Τα μπάνια των πολιτικών

01.08.2008
Μπορεί τα «μπάνια του λαού» να μην τα διαταράσσει κανείς, ωστόσο και οι πολιτικοί μας θα ξεκλέψουν λίγες ημέρες για να αποδράσουν

από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Μπορεί τα «μπάνια του λαού» να μην τα διαταράσσει κανείς, ωστόσο και οι πολιτικοί μας θα ξεκλέψουν λίγες ημέρες για να αποδράσουν

από τα γραφεία τους. Οι οδηγίες προς τους ναυτιλλομένους υπουργούς δεν άλλαξαν ιδιαίτερα σε σχέση με πέρυσι: ολιγοήμερες διακοπές και επιστροφή στην Αθήνα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Όσο για τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αυτοί δεν θα έχουν την πολυτέλεια πολυήμερων διακοπών, καθώς δεν το επιτρέπει η πολιτική ατζέντα αλλά και η κατάσταση στο εσωτερικό του κινήματος.

Στις 2 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές του πρωθυπουργικού ζεύγους από την Τήνο, όπου θα καταλύσουν για μερικές ημέρες μαζί με τα δίδυμα, τον Αλέκο και την Αλίκη. Ο Κώστας Καραμανλής και η σύζυγός του Νατάσα θα διαμείνουν και φέτος στο ξενοδοχείο «Βυζάντιο», στην παραλία του Αγίου Ιωάννη στο Πόρτο.

Η Τήνος είναι από τα αγαπημένα νησιά του πρωθυπουργού, καθώς οι φυσικές ομορφιές αλλά και η ηρεμία της του δίνουν τη δυνατότητα να χαλαρώσει με την οικογένειά του μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και να σκεφτεί τις επόμενες κινήσεις του για τον καυτό πολιτικό χειμώνα που έρχεται. Επόμενος σταθμός φέτος όχι το Μαγγανάρι της Ίου, όπως συνήθιζε τις προηγούμενες χρονιές, καθώς το ξενοδοχείο όπου διέμενε ο πρωθυπουργός πουλήθηκε σε γνωστό επιχειρηματία. Κώστας και Νατάσα Καραμανλή θα βρίσκονται μέχρι και τις 17 Αυγούστου στη Νάξο, σε ήρεμη παραθαλάσσια περιοχή, που για ευνόητους λόγους δεν έχει ανακοινωθεί.

Στην Τήνο θα βρεθεί για ένα ακόμη καλοκαίρι και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου έκανε ήδη τις πρώτες του βουτιές στη Χαλκιδική στην περιοδεία που πραγματοποίησε εκεί στα μέσα του μήνα, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες παρέα με το γραμματέα του κινήματος Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο και συγκεκριμένα στη Νάουσα και τη Χρυσή Ακτή. Θα είναι το τρίτο καλοκαίρι που ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ θα κάνει τις διακοπές του στο κυκλαδίτικο νησί. Ωστόσο, φέτος δεν θα κάνει ποδηλασία ή σέρφινγκ όπως τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι γιατροί έδωσαν πολύ συγκεκριμένες εντολές. Αρκετή ώρα κολύμβησης για να «δέσει» η πλάτη του και αν ο ίδιος το επιθυμεί, περπάτημα. Εξυπακούεται πως μαζί του θα βρίσκεται η σύζυγός του Άντα αλλά και τα δύο τους παιδιά, ο Αντρέας και η Μαργαρίτα, η οποία πριν από λίγες ημέρες αποφοίτησε από το Κολέγιο Αθηνών.

Στο κυκλαδίτικο νησί θα βρεθούν και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, όπως ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσσόπουλος, που εδώ και λίγα χρόνια απέκτησε εξοχική κατοικία στην Πάρο. Μαζί με τη σύζυγό του Μάρα Ζαχαρέα και τα παιδιά τους θα φιλοξενήσουν για κάποιες ημέρες και τον πολύ καλό τους φίλο Γιώργο Χουλιάρα, με τον οποίο, ως γνωστόν, η δημοσιογράφος σχεδιάζει την ίδρυση Web TV. Στην παρέα θα βρίσκεται και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλοσκούφης με τη σύζυγό του Δίκα, καθώς διαθέτουν σπίτι στο ίδιο συγκρότημα. Από το νησί θα κάνουν σίγουρα ένα πέρασμα ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη αλλά και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Εναλλακτικός προορισμός για τον υπουργό Υγείας είναι το «Πόρτο δρα» και η ευρύτερη περιοχή της Ερμιόνης, την οποία «οργώνει» με φουσκωτό. Λάτρης των διακοπών με σκάφος και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, που μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει σύντομες αποδράσεις στη Μύκονο, ενώ για μία περίπου εβδομάδα θα ξεκουραστεί και στο εξοχικό που διαθέτει στην Πούντα Ζέζα Σουνίου. Στη Μύκονο θα βρεθεί για λίγες ημέρες και ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ ο υπουργός Τουρισμού Άρης Σπηλιωτόπουλος πηγαινοέρχεται στο νησί σε συνδυασμό με το αγαπημένο του σπορ, που δεν είναι άλλο από την ιστιοπλοϊα. Φίλοι εδώ και χρόνια του νησιού των ανέμων είναι και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος με τον υφυπουργό Οικονομίας Πέτρο Δούκα, που συχνά τους έχουμε δει να βολτάρουν στα γραφικά καλντερίμια του και να απολαμβάνουν το μπάνιο τους στις υπέροχες παραλίες του.

Τη Σκόπελο επέλεξε για να ξεκουραστεί η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα κάνει και φέτος τις βόλτες του στις Κυκλάδες με φουσκωτό.

Η οικογένεια Μητσοτάκη θα ενωθεί όπως κάθε χρόνο στο σπίτι που διαθέτει ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη γενέτειρά του, τα Χάνια. Για μία περίπου εβδομάδα θα έχει δίπλα του την κόρη του Ντόρα Μπακογιάννη, το γαμπρό του Ισίδωρο Κούβελο, το γιο του Κυριάκο και, φυσικά, τα εγγόνια του.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήδη βρίσκεται με την οικογένειά του και φιλική συντροφιά στη Χαλκιδική, αλλά σύντομα επιστρέφει στην Αθήνα, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο τρίτο θερινό τμήμα της Βουλής.

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα κάνει και φέτος διακοπές με τη σύζυγό του και τα δίδυμά τους στην καλαίσθητη κυκλαδίτικη κατοικία που διαθέτουν στην Τζια, όπου θα έχει την ευκαιρία να κεράσει τους καλούς του φίλους το κρασί που παράγει ο ίδιος στους αμπελώνες του.

Ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης βρίσκεται αυτές τις μέρες σε περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κω.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος θα παραθερίσει με την οικογένειά του στην Ικαρία, ενώ η Βάσω Παπανδρέου στις Κυκλάδες, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιο νησί.

Στην Κυλλήνη και συγκεκριμένα στο πολυτελές συγκρότημα «Οlympia Riviera» του ομίλου Δασκαλαντωνάκη είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Σηφουνάκης. Ο πρώην υπουργός Αιγαίου θα απολαύσει για λίγες ημέρες και τις παραλίες της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Λέσβου.

Ο πρόεδρος και οι πρώην

Για το γενέθλιο τόπο καταγωγής του αναχωρεί εντός των ημερών ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τη σύζυγό του. Στον πρόεδρο αρέσουν ιδιαίτερα και τα μπάνια σε κάποιες παραλίες της Αττικής, όπως στο Σούνιο. Δυστυχώς, πρόσφατα ανακάλυψε πως η παραλία είχε μολυνθεί από το δηλητήριο αρσενικό.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνάντησε πριν από λίγες ημέρες τον αδερφό του Σπύρο στην Ελούντα της Κρήτης, ενώ τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί όπως κάθε χρόνο τη Σίφνο και συγκεκριμένα το Βαθύ, όπου βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο «Εlies Resort». Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Κορακοχώρι Ηλείας.

Στην εξοχική του κατοικία στο Ρίο βρίσκεται ήδη ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, όπου απολαμβάνει βουτιές με τα εγγόνια του και το αγαπημένο του χόμπι, που δεν είναι άλλο από την ποδηλασία.

Στα «σμαράγδια» του Ιονίου

Πολλοί εκ των τριακοσίων θα βρεθούν για μία ακόμη χρονιά στα «σμαράγδια» του Ιονίου. Την Κεφαλονιά επέλεξε πάλι φέτος για τις διακοπές της η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ στο κοσμοπολίτικο νησί θα βρίσκονται και αρκετά μέλη του ΠΑΣΟΚ. Οι Πέτρος Ευθυμίου, Γεράσιμος Αρσένης και Νίκος Αθανασάκης θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν τις «καυτές» εξελίξεις στο εσωτερικού του κινήματος. Από την άλλη, στο υπέροχο αρχοντικό που διαθέτει στην Κέρκυρα θα απολαύσει τις καλοκαιρινές της διακοπές η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου με το σύζυγό της Τόλη Βοσκόπουλο και την κόρη τους.

Ασπρόμαυρες καρτ ποστάλ

Οι διακοπές των σημαντικών ηγετών της μεταπολίτευσης Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελούσαν από μόνες τους την κοσμική είδηση του καλοκαιριού. Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κάθε καλοκαίρι κατέλυε στην Ελούντα μαζί με τη σύζυγό του Δήμητρα και τους πολύ καλούς του φίλους και πρώην υπουργούς Αντώνη Λιβάνη και Γιώργο Κατσιφάρα. Σε αντίθεση με το συνονόματο ανιψιό του, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κάθε καλοκαίρι επέλεγε τη Μύκονο για τις καλοκαιρινές του διακοπές, φιλοξενούμενος στο σπίτι του εκδότη της εφημερίδας «Το Φως» και πολύ καλού του φίλου Απόστολου Νικολαϊδη. Το κοσμικό νησί, όμως, άρεσε και στον πρώην πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τη σύζυγό του Λένα.