Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας

06.07.2022
Πέθανε ο σπουδαίος ζωγράφος Γιώργος Λαζόγκας
Στα 77 του χρόνια άφησε την τελευταία του πνοή χθες βράδυ (5/7/2022) ο Γιώργος Λαζόγκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Γιώργος Λαζόγκας γεννήθηκε το 1945 στη Λάρισα και διέγραψε μία πολύ σημαντική, δημιουργική πορεία με την τελευταία του έκθεση να βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Πρόκειται για την έκθεση "Το χθες είναι τώρα. Γιώργος Λαζόγκας: Μύθοι και Αρχαιότητα" που εγκαινιάστηκε τον Μάιο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτή της έκθεσης, 30 έργα, 28 σχέδια και σε 2 προθήκες 21 σχέδια και 2 βιβλία του Γιώργου Λαζόγκα «συνοδοιπορούν» με 23 ειδικά επιλεγμένες αρχαίες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, υπογραμμίζοντας την πολυποίκιλη ενασχόληση του καλλιτέχνη με το παρελθόν και το νοητό διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο χθες και το σήμερα.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρείς ενότητες, "Αποδράσεις στη Μεσόγειο", "Θραύσματα μνήμης" και "Μεταμορφώσεις εικόνων". Αποτελούν παλίμψηστα του χρόνου, έννοια που καθιέρωσε ο Λαζόγκας στην ορολογία της εγχώριας ιστορίας της τέχνης τη δεκαετία του ’70 περιγράφοντας τις στρωματογραφίες μιας εικόνας, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Ο Γιώργος Λαζόγκας ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (1963-1970) έχοντας ως δάσκαλο τον Χρήστο Λεφάκη και αργότερα στην ζωγραφική στην Ecole des Arts Decoratifs στο Παρίσι (1976) με υποτροφία της Κυβέρνησης της Γαλλίας. Μετά την αποφοίτηση του (1970) ξεκίνησε να διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική στην σχολή της Αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. έως και το 1999 και λίγο αργότερα υπήρξε καθηγητής ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Ταυτόχρονα είχε αρχίσει να εκθέτει τα έργα του μαζί και με άλλους ζωγράφους στο Ινστιτούτο Γκαίτε στην Θεσσαλονίκη ενώ το 1972 βραβεύεται πρώτος στον διαγωνισμό της ελληνοαμερικανικής ένωσης.

Ο Γιώργος Λαζόγκας αφήνει πίσω του τον γιο του, Αρχαιολόγο, Ιστορικό Τένχης και καθηγητή στην Α.Σ.Κ.Τ. Ευθύμη, και τη σύζυγό του, δημοσιογράφο Άννα Μιχαλιτσιάνου, η οποία τον αποχαιρέτησε με μια πολύ συγκινητική ανάρτηση.


"Μονάκριβε μου, αγόρι μου, αγάπη μου μοναδική. Χάνω τα λόγια. ενώθηκες με τα Θραύσματα σου και ταξιδεύετε στο δικό σου σύμπαν του χρόνου. Το χθες είναι τώρα και για μας το σήμερα είναι χθες. Η Άννα σου", γράφει στη λεζάντα η δημοσιογράφος και μοιράζεται ένα χαρακτηριστικό βίντεο με δουλειές του ενώ οι συλλυπητήριες και τιμητικές αναρτήσεις καταφθάνουν από κάθε κατεύθυνση με μεγάλη αγάπη και θαυμασμό.

Καλό του ταξίδι.