Paulina Porizkova: Φωτογραφίζεται ολόγυμνη και δίνει ένα μήνυμα ενάντια στους πατριαρχικούς κανόνες

28.08.2022
Paulina Porizkova: Φωτογραφίζεται ολόγυμνη και δίνει ένα μήνυμα ενάντια στους πατριαρχικούς κανόνες
Η Paulina Porizkova δεν ανεβάζει γυμνές φωτογραφίες στο Instagram χωρίς λόγο καθώς θέλει πάντα να περνά κάποιο μήνυμα. Άλλωστε, το 57χρονο supermodel διακρίνεται πάντα για τις γεμάτες νόημα λεζάντες της. Αυτή τη φορά, μιλά για τη διαφορά μεταξύ «εορτασμού» και «αντικειμενοποίησης» όταν πρόκειται για το γυναικείο σώμα, θέλοντας να δώσει μια σαφή διάκριση.

Φορώντας τίποτε άλλο από ένα λευκό σεντόνι που καλύπτει τη μέση της, η Porizkova σκύβει για να πιάσει τις γόβες της δημιουργώντας μια περίτεχνη πόζα καθώς το φως του ήλιου διαχέεται στο δωμάτιο. Είναι μια πανέμορφη εικόνα αυτή που επέλεξε να μοιραστεί με τους followers της, με το εξής μήνυμα: «Σε μια πατριαρχική κοινωνία, οι γυναίκες θεωρούνταν πάντα ως αντικείμενα επιθυμίας ή φροντίδας. Γιατί αυτές είναι οι ανάγκες των ανδρών που κυβερνούν τον κόσμο», έγραψε. «Γι’ αυτό τα νιάτα και η ομορφιά έχουν τόσο ισχυρή αποδοχή».

Ωστόσο, η Porizkova θέλει οι άνθρωποι να καταλάβουν γιατί είναι διαφορετικό όταν μια γυναίκα «αποφασίζει να αντικειμενοποιήσει τον εαυτό της» και αναφέρεται κατευθείαν στο φύλο. «Ένας άντρας που κατακτά την εξουσία του, τιμάται», ενώ μια γυναίκα «θα ντροπιαστεί και θα τιμηθεί», επειδή διεκδικεί το ίδιο ιδανικό. Είναι ένας απογοητευτικός κύκλος, αλλά η Porizkova αποφάσισε να επαναπροσδιορίσει ολόκληρη την αφήγηση ρίχνοντας μια ματιά στην επιτυχημένη καριέρα της ως μοντέλο.

Η Paulina Porizkova ζήτησε από τον γιο της να τη φωτογραφίσει με το μπικίνι και κάτι πήγε τελείως λάθος

«Όταν ήμουν νέο μοντέλο που εξέθετε το σώμα του, ήταν επειδή κάποιος άλλος το ενέκρινε. Κάποιος άλλος αποφάσισε ότι θα τιμούσε το σώμα μου. Δεν ήξερα αρκετά για να κατανοήσω τις συνέπειες. Ως εκ τούτου, η αντικειμενοποίηση», σημείωσε η Porizkova. «Τώρα, όταν εκθέτω το σώμα μου, είναι με την πλήρη γνώση και συγκατάθεσή μου. Eίναι γιορτή λοιπόν». Η 57χρονη Paulina θέλει οι γυναίκες να τιμούν το σώμα τους με έναν τρόπο που να τους είναι άνετος και να καταρρίπτουν αυτούς τους πατριαρχικούς κανόνες που απλώς δεν έχουν πια νόημα.