Η συγκινητική αφιέρωση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ

06.06.2024
Η συγκινητική αφιέρωση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ
Η είδηση για τον θάνατο του γνωστού σκηνοθέτη που, μεταξύ άλλων, έχει συνδέσει το όνομά του με αυτό του Ανδρέα Παπανδρέου, γέμισε με θλίψη τους συναδέλφους και φίλους του.

Την είδηση για τον θάνατο του Τάσου Μπιρσίμ έκανε γνωστή ο γιος του. Όπως ανέφερε έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 στις 18:55. Η ΕΡΤ τον αποχαιρέτησε δημόσια με την παρακάτω επίσημη ανακοίνωση.

«Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Τάσο Μπιρσίμ, μια μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής τηλεόρασης, που έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024.
Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν πρωτοπόρος στη σκηνοθεσία μεγάλων πολιτικών και αθλητικών εκδηλώσεων, αλλά και γεγονότων που σημάδεψαν την ιστορία της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες.

Ήταν πίσω από τις κάμερες στην τελετή εγκαινίων του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" το 2001, στην υποδοχή του Ευρώ το 2002, στα εγκαίνια της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου "Χαρίλαος Τρικούπης" το 2004, αλλά και στους Μεσογειακούς Αγώνες, στο Ευρωμπάσκετ, στην υποδοχή των Ολυμπιονικών το 1996 κ.ά.

Ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν προσωπικός σκηνοθέτης του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και άφησε το δικό του προσωπικό στίγμα στην οργάνωση και στη σκηνοθεσία των μεγάλων προεκλογικών συγκεντρώσεων του ΠΑΣΟΚ κατά τη δεκαετία του 1980, αλλά και του 1990.

Ήταν βραβευμένος με το 1ο βραβείο «"Στρατιές και λαοί" στο φεστιβάλ της Ρώμης το 1994.

Διετέλεσε διευθυντής της ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του 1980, ενώ από το 2017 έως και πρόσφατα ο Τάσος Μπιρσίμ ήταν ο σκηνοθέτης της εκπομπής «Με αρετή και τόλμη» των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η διοίκηση της ΕΡΤ εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στους οικείους του».

Πολλά τα «αντίο» στον εμβληματικό σκηνοθέτη και στα social media με την ανάρτηση της Νανάς Παλαιτσάκη να ξεχωρίζει.

«Στον Τάσο Μπιρσίμ Stamos Birsim χρωστάω την τηλεοπτική μου ύπαρξη», ξεκινά τη μακροσκελή της ανάρτηση η παρουσιάστρια. «Δεν είναι μόνο ότι ήταν ο πρώτος- πρώτος- πρώτος άνθρωπος που μου είπε " Εσύ είσαι κυρίως για δελτίο ειδήσεων " , δεν είναι που πήγε εκείνος το πρώτο μου δοκιμαστικό στον Μίνωα Κυριακού, όταν έστηνε τον Αντένα και έγινε αφορμή ν' αλλάξει όλη η ζωή μου, είναι ότι με μύησε στα μυστικά του κόσμου της παραγωγής, της σκηνοθεσίας, του μοντάζ, του ρεπορτάζ.... Μου είχε προτείνει, να είμαι δίπλα του, σιωπηλός μάρτυρας των όσων κάνει κάθε μέρα. Δεν ήξερα τότε που μ' ενθουσιασμό δέχθηκα ότι δεν κοιμόταν ποτέ. Είχα μια δερμάτινη μικρή τσάντα και εκεί έβαζε τ' απαραίτητα για να επιβιώνει, χωρίς ύπνο, καθώς οι ανάγκες των παραγωγών ήταν τεράστιες . Ο Τάσος είχε μια αδιανόητη τρυφερότητα στην διδασκαλία ενώ στο κοντρόλ είχε ένα μοναδικό χάρισμα , ακόμη και όταν όλα έμοιαζαν να έχουν καταστραφεί, να μην "περνάει" στον κεντρικό παρουσιαστή ή στον πρωταγωνιστή το ....χάος. Ήμουν δίπλα του σε πολλά ξεκινήματα καναλιών καθώς δεθήκαμε με φιλία μεγάλη. Μόνιμες αναφορές του τα παιδιά του , η Μαρουσώ και ο Στάμος. Με τον Τάσο κάναμε την Πρώτη - ζωντανή εκπομπή στην ΕΡΤ που έβγαινε live απο τα μεσάνυχτα και κρατούσε μέχρι τις 2 το πρωί . Ήταν το πρώτο late night sow που βγήκε σε κανάλι . Μας πέρασαν πειθαρχικό γιατί είχαμε προβάλει το video clip της Madona erotica στις 2 τα ξημερώματα. ( Τρομερά πράγματα ) Απο εκείνον έμαθα όλο το παρασκήνιο της πολιτικής ζωής της χώρας και απο εκείνον έμαθα ότι για να επιβιώσω στην τηλεόραση , έπρεπε να δουλεύω ασταμάτητα και να είμαι έτοιμη για το πως θα διαχειριστώ, την στιγμή μπροστά στην κάμερα, που τίποτα δεν θα ήταν έτοιμο και στην ώρα του.... Όσο υπάρχουν control room και μεγάλες μεταδόσεις, η ενέργεια του Τάσου θα είναι εκεί ..είμαι βέβαιη, γιατί όσο και να έλεγε ότι κουράστηκε, ο φυσικός του χώρος ήταν το control και το μοντάζ .... Προς το παρόν αποφάσισε να φτιάξει εκπομπές με την Ρίκα, τον Βλάση, την Μαλβίνα ....... 5-4 -3 - 2 - 1 Είσαι στον αέρα Τάσο μου ...», ολοκληρω΄νει η Νανά Παλαιτσάκη και συγκινεί.

{https://www.instagram.com/p/C73mxersPSe/}

Τελευταία τροποποίηση στις 06.06.2024 - 16:49