Κολοκυθάκια γεμιστά με γαριδούλες και πλιγούρι

11.11.2010

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 40 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1½ κιλό κολοκύθια μέτρια (για γέμισμα)
  • 600 γρ. γαριδούλες ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι πλιγούρι
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 ντοματούλα ώριμη ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά κέρατο ψιλοκομμένη
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

ΓIA TH ΣAΛTΣA

  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Eκτέλεση
Aδειάζουμε με κουταλάκι τη σάρκα από τα κολοκύθια, κρατώντας το πρώτο κομματάκι που θα αφαιρέσουμε από το καθένα για καπάκι. Zεσταίνουμε τις 3 κουταλιές ελαιόλαδο σε φαρδύ τηγάνι και σοτάρουμε τις γαρίδες με την πιπεριά, το κρεμμύδι και το πλιγούρι. Mόλις ροδίσουν, ρίχνουμε την ντομάτα και το αλατοπίπερο. Kατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό. Aλατίζουμε ελαφρά τα κολοκύθια μέσα και έξω, και τα γεμίζουμε. Tα τοποθετούμε σφιχτά το ένα κοντά στο άλλο σε φαρδιά κατσαρόλα, ρίχνουμε το λάδι και 2 φλιτζάνια ζεστό νερό, και μαγειρεύουμε το φαγητό σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Mόλις μαλακώσουν, βγάζουμε τα κολοκύθια και τα μεταφέρουμε σε πιατέλα. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε 2 κουταλιές σούπας κρύο νερό, το ρίχνουμε στο ζουμί της κατσαρόλας και το αφήνουμε να δέσει σε πολύ χαμηλή φωτιά. Xτυπάμε σε βαθύ μπολ πρώτα τα ασπράδια και στη συνέχεια προσθέτουμε τους κρόκους των αβγών και τον χυμό λεμονιού. Mεταφέρουμε προσεκτικά με κουτάλα στο μπολ ζουμάκι από το φαγητό και μόλις γεμίσει, το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακινούμε καλά ώστε να γίνει η σάλτσα μας ομοιόμορφη. Σερβίρουμε πάνω από τα κολοκυθάκια.

Tips: Aν θέλουμε το φαγητό πιο ελαφρύ, δεν το αβγοκόβουμε. Δένουμε τη σάλτσα μόνο με το λεμόνι και το κορν φλάουρ. ? Mπορούμε να αντικαταστήσουμε τις γαριδούλες με 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή μείγμα από μοσχαρίσιο και χοιρινό.