Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών

30.09.2022
Πέθανε ο Ζάχος Χατζηφωτίου σε ηλικία 99 ετών
Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή σήμερα, 30/9/2022, ο Ζάχος Χατζηφωτίου ο γνωστός συγγραφέας και δημοσιογράφος που υπήρξε ο πρώτος σύζυγος της Τζένης Καρέζη.

Δυο μέρες αφού συμπλήρωσε το 99ο έτος ζωής του, ο Ζάχος Χατζηφωτίου άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο γνωστός για το φλεγματικό του ύφος συγγραφέας και δημοσιογράφος έγινε ευρύτερα γνωστός από το τηλεοπτικό πεντάλεπτο κοινωνικής κριτικής «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου» και ως κοσμικογράφος. Θαυμαστός «μπον βιβέρ», υπήρξε χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου είχε καταγωγή από τα Ψαρά, ενώ ο ίδιος γεννήθηκε στην Πλάκα, στις 28 Σεπτεμβρίου 1923. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών και στην κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους Ποντικούς της Ερήμου, στην πολιορκία του Τομπρούκ, και μετά συμμετέχοντας στην ΙΙΙη Ορεινή Ταξιαρχία - Ρίμινι, η οποία μπήκε πρώτη στο Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε.

Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956. Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» ως «ο Διακριτικός» από το 1977. Εργάστηκε στην τηλεόραση και έγινε γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω... εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Στην προσωπική του ζωή μετρούσε 5 γάμους. Ο πρώτος του γάμος ήταν με μια Γαλλίδα, κόρη στρατηγού με την οποία χώρισε όταν ο πατέρας της του είπε να τον βάλει στο Γαλλικό στρατό. Δεύτερη σύζυγός του, υπήρξε η Δανάη Σωσσίδη, γόνος της οικογένειας Κύρου, της εφημερίδας «Εστίας», με την οποία έφεραν στον κόσμο την κόρη τους Μανίτα.

Ο επόμενος γάμος ήταν πάλι στο Παρίσι με την Irene, μια όμορφη γαλλίδα η οποία δούλευε στον Οίκο Dior, ενώ το τέταρτο στεφάνι ήταν με την Τζένη Καρέζη το 1962.

Ο ίδιος είχε μιλήσει ανοιχτά για τις.. κουτσουκέλες του που έφεραν το τέλος και του γάμου του με την Καρέζη, ενώ ο πέμπτος γάμος ήταν την τέως Μις Ελλάς, Κατερίνα Παπαδημητρίου.