Φοντί με μανιτάρια πορτσίνι

10.04.2008
Ο,τι καλύτερο για βραδιές με φίλους!

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. τυρί Gruyere, τριμμένο
  • 2 φλιτζ. τυρί έμενταλ, τριμμένο
  • 50 γραμ. μανιτάρια πορτσίνι, αποξηραμένα
  • 2 ποτηράκια κρασί, λευκό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 κουταλάκια κορν φλάουερ
  • 1 φλιτζ. νερό, ζεστό
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα:

  • ψωμί τσιαπάτα, κομμένο σε κυβάκια

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα μανιτάρια στο νερό για περίπου 25 λεπτά έως ότου μαλακώσουν.

Στη συνέχεια, τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι με λεπτό πλέγμα ώστε να φύγουν τυχόν υπολλείμματα από χώμα και κρατάμε το νερό τους.

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε το νερό από τα μανιτάρια, τα μανιτάρια και τα σιγοβράζουμε, έως ότου εξατμισθούν σχεδόν όλα το υγρά.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Προθερμαίνουμε το ειδικό σκεύος για φοντί.

Σε ένα μικρό μπολ διαλύουμε το κορν φλάουερ σε μισό ποτηράκι από το κρασί.

Τρίβουμε ένα αντικολλητικό σκεύος με το σκόρδο, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο κρασί και ρίχνουμε σιγά σιγά τα τυριά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, έως ότου λιώσουν.

Προσθέτουμε το διαλυμένο κορν φλάουερ, το μείγμα με τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, έως ότου ενωθούν τα υλικά.

Ρίχνουμε το μείγμα στο προθερμασμένο σκεύος του φοντί και το διατηρούμε ζεστό.

Σερβίρουμε το φοντί με τα κομματάκια της τσιαπάτα, χρησιμοποιώντας τα ειδικά πιρούνια για φοντί.

Συμβουλή
Μπορούμε να σερβίρουμε το φοντί με κύβους από ζαμπόν.

Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι.