Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα!

02.11.2010
Θεωρείται το πιο «αμαρτωλό» φρούτο, μιας και ήταν η αιτία του διωγμού των Πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Στην ελληνική μυθολογία τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες.

Θεωρείται το πιο "αμαρτωλό"φρούτο, μιας και ήταν η αιτία του διωγμού των Πρωτόπλαστων από τον Παράδεισο. Στην ελληνική μυθολογία τα μήλα είχαν τη γεύση μελιού και θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η λαϊκή ρήση "Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα", καθώς δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, πράγματι το μήλο είναι ένα εξαιρετικό φρούτο με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες. Στην αμερικανική παραδοσιακή ιατρική, τώρα, το μήλο χαρακτηρίζεται ως ο «βασιλιάς των φρούτων». Επομένως, έχουμε κάθε λόγο να τρώμε κάθε μέρα ένα, γιατί δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά προστατεύει και τον οργανισμό μας. Τα μήλα ωριμάζουν το φθινόπωρο κι έτσι βρίσκουμε φρέσκα από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο. Επειδή όμως στα επαγγελματικά ψυγεία μπορούν να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες, πρακτικά κυκλοφορούν όλο το χρόνο.

Διατροφική αξία
Το μήλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, διαιτητικές ίνες, μεταλλικά στοιχεία. Περιέχει:

  • Ασβέστιο
  • Φώσφορο
  • Σίδηρο
  • Κάλιο
  • Βιταμίνη C
  • Βιταμίνη Α
  • Φολικό οξύ
  • Βιοτίνη
  • Μηλικό οξύ

Πού κάνει καλό

Λόγω της περιεκτικότητάς του σε μεταλλικά στοιχεία, ενισχύει τα οστά και προστατεύει από την οστεοπόρωