Ρύζι με σαφράν και λαχανικά

01.11.2010

Υλικά

  • 400 γραμμ. ρύζι για σπυρωτό πιλάφι
  • 1 μεσαίο καρότο κομμένο σε μικρούς κύβους
  • Μία χούφτα αρακάς
  • 1 χούφτα καλαμπόκι
  • 1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
  • 3-4 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 200 γραμμ. μπέικον
  • 10 γραμμ. σαφράν σε σκόνη
  • Γλυκιά πάπρικα
  • 2-3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό και βράζετε το ρύζι μαζί με τα λαχανικά. Προσθέτετε αλάτι, όλο το σαφράν και την πάπρικα.

2. Αφού βράσει το ρύζι, το σουρώνετε και το αφήνετε στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Το χρώμα του ρυζιού, όπως θα δείτε, είναι κατακίτρινο. Αυτό είναι και το κλου!

3. Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το βούτυρο και καβουρδίζετε το κουκουνάρι για 1-2 λεπτά.

4. Στη συνέχεια προσθέτετε το μπέικον τεμαχισμένο και μόλις τσιγαριστεί και αυτό, προσθέτετε το ρύζι με τα λαχανικά. Ανακατεύετε απαλά 2-3 φορές, για να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

5. Έπειτα το βάζετε σε μια φόρμα κέικ και το αφήνετε για 2 λεπτά.

6. Ξεφορμάρετε και σερβίρετε με λίγο τριμμένο τυρί και φρεσκοκομμένο πιπέρι.

* Καλό είναι να μη χρησιμοποιήσετε ρύζι που βράζει σε φακελάκια, γιατί δεν χρωματίζεται καλά. Αν θέλετε, προσθέτετε στο βρασμό και έναν κύβο κότας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμα κομμένα και κατεψυγμένα λαχανικά ακολουθώντας τις ίδιες οδηγίες.