Γουίλ Σμιθ: "Θα υπερασπιζόμουν γυμνός την παγκόσμια ειρήνη"

07.10.2008
Αποφασίζοντας να παρακολουθήσω το προηγούμενο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη την περιπέτεια «Χάνκοκ», δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Περίμενα μία ακόμη αδιάφορη ταινία δράσης με εξυπναδίστικο χιούμορ, από αυτές που καμιά φορά θέλεις να φύγεις στα μισά....

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ

Αποφασίζοντας να παρακολουθήσω το προηγούμενο καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη την περιπέτεια «Χάνκοκ», δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένος. Περίμενα μία ακόμη αδιάφορη ταινία δράσης με εξυπναδίστικο χιούμορ, από αυτές που καμιά φορά θέλεις να φύγεις στα μισά.... Τελικά, το ιδιαίτερο χιούμορ του Γουίλ Σμιθ, αλλά και η σκηνοθεσία του Πίτερ Μπεργκ με έκαναν να αναθεωρήσω τις απόψεις μου. Προχωρημένο σενάριο, σκηνές που κόβουν την ανάσα, αρκετό γέλιο, προβολή στην ευαίσθητη πλευρά των χαρακτήρων και ανατροπές που οδηγούν σε ένα φινάλε που στην ουσία αποτελεί και το δυνατό «χαρτί» της ταινίας.

Τελευταία φορά είχα συναντήσει τον Γουίλ Σμιθ στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της προώθησης της ταινίας «Ζωντανός θρύλος». Τότε, πιο σοβαρός και φανερά κουρασμένος, έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ξεπεράσει το τζετ λαγκ και να αποκτήσει ρυθμό ο λόγος του. Τώρα, αν και μόλις δύο μέρες πριν βρισκόταν στην Ευρώπη, είναι στην έδρα του και η άνεσή του περνάει στους δημοσιογράφους.

Μετά τα πρώτα «καλημέρα» με ρωτάει αν το μάλλον ιδιαίτερο κοινό της Ελλάδας ανταποκρίνεται στο χιούμορ του...

Σωστός επαγγελματίας, το νέο αστέρι του Χόλιγουντ προσπαθεί πάντα να σε κάνει να αισθανθείς οικεία και μάλλον το καταφέρνει. Δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για τη Σαρλίζ Θερόν, συμπρωταγωνίστριά του στο «Χάνκοκ». «Είναι υπέροχη γυναίκα και ηθοποιός, το χιούμορ της σπάει κόκαλα», αναφέρει και στη συνέχεια ξεκινάμε μια συζήτηση περί γυμνισμού...

Θα υπερασπιζόσουν γυμνός την παγκόσμια ειρήνη, όπως έκανες και στην ταινία «Χάνκοκ»;

«Χμμμ... Αν αυτό βοηθούσε στην επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης, θεωρώ ότι θα το έκανα! Όχι θεωρώ, θα το έκανα σίγουρα! Θα έπρεπε όμως να είμαι σίγουρος ότι δεν θα πάει χαμένος ο κόπος μου! (Γέλια.)».

Θα μπορούσες όμως να εγκαταλείψεις την οικογένειά σου, αν αυτό θα τους παρείχε πραγματική προστασία, όπως ακριβώς έκανε και ο ήρωας που υποδύεσαι;

«Ήταν ανατρεπτική η ιδέα της ταινίας, όσον αφορά την αναγκαιότητα να εγκαταλείψεις ανθρώπους που πραγματικά αγαπάς για να τους προστατέψεις. Δεν ξέρω όμως τι να σου απαντήσω. Ως ηθοποιός πρέπει να κάνεις μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα για να καταλάβεις πώς θα αντιδρούσες εσύ σε ανάλογη κατάσταση. Αυτό όμως είναι αρκετά δύσκολο για να σ' το απαντήσω με ειλικρίνεια. Θεωρώ ότι αν έπρεπε, θα το έκανα, αλλά με σιγουριά σου λέω ότι δεν θα μου άρεσε καθόλου».

Πώς σχολιάζεις όσους celebrities βρέθηκαν πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όπως και ο χαρακτήρας που υποδύεσαι;

«Θέλαμε μέσα από την ταινία να σχολιαστεί το πώς κάποιοι διάσημοι καταλήγουν στη φυλακή, γι αυτό και το προσθέσαμε στο Χάνκοκ. Σαφώς και υπάρχει διαφθορά.

Ο Χάνκοκ έχει αμεσότητα με την καθημερινότητα και με το δικό του τρόπο σχολιάζει τα καλώς και κακώς κείμενα. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ο τρόπος που χειρίζονται τις διασημότητες ήταν ένα ακόμα θέμα που αποφασίσαμε να θίξουμε, γι αυτό και δημιουργήσαμε ένα μοντέρνο κόσμο με πολλά καθημερινά στοιχεία. Ελπίζω ο κόσμος να καταλάβει κάποιες από τις διακριτικές μας αναφορές και να διασκεδάσει με αυτές».

Ο χαρακτήρας σου γίνεται έξαλλος όταν ακούει τη λέξη «μ...κας». Υπάρχει κάποια λέξη που σε βγάζει από τα ρούχα σου;

«Επί της ουσίας τίποτα δεν με εξαγριώνει. Οι λέξεις δεν ισοδυναμούν με προθέσεις. Είμαι συνήθως άνετος. Ένα πράγμα δεν ανέχομαι: το ψέμα. Μισώ όταν ανακαλύπτω πως κάποιος λέει ψέματα».

Θα υποστήριζες οικονομικά τον Ομπάμα;

«Εγώ και η γυναίκα μου τον υποστηρίζουμε ανοιχτά. Στην Αμερική μας επιτρέπουν να υποστηρίζουμε πολιτικές καμπάνιες με ένα θεωρητικά μικρό ποσό, το οποίο είμαι διατεθειμένος να δώσω ανά πάσα στιγμή».

Υπέγραψες την παραγωγή της ταινίας που σκηνοθέτησε η σύζυγός σου; Ήταν μια «οικογενειακή υπόθεση»;

«Όλοι στην οικογένεια ασχολούμαστε με το χώρο του θεάματος. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αν βάλεις στο σπίτι μας μερικές κάμερες, μπορείς να γυρίσεις ταινία! Εγώ και η γυναίκα μου παίζουμε σε ταινίες, εγώ κάνω παραγωγές, τα παιδιά μας ασχολούνται με την υποκριτική και αναπτυσσόμαστε πολύπλευρα. Ασχολούμαστε κυρίως όμως με τις παραγωγές. Αυτή είναι η βασική ασχολία μας».