Μ. Μανουσάκης: "Το κεφάλαιο ΑΝΤ1 έχει κλείσει"!

07.08.2008
Τέσσερις μήνες έπειτα από το απότομο κόψιμο του «Φάρου» ο Μανούσος Μανουσάκης ξεκαθαρίζει στο ΛΟΙΠΟΝ τη σχέση του με τον ΑΝΤ1 δίνοντας τις δικές του απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές, ενώ μας αποκαλύπτει και τις άλλες όψεις της ζωής του!

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Τέσσερις μήνες έπειτα από το απότομο κόψιμο του «Φάρου» ο Μανούσος Μανουσάκης ξεκαθαρίζει στο ΛΟΙΠΟΝ τη σχέση του με τον ΑΝΤ1 δίνοντας τις δικές του απαντήσεις χωρίς υπεκφυγές, ενώ μας αποκαλύπτει και τις άλλες όψεις της ζωής του!

Ας ξεκινήσουμε με τη διακοπή της συνεργασίας σας με τον ΑΝΤ1

«Δεν είναι κάτι το οποίο έχει τελειώσει. Ελπίζουμε να είναι ένα διαζύγιο κοινή συναινέσει. Όλα τα πράγματα δείχνουν ότι μπορεί να γίνει».

Τι σημαίνει διαζύγιο κοινή συναινέσει; Να υποθέσω ότι θέλετε να σας καλυφθούν οικονομικά κάποιες υποχρεώσεις από το «Φάρο»;

«Και ηθικά θα έλεγα, όχι μόνο από το Φάρο, άλλα γενικά. Είναι λεπτομέρειες που δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε μια συνέντευξη. Ένα αντρόγυνο μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης πιστεύω ότι μπορεί να πάρει πολιτισμένα διαζύγιο. Μένει να το δούμε».

Αισθάνθηκα ότι στεναχωρηθήκατε από τη στάση του ΑΝΤ1 φέτος;

«Ίσως καλύτερη επιγραφή είναι το εξεπλάγην δυσάρεστα!».

Παρ όλα αυτά, διάβασα ότι έπειτα και από το κόψιμο του «Φάρου» κάνατε στο κανάλι δεκατρείς προτάσεις, από τις οποίες όμως καμία δεν έγινε αποδεκτή.

«Κοιτάξτε, βάσει της σύμβασής μας, πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε κάποιες προτάσεις στο κανάλι. Φέτος το κανάλι αποφάσισε να αλλάξει γραμμή πλεύσης και χαρακτήρα. Είναι δικαίωμα κάθε επιχειρηματία να το κάνει. Το θέμα είναι πώς το κάνει».

Πολλοί λένε ότι με έναν τρόπο ο ΑΝΤ1 «άδειασε» τον Μανουσάκη με τη στάση του υπό την έννοια ότι είστε από τους δημιουργούς που έχουν φέρει τις μεγαλύτερες επιτυχίες του.

«Κοιτάξτε, για να σε... αδειάσει κάποιος πρέπει να είσαι σε υγρή μορφή. Εγώ είμαι ακόμη στέρεος».

Είστε στέρεος μετά από όλα αυτά;

«Είμαι στέρεος και έχω πολλά σχέδια στο μυαλό μου. Διότι όλη αυτή η περιπέτεια γιατί είναι περιπέτεια μου άνοιξε το δρόμο σε άλλα πράγματα, πολύ διαφορετικά. Ο ΑΝΤ1 μας έδωσε την ευκαιρία ακούσια βέβαια να σκεφτούμε, να ονειρευτούμε και να μελετήσουμε τη δουλειά μας και τους εαυτούς μας».

Κάνατε την αυτοκριτική σας δηλαδή με το κόψιμο της σειράς;

«Δεν είναι αυτοκριτική. Είμαι περήφανος για ό,τι έχω κάνει στην τηλεόραση μέχρι τώρα και ευγνώμων στον κόσμο. Προς Θεού! Καμία αυτοκριτική. Έχω λατρέψει τα έργα που έχω κάνει, αλλά ήρθε η στιγμή να κάνω ένα άλλου είδους έργο».

Θεωρείτε ότι είχατε μπει σε μια μανιέρα που είχε κουράσει;

«Δεν είχε κουράσει, απλώς δεν εξελισσόταν. Ήταν παγιδευμένη σε έναν τρόπο σκέψης. Αυτό που συνέβη με τον ΑΝΤ1 απελευθέρωσε τη σκέψη μας. Και ως προς αυτό μπορεί να είμαστε ευγνώμονες στο κανάλι και στις συμπεριφορές του».

Σε προηγούμενη συνέντευξή μας μου είχατε πει ότι ήταν άκομψο αυτό που έγινε...

«Ασφαλώς ήταν άκομψο και γι αυτό πριν σας είπα ότι εγώ θα έπραττα αλλιώς. Αν ήθελα να αλλάξω τη φύση της επιχείρησής μου και από εταιρεία παραγωγής να ανοίξω εστιατόριο, θα συμπεριφερόμουν αλλιώς στους ανθρώπους με τους οποίους τόσα χρόνια είχαμε φάει ψωμί και αλάτι».

