Alessandro Michele: Αποχώρηση-βόμβα του δημιουργικού μυαλού της Gucci

25.11.2022
Alessandro Michele: Αποχώρηση-βόμβα του δημιουργικού μυαλού της Gucci
Ο Alessandro Michele αποχωρεί από τη θέση του δημιουργικού διευθυντή της Gucci, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη ο οίκος μόδας.

Αν και η εταιρεία δεν έκανε γνωστό τον λόγο για την αποχώρηση, ο γεννημένος στη Ρώμη σχεδιαστής ανέφερε σε μια δήλωση: «Υπάρχουν στιγμές που οι δρόμοι χωρίζουν λόγω των διαφορετικών προοπτικών που μπορεί να έχει ο καθένας μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Michele απέτυχε να ανταποκριθεί στο αίτημα να «ξεκινήσει μια ισχυρή αλλαγή σχεδιασμού» και ότι ο πρόεδρος της Kering, ιδιοκτήτριας της Gucci, Francois-Henri Pinault, αναζητούσε «αλλαγή παραστάσεων».

Καμία, όμως, αναφορά σε τέτοιες παρασκηνιακές κινήσεις δεν έγινε στην επίσημη δήλωση που ανήγγειλε την αποχώρηση του Michele, στην οποία η Gucci του απέδωσε ότι έπαιξε «θεμελιώδη ρόλο στο να γίνει η μάρκα αυτό που είναι σήμερα μέσω της πρωτοποριακής δημιουργικότητάς του».

Ο Michele από την άλλη, ανέφερε «διαφορετικές προοπτικές» ως τον λόγο της αποχώρησής του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Σήμερα τελειώνει για μένα ένα εξαιρετικό ταξίδι, που κράτησε περισσότερα από 20 χρόνια, μέσα σε μια εταιρεία στην οποία έχω αφιερώσει ακούραστα όλη μου την αγάπη και το δημιουργικό πάθος μου», είπε σε δήλωση του.

Ο Michele διορίστηκε δημιουργικός διευθυντής της Gucci τον Ιανουάριο του 2015, λίγες μέρες αφότου ηγήθηκε μιας δημιουργικής ομάδας που ένωσε τις δυνάμεις της για να οργανώσει μια επίδειξη ανδρικών ενδυμάτων σε μόλις πέντε ημέρες, μετά την εσπευσμένη αποχώρηση του προκατόχου του. Αυτή η συλλογή ανήγγειλε τη νέα κατεύθυνση της Gucci, με μεταξωτές μπλούζες για άνδρες με περίτεχνους φιόγκους και βολάν λαιμό μαζί με κάπες διακοσμημένες με γούνα, καθώς ο Michele επαναπροσδιόριζε τους ανδρικούς ενδυματολογικούς κώδικες.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της θητείας του, η Gucci είχε μετατραπεί σε μια εταιρεία με αστρονομικά έσοδα, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της Kering. Αλλά είχε δεχθεί εσωτερική κριτική πρόσφατα για διάφορους λόγους ένας από τους οποίους ήταν η υποτίμηση των ανταγωνιστών.

Οι συνεργασίες του Michele με την ελίτ του Χόλιγουντ και τους VIPs είχαν συχνά τις ρίζες τους σε φιλίες. Ο Jared Leto ήταν συχνός καλεσμένος της πρώτης σειράς στα σόου της Gucci κατά τη διάρκεια της θητείας του Michele, υιοθετώντας για ένα διάστημα τα ίδια ίσια μακριά μαλλιά και γένια που είχε ο σχεδιαστής της Gucci.

Ο Michele έχει επίσης ντύσει την Billie Eilish, τη Florence Welch και το ιταλικό ροκ συγκρότημα Maneskin στην τρέχουσα περιοδεία του. Και πρόσφατα αποκάλυψε μια συλλογή σχεδιασμένη για τον Harry Styles.

Για την τελευταία του συλλογή πασαρέλας, που αποκαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο, ο Michele κατασκεύασε ένα παράλληλο σύμπαν από shows που διεξάγονταν δίπλα δίπλα και χωρίζονταν από έναν τοίχο, ο οποίος όταν σηκώθηκε αποκάλυψε δίδυμα μοντέλα με πανομοιότυπα βλέμματα σε σύγχρονο βηματισμό. Η αποκάλυψη των 68 σετ με πανομοιότυπα ντυμένα δίδυμα μοντέλα άφησε άφωνους τους fashionistas.

Ο Michele εντάχθηκε στην Gucci το 2002, και έγινε συνεργάτης του δημιουργικού διευθυντή τον Μάιο του 2011. Το 2014, διορίστηκε δημιουργικός διευθυντής της μάρκας πορσελάνης Richard Ginori, ιδιοκτησίας της Gucci. Προηγουμένως εργάστηκε ως ανώτερος σχεδιαστής αξεσουάρ στη Fendi ενώ σπούδασε στην Accademia di Costume e di Moda στη Ρώμη.

Ο διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος της Gucci, Marco Bizzarri, ευχαρίστησε τον Michele «για τα 20 χρόνια δέσμευσής του στην Gucci και για το όραμα, την αφοσίωση και την άνευ όρων αγάπη του για αυτό τον μοναδικό οίκο».

«Ο δρόμος που περπάτησαν μαζί η Gucci και ο Alessandro τα τελευταία χρόνια είναι μοναδικός και θα παραμείνει ως μια εξαιρετική στιγμή στην ιστορία του οίκου», δήλωσε ο Pinault σε μια δήλωση.

Η Gucci ανακοίνωσε ότι η εσωτερική ομάδα σχεδιασμού θα αναλάβει τις συλλογές μέχρι να οριστεί νέος δημιουργικός διευθυντής.

«Σε αυτούς απευθύνεται η πιο ειλικρινής μου επιθυμία: είθε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε τα όνειρά σας, τη λεπτή και άυλη ύλη που κάνει τη ζωή να αξίζει να τη ζει κανείς», είπε ο Michele στην αποχαιρετιστήρια δήλωσή του.