Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα στα 95 της χρόνια

05.07.2023
Πέθανε η θρυλική τραγουδίστρια Γιώτα Γιάννα στα 95 της χρόνια
Η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή η θρυλική τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα γέμισε με θλίψη τους απανταχού φίλους και θαυμαστές της.

Η Παναγιώτα Γιαννέλου, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Γιώτας Γιάννα, ήταν Ελληνίδα τραγουδίστρια και δεξιοτέχνης της φυσαρμόνικας με παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα περισσότερο από εξήντα χρόνια.

Την έχουν χαρακτηρίσει «η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», «η Πασιονάρια της Λαϊκής Πίστας» (κατά τον Μάνο Χατζιδάκι), ερμηνεύτρια που «αρπάζει το τραγούδι απʼ τα μαλλιά και το κάνει ολοδικό της» (σύμφωνα με τη Λένα Πλάτωνος).

{https://www.facebook.com/giota.gianna/posts/6317495461704882?ref=embed_post}

Γεννήθηκε στους Αμπελόκηπους όπου και ζούσε μέχρι τον θάνατό της, μετακινούνταν κυρίως με το ποδήλατο και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, και υποστήριζε σθεναρά ότι «δεν ζούσε για να τρώει, αλλά έτρωγε, απλά για να ζήσει»

Ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο, συνοδεύοντάς την στο περίφημο τραγούδι «Ο άνθρωπός μου» στο θέατρο Κυβέλης.

Έχει πλούσια δισκογραφία, καθώς ηχογράφησε πολλούς δίσκους 45 στροφών στα χρόνια του '60[8], αλλά έγινε πολύ γνωστή, κυρίως στο Αθηναϊκό κοινό,[9] και από τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα της Πλάκας και της Εθνικής οδού.

Έχει τραγουδήσει σε κέντρα της Αθήνας ερμηνεύοντας κομμάτια που έγιναν γνωστά από άλλους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές, όπως η Μαρινέλλα, ο Πουλόπουλος, ο Νταλάρας, η Δούκισσα, ο Βοσκόπουλος. Έχει συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως με τους Σοφία Βέμπο, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολο Καλδάρα, Ρίτα Σακελλαρίου, Άννα Βίσση, Καίτη Γκρέϋ, Γιώτα Λύδια, Μπέμπα Μπλανς και πολλούς άλλους.

{https://www.youtube.com/watch?v=_xfT-0o1_1k&ab_channel=Aetos68}

Από το 2017, ξεκίνησε τις εμφανίσεις στην μπουάτ Απανεμιά, σε εβδομαδιαία βάση. Το 2019 συνεργάστηκε με την Άννα Βίσση στο τραγούδι «Όσοι αγαπάνε δεν πεθαίνουν» καθώς και στην καλοκαιρινή περιοδεία της τραγουδίστριας. Το 2020, συνέχισε τις εμφανίσεις της στην Απανεμιά.

{https://www.youtube.com/watch?v=PEhfafqrIyo&ab_channel=PanikRecordsTube}

Οι διάσημοι φίλοι της Γιώτας Γιάννα την αποχαιρετούν και στα social media καθώς η είδηση γίνεται όλο και πιο γνωστή.

Πολύ συγκινητική ήταν η ανάρτηση της Ζωζώς Σαπουντζάκη η οποία μοιράστηκε ένα βίντεο με την εκκεντρική ερμηνεύτριανα της λέει πόσο την αγαπάει. «Και Γω Σ αγαπω και Θα Σ αγαπω …Καλό Ταξίδι Αγαπημένη μου Γιώτα Γιαννα … Πάντα θα θυμαμαι τος υπεροχες μελωδίες που μου έπαιζες με την γλυκεια σου φυσαρμόνικα», γράφει η Ζωζώ.

{https://www.instagram.com/p/CuT2RZQoLi_/}

Η Ντέπυ Γκολεμά είπε το δικό της «αντίο».

5.png

Η Πένυ Ξενάκη ήταν, στην ουσία, εκείνη που μοιράστηκε το θλιβερό νέο.

{https://www.facebook.com/photo/?fbid=7186343711381031&set=a.1155499987798797}

Τελευταία τροποποίηση στις 05.07.2023 - 13:24