Fairyland: Η νέα ταινία της Sofia Coppola είναι ένα δράμα ενηλικίωσης κάτω από τον εφιάλτη του AIDS

01.12.2022
Fairyland: Η νέα ταινία της Sofia Coppola είναι ένα δράμα ενηλικίωσης κάτω από τον εφιάλτη του AIDS
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS γιορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να ενωθούν στη μάχη κατά του HIV, να υποστηρίξουν όσους ζουν με τον ιό HIV και να θυμηθούν εκείνους που έχασαν τη ζωή τους από το AIDS ή από σχετική ασθένεια.

Στη διάρκεια αυτών των χρόνων γυρίστηκαν δεκάδες ταινίες με θέμα το AIDS οι οποίες χρησιμεύουν ως ιστορικό αρχείο, ζωντανεύοντας τους αγώνες και τα συναισθήματα που παραμένουν τόσο επίκαιρα σήμερα όσο και τότε.

Μια από αυτές τις ταινίες είναι το Fairyland το οποίο ετοιμάζει αυτόν τον καιρό η Sofia Coppola και είναι βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του 2013 της Alysia Abbott, το οποίο αποτελεί τα προσωπικά απομνημονεύματα της συγγραφέως για τη ζωή της μαζί με τον πατέρα της που έπασχε από AIDS.

Πρόκειται για μια δραματική ιστορία ενηλικίωσης, ένα θέμα το οποίο είναι από τα αγαπημένα της Sofia Coppola. Από την ονειρική ανάλυση της κοριτσίστικης αθωότητας στο The Virgin Suicides μέχρι την άνοδο και την πτώση των κλεπτομανών νεαρών στο The Bling Ring, η σκηνοθέτις είναι στο στοιχείο της όταν απεικονίζει την απογοήτευση της ενηλικίωσης.

AIDS: 10 διάσημοι Έλληνες και ξένοι που «έφυγαν» από τον θανατηφόρο ιό

Έτσι, ήταν αναμενόμενο η οικογενειακή εταιρεία παραγωγής των Coppola, American Zoetrope, να αγοράσει τα δικαιώματα για το Fairyland της Alysia Abbott.

«Λατρεύω το βιβλίο Fairyland είναι μια γλυκιά και μοναδική ιστορία αγάπης ενός κοριτσιού και του μπαμπά της, που μεγαλώνουν και οι δύο μαζί στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1970», δήλωσε η Coppola. «Νομίζω ότι θα δημιουργήσει μια συναρπαστική και συγκινητική ταινία για ένα θέμα που δεν έχω ξαναδεί».

Η Coppola, η οποία άρχισε να γράφει ένα σενάριο σχεδόν αμέσως μετά την απόκτηση των δικαιωμάτων, τελικά απέσυρε το αρχικό προσχέδιο για να ξεκινήσει ένα νέο σενάριο με τον Andrew Durham.

Ο Durham σύντομα ανέλαβε το ρόλο του μοναδικού σεναριογράφου και σκηνοθέτη του Fairyland. Η Coppola παραμένει στην ταινία ως παραγωγός μαζί με τον αδελφό της Roman.

«Τελικά αυτό που ήταν σημαντικό για μένα είναι ότι το άτομο που προσαρμόζει το έργο μου να είναι πιστό στο πνεύμα του έργου», δήλωσε η Abbott στο The Rumpus, σημειώνοντας ότι το δίδυμο Coppola-Durham φαίνεται «ένα πολύ καλό ταίρι».

Οι πιο εμβληματικές στιγμές της pop κουλτούρας που άλλαξαν την αντίληψη του κόσμου για το AIDS

Και συνέχισε, «Ήθελα κάποιον που δεν θα το έβλεπε απλώς ως μια άγρια μποέμ ιστορία, αλλά ως μια σχέση μεταξύ μιας κόρης και ενός πατέρα. Στις ταινίες της η Coppola είναι πολύ ευαίσθητη στην εμπειρία των νεαρών γυναικών και αυτό είναι μια ιστορία μιας νεαρής γυναίκας και της σχέσης της με τον πατέρα της. Αυτή δεν είναι μια ιστορία του Harvey Milk. Δεν αφορά την πολιτική δραστηριότητα μέσα στο κίνημα απελευθέρωσης των ομοφυλοφίλων στο Σαν Φρανσίσκο. Η Sofia έχει πολλή καλλιτεχνική ακεραιότητα».

Όσο για τον Durham, η Abbott πιστεύει ότι οι βαθιά προσωπικοί του δεσμοί με την ιστορία θα είναι ιδανικοί για την προσαρμογή του Fairyland. «Είναι ένας gay που έχασε τον πατέρα του από AIDS, οπότε πιστεύω ότι θα είναι ευαίσθητος για την ταινία», είπε η Abbott. «Με διαβεβαίωσε ότι η ταινία δεν θα είναι σαν το Dallas Buyers Club».

Πρωταγωνιστές θα είναι οι Emilia Jones, Scoot McNairy, Geena Davis και Cody Fern ενώ δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για την ημερομηνία κυκλοφορίας του Fairyland.

Νικολέτα Μακρή