του, αλλά και τα δικά μας. Ο Γιώργος Σεϊταρίδης προσπαθεί να προσαρμοστεί και να ενηλικιωθεί, πλαισιωμένος από τον Σωκράτη Πατσίκα και την Υρώ Μανέ.