Πόσο υποτίθεται πως πρέπει να διαρκούν τα ρούχα μας;

22.09.2022
Πόσο υποτίθεται πως πρέπει να διαρκούν τα ρούχα μας;
Για χρόνια, το σημείο αναφοράς για την αγορά ενός νέου ρούχου ήταν τουλάχιστον 30 φορές, αλλά είναι αυτό αρκετό;

Έχεις βρεθεί ποτέ να συζητάς για ένα νέο φόρεμα και να αναρωτιέσαι: θα το φορέσω πραγματικά; Η προσθήκη ενός αντικειμένου στη διανοητική γκαρνταρόμπα σου και ο υπολογισμός όλων των συνδυασμών ρούχων μπορεί να σε βοηθήσει να αποφασίσεις αν θα το προσθέσεις στο καλάθι ή θα το αφήσεις.

5 τάσεις του χειμώνα και πώς να τις φορέσεις στα καθημερινά σου σύνολα

Για χρόνια, το σημείο αναφοράς ήταν 30 φορές. Αυτό προέκυψε από το 30 Wears Challenge, το οποίο επινοήθηκε για πρώτη φορά από τη συνιδρύτρια της Eco Age Livia Firth και τη δημοσιογράφο Lucy Seigle το 2015. «Ήταν ένα πολύ διαφορετικό τοπίο μόδας, καθώς υπήρχε πολύ λιγότερη ευαισθητοποίηση και λιγότερες επωνυμίες που έκαναν επίσης βιώσιμη δουλειά», εξηγεί. Έκτοτε, οι εκστρατείες αργής μόδας χρησιμοποιούν αυτόν τον αριθμό ως ελάχιστο πρότυπο για την αγορά νέων ρούχων.

«Την εποχή που επινοήθηκε, ήταν σίγουρα μια χρήσιμη φράση γιατί ωθούσε τους ανθρώπους να σκεφτούν διαφορετικά για το πώς κατανάλωναν», εξηγεί η Emma Slade Edmonson, σύμβουλος βιωσιμότητας, συγγραφέας και παρουσιάστρια του Mixed Up podcast. Τα τελευταία επτά χρόνια, η βιωσιμότητα έχει γίνει πολύ πιο καυτό θέμα. Αυτές τις μέρες, η Edmondson λέει ότι «οι συνομιλίες έχουν γίνει σίγουρα πιο έξυπνες, στοχαστικές και πολυεπίπεδες», όσον αφορά τη μόδα. «Οι άνθρωποι αρχίζουν να σκέφτονται με όρους βιωσιμότητας και αξιών όταν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις αγοράς και πού πάνε τα παλιά τους ρούχα», λέει.

Πώς να φορέσεις το oversized πουκάμισο για μια cool και άνετη εμφάνιση

Για να είναι βιώσιμη η μόδα, πρέπει να κάνει αυτό που σημαίνει η λέξη: να αντέχει στο χρόνο
Ενώ η ευαισθητοποίηση του κοινού μπορεί να βελτιώνεται, η βιομηχανία της μόδας εξακολουθεί να είναι γεμάτη προβλήματα. Η υπερπαραγωγή και η υπερκατανάλωση φθηνών και αναλώσιμων ρούχων είναι ανεξέλεγκτη, εξακολουθεί να υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών υποδομών στο τέλος του κύκλου ζωής τους για την εκτροπή των ρούχων από τους χώρους υγειονομικής ταφής και η κατασκευή της μόδας είναι εξαιρετικά υψηλής έντασης σε άνθρακα, νερό και χημικά. Τίθεται το ερώτημα: Εξακολουθεί ο κανόνας των 30 φορών να είναι χρήσιμος μετρητής για συνειδητές αγορές;

Η Orsola de Castro, συνιδρύτρια του Fashion Revolution και συγγραφέας του Loved Clothes Last, πιστεύει ότι η φυσική εξέλιξη της ιδέας των Firth και Seigle είναι μια ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ανάληψη ευθύνης για τη μακροζωία των ρούχων μας. «Ανασχεδιάζω τα ρούχα μου συνέχεια, οπότε για μένα οι 30 φορές δεν είναι αρκετές. Είμαι περισσότερο στο 3.000 φορές! Αλλά η μακροζωία δεν καθορίζεται από έναν αριθμό – δεν έχει να κάνει απαραίτητα με το πόσο το φοράς, αλλά πόσο καιρό σκοπεύεις να το διατηρήσεις», λέει. «Μέχρι αρκετά πρόσφατα, μπορούσαμε σχεδόν να παρακολουθούμε το τέλος της ζωής των ρούχων μας, αλλά τώρα, μας επιτρέπεται να μην αναλαμβάνουμε καμία ευθύνη για τα ρούχα που έχουμε. Σίγουρα, η ιδιοκτησία συνεπάγεται ευθύνη».

Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να κρατάμε αχρησιμοποίητα ρούχα χωρίς λόγο. Τα γούστα, ο τρόπος ζωής και το σώμα μας αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε, οπότε ρεαλιστικά δεν μπορούμε να περιμένουμε να φοράμε ακριβώς τα ίδια κομμάτια για πάντα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν ποτέ περισσότερες επιλογές που θα μας βοηθήσουν να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής των ενδυμάτων μας.

Πρέπει να καταλάβουμε τι αγοράζουμε
Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αγοράζουμε ποιοτικά αντικείμενα και να τα φροντίζουμε σωστά ώστε να αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου. «Για να είναι η μόδα βιώσιμη πρέπει να κάνει αυτό που σημαίνει η λέξη: διατήρηση στο χρόνο», λέει η Firth. «Είναι θέμα γνώσης. Πρέπει να καταλάβουμε τι αγοράζουμε, τι υπάρχει στα ρούχα και από τι είναι φτιαγμένα, προκειμένου να μπορούμε να τα φροντίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όλες αυτές οι έμφυτες πληροφορίες που έχουμε για τόσα άλλα πράγματα στη ζωή μας, πρέπει να τις εφαρμόσουμε στα ρούχα μας».