Πιστεύετε δηλαδή ότι ο ΑΝΤ1 πλέον ανοίγει εστιατόριο;

«Όχι βέβαια Προς Θεού! Δεν λέω αυτό. Δίνω ένα αόριστο παράδειγμα».

Μιλήσατε με τους ανθρώπους του σταθμού έπειτα από την τροπή που πήρε ο «Φάρος»;

«Πάρα πολλές φορές. Συζητάμε και ξανασυζητάμε».

Τι σας λένε;

«Ρίχνουμε προτάσεις στο τραπέζι, με προσπάθεια και από τις δύο πλευρές όσο είναι δυνατόν από τη δική μας το διαζύγιο να γίνει κοινή συναινέσει, χωρίς να οδηγηθούμε σε ακραίες λύσεις. Ελπίζουμε να τελεσφορήσει».

Στο «Φάρο» φτάσατε απ ό,τι ξέρω τα επεισόδια μέχρι τέλους. Έτσι δεν είναι;

«Παρόλο που η απόφαση του ΑΝΤ1 ήταν να σταματήσουν τα γυρίσματα, εμείς σαν εταιρεία παραγωγής αποφασίσαμε να ολοκληρώσουμε τη σειρά με αξιοπρέπεια για να τιμήσουμε τους συνεργάτες μας, μη αφήνοντας ουδεμία υπόνοια ότι σε αυτούς οφειλόταν η αναστολή των εκπομπών. Αποφασίσαμε και κάναμε ηρωικά για άλλες δέκα μέρες γυρίσματα, φέρνοντας στη σειρά ένα πολύ ενδιαφέρον φινάλε. Επειδή ήταν από τις καλύτερες σειρές που έκανα, θα ήταν προσβολή να τη σταματήσω έτσι».

Έχετε βρει κάποια φόρμουλα αναφορικά με αυτά τα επεισόδια; Θα πληρωθούν οι συνεργάτες σας κι εσείς;

«Αυτά είναι θέματα συζήτησης που έχουν να κάνουν με το συναινετικό διαζύγιο το οποίο προσπαθούμε να καταφέρουμε».

Αντιλαμβάνομαι όμως πλέον ότι και για εσάς έχει κλείσει το κεφάλαιο ΑΝΤ1;

«Το κεφάλαιο ναι, το βιβλίο όχι. Θα είναι ανοιχτό όσο υπάρχει το κανάλι και όσο εγώ εργάζομαι ως σκηνοθέτης».

Η Παππά, η νέα σειρά και οι ελιές...

Έμαθα ότι ετοιμάζετε μια καινούργια σειρά, στην οποία μάλιστα θα πρωταγωνιστεί η Ειρήνη Παππά.

«Αυτό είναι το σχέδιό μας. Θέλει μεγάλη προετοιμασία. Δεν αφορά την επόμενη τηλεοπτική περίοδο, γιατί πρέπει να συγκεντρώσουμε πολύ σοβαρούς πόρους για αυτή τη δουλειά. Το ονειρευόμαστε, όμως, και το μεθοδεύουμε».

Θα βασίζεται σε κάποιο βιβλίο;

«Όχι. Θα βασίζεται στην Ελλάδα. Είναι μια ιστορία που θα σας μεταφέρει στο παρελθόν».

Για πρώτη φορά λοιπόν συνεργάζεστε με τη θεία σας...

«Και γίνεται γνωστό το ότι είναι θεία μου. Αλλά αυτό δεν παίζει ρόλο. Δεν μας ωθεί η συγγένεια σ' αυτή τη συνεργασία, αλλά η φιλία και η ιδεολογική μας σύμπνοια. Η συγγένεια είναι υποχρεωτική. Τα υπόλοιπα, όμως, προκύπτουν, και αυτά έχουν αξία».

Τι έχετε πάρει στη ζωή σας από την Ειρήνη Παππά;

«Με επηρέασε όπως αντίστοιχα η γιαγιά μου, η μάνα μου και ο παππούς μου. Η Ειρήνη ίσως λίγο περισσότερο, γιατί τη θαύμαζα και πάντα τη θαυμάζω».

Και την πείσατε για πρώτη φορά να κάνει σίριαλ στην ελληνική τηλεόραση

«Δεν την έχω πείσει. Πειθόμαστε εκ του αποτελέσματος. Είναι κάτι που δημιουργήθηκε στο μυαλό και των δύο και το δουλεύουμε».

Μιλήσατε με τηλεοπτικούς σταθμούς;

«Μιλάω με φίλους που έχω εμπιστοσύνη στη γνώμη τους, με τους οποίους την κουβεντιάζουμε, κρίνουμε και διαμορφώνουμε αυτή την ιδέα. Με κανάλια δεν έχω μιλήσει ακόμη».

Ενδέχεται δηλαδή να γίνει και ταινία;

«Δεν ενδέχεται απλώς. Είναι μέσα στα σχέδιά μας να αποτελέσει και το υλικό μιας ταινίας».

Να έρθω στην άλλη σας όψη. Είστε ένας άνθρωπος που αγαπάει την καλή ζωή...

«Όπως τη γνωρίζω εγώ. Μην πάει το μυαλό σας στη χλιδή και στα πολυτελή ξενοδοχεία. Καθορίζω ως καλή ζωή την ασχολία μου με το κτήμα, τις ελιές, τα κηπευτικά, το κρασί μας και με την αγωνιστική ιστιοπλοϊα Η ενασχόληση με το κτήμα και τη γιορτή ελιάς και λαδιού που γίνεται 1, 2 και 3 Αυγούστου στη Σελλασία της Λακωνίας με ηρεμεί. Είναι μια πολύ μεγάλη γιορτή που αφορά όλα τα λακωνικά προϊόντα και καλώ όλους τους αναγνώστες σας να έρθουν».

Ξέρω ότι πλέον παράγετε δικό σας λάδι και όποιος θέλει μπορεί να αγοράσει

«Για την ώρα μόνο φίλοι, με την έννοια ότι δεν έχουμε τέτοιες ποσότητες. Είμαστε πιστοποιημένοι βιοκαλλιεργητές, πράγμα που σημαίνει ότι η ποσότητα είναι λίγη και καλή».

Πόσο λάδι παράγετε το χρόνο;

«Πέρυσι κάναμε δύο τόνους, φέτος όμως οι προδιαγραφές είναι τέτοιες, που, πρώτα ο Θεός, ελπίζω να διπλασιάσουμε αυτή την ποσότητα».

Να υποθέσω ότι θα κάνατε δώρο ένα κλαδί ελιάς, που είναι σύμβολο ειρήνης, στον ΑΝΤ1;

«Αγαπώ και εκτιμώ πάρα πολύ το δέντρο της ελιάς, γι αυτόν το λόγο θα το έκανα Όπως και να έχει το πράγμα, μετά από τόσα χρόνια γάμου δεν μπορείς να μην αγαπάς τη σύζυγό σου, έστω και αν κάποια στιγμή αποφασίσατε να χωρίσετε τους δρόμους σας».

Η Μαρία, ο έρωτας και οι πειρασμοί

Έρχομαι στο γάμο σας με τη Μαρία Μανουσάκη...

«Τώρα το θυμηθήκατε, μετά από τριάντα τρία χρόνια; (Γέλια.)».

Ενώ όλη η showbiz χωρίζει, εσείς κρατιέστε ενωμένοι τόσα χρόνια

«Είμαστε μουσειακό είδος (Γέλια.)».

Πώς καταφέρατε να μείνετε μαζί;

«Δεν είναι δύσκολο. Δεν πρόκειται να σας περιγράψω έναν άθλο. Το θεωρώ πολύ απλό και φυσικό. Είμαστε ερωτευμένοι ο ένας με τον άλλο και περνάμε πολύ καλά μαζί».

Πέρασε ποτέ κρίση ο γάμος σας;

«Ανά πέντε λεπτά περνάει κρίση ο γάμος μας, αλλά τη λύνουμε και ξαναφιλιώνουμε. Δεν είμαστε ένα στατικό ζευγάρι που έχει βαρεθεί ο ένας τον άλλο. Έχουμε μια ζωντανή σχέση που έχει συγκρούσεις, έρωτα, αντιπαλότητες, διαφωνίες. Είναι μια σχέση που δοκιμάζεται κάθε στιγμή σαν να ήταν στο πρώτο της εξάμηνο, και αυτή είναι η γοητεία της».

Έχετε σκηνοθετήσει μερικές από τις ωραιότερες γυναίκες. Δεν υποκύψατε ποτέ στον πειρασμό;

«Είμαι συνεχώς ερωτευμένος με όλες τις πρωταγωνίστριες και όλους τους πρωταγωνιστές μου. Στη διάρκεια του γυρίσματος είμαι ερωτευμένος με όλους τους συνεργάτες μου. Υποκύπτω κάθε πέντε λεπτά...».

Τι αγαπάτε περισσότερο και τι δεν ανέχεστε στη Μαρία;

«Δεν ανέχομαι ότι και να λέμε το ίδιο πράγμα έχω πάντα άδικο και αγαπώ το ότι και να λέμε το ίδιο πράγμα έχω πάντα άδικο».

Έχετε συμφιλιωθεί λοιπόν με το μεγαλύτερο πρόβλημα

«Ακριβώς».

Τι λείπει σήμερα από τη ζωή σας;

«Ένα εγγόνι».

Να υποθέσω ότι πιέζετε πολύ το γιο σας...

«Σε λίγο θα αποφασίσουμε να το κάνουμε μόνοι μας με τη Μαρία (Γέλια.)».