Το «όχι» που δεν περίμενε

20.08.2008
Ο μεγάλος δημιουργός των αξέχαστων ελληνικών μιούζικαλ Γιάννης Δαλιανίδης επιστρέφει δυναμικά στα καλλιτεχνικά πράγματα και συγκεκριμένα στο θεατρικό σανίδι.

Ο μεγάλος δημιουργός των αξέχαστων ελληνικών μιούζικαλ Γιάννης Δαλιανίδης επιστρέφει δυναμικά στα καλλιτεχνικά πράγματα και συγκεκριμένα στο θεατρικό σανίδι. Και μπορεί κάποιοι να ενθουσιάστηκαν με την επιστροφή του μεγάλου δασκάλου του κινηματογράφου, ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι που τον στεναχώρησαν και τον απογοήτευσαν! Ανάμεσα σε αυτούς που αρνήθηκαν να πάρουν κάποιο ρόλο στο θεατρικό που ετοιμάζει συγκαταλέγεται και η παλιά πρωταγωνίστριά του, η Μάρθα Καραγιάννη. Αν εκπλαγήκατε εσείς μία, ο μεγάλος μας σκηνοθέτης εξεπλάγην δέκα όταν την άκουσε να του απαντάει κατηγορηματικά «όχι» στην πρότασή του να συνεργαστούν και πάλι!

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή, αφού πραγματικά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και πολύ παρασκήνιο. Ο κ. Δαλιανίδης είχε μια πρόταση από τον Βασίλη Πλατάκη να ανεβάσουν μια παράσταση πρόζας στο ιστορικό θέατρο «Χατζηχρήστου», που τα τελευταία χρόνια έχει μετονομαστεί σε «Ορφέας». Ο σκηνοθέτης, που δρα πάντα σαν έφηβος, είπε το μεγάλο «ναι» για μια κωμωδία που τελικά θα ανέβει την ερχόμενη χειμερινή σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα ερμηνεύσει ο Στάθης Ψάλτης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τις εισπρακτικές επιτυχίες που έκαναν κινηματογραφικά μαζί Γιάννης Δαλιανίδης και Στάθης Ψάλτης; Ήρθε λοιπόν η στιγμή να συνεργαστούν και στο θέατρο. Υπάρχει όμως και γυναικείος πρωταγωνιστικός ρόλος στο έργο.

Η πρώτη γυναίκα που σκέφτηκε ο σκηνοθέτης για πρωταγωνίστρια ήταν η αδερφική του φίλη Μάρθα Καραγιάννη. Ήταν βέβαιος ότι θα αποδεχτεί την πρότασή του, αλλά τελικά αποδείχτηκε ότι λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, αφού η μεγάλη μας ηθοποιός, για προσωπικούς λόγους, δεν θέλησε να δουλέψει αυτόν το χειμώνα.

Πληροφορίες μας θέλουν τον ταλαντούχο σκηνοθέτη να πειράχτηκε από τη στάση της φίλης του, αλλά επειδή την υπεραγαπά και η φιλία τους διαρκεί σχεδόν 50 χρόνια, δεν θέλησε να δώσει περισσότερη έκταση στο γεγονός. Η αμέσως επόμενη επιλογή του ήταν η Χριστίνα Παππά. Εύλογη η απορία σας τι σχέση μπορεί να έχει η Μάρθα Καραγιάννη με τη Χριστίνα Παππά, τόσο εμφανισιακά όσο και ηλικιακά, ώστε να την αντικαταστήσει με εκείνη. Αυτό φαίνεται ότι συνειδητοποίησε λίγο καθυστερημένα και ο ίδιος ο Γιάννης Δαλιανίδης και έδωσε τελικά το ρόλο στη Μαρία Ιωαννίδου.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