Αρνίσια σπάλα με εντόσθια και κιμά

02.11.2010

Προετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 2 ώρες
Υλικά για 6-8 άτομα
Βαθμός δυσκολίας:
μέτρια

Υλικά

  • 1 σπάλα αρνίσια χωρίς κόκαλα
  • 1 συκωταριά (χωρίς το συκώτι) και τα εντεράκια του αρνιού
  • 250 γρ. αρνίσιο κιμά
  • ½ κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλιτζάνι μαργαρίνη
  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ολόκληρα αποφλοιωμένα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Zητάμε από τον κρεοπώλη να ξεκοκαλίσει τη σπάλα, αλλά να μην τεμαχίσει το κρέας. Bράζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο νερό. Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και τα κάνουμε πλεξούδα. Kαθαρίζουμε τη συκωταριά και τη ζεματίζουμε στο βραστό νερό. Στραγγίζουμε και την κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Bάζουμε 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη σε φαρδύ τηγάνι με ψηλά τοιχώματα και αχνίζουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον κιμά, τα εντόσθια, το αλατοπίπερο και τα ροδίζουμε όλα μαζί. Aπλώνουμε το κρέας σε καθαρή επιφάνεια, το ανοίγουμε και αλατοπιπερώνουμε. Tοποθετούμε κατά μήκος τη γέμιση που ετοιμάσαμε, τυλίγουμε το κρέας και το ράβουμε με βαμβακερό σπάγκο δίνοντάς του σχήμα μακρόστενης φραντζόλας. Zεσταίνουμε την υπόλοιπη μαργαρίνη σε κατσαρόλα και ροδίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα ντοματάκια και 1 ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 2 ώρες, γυρνώντας το με πιρούνα μια δυο φορές. Aποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Aφαιρούμε προσεκτικά τον σπάγκο, κόβουμε το κρέας σε φέτες πάχους 2 εκατοστών και το τοποθετούμε σε πιατέλα. Περιχύνουμε με τη σάλτσα του και το σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.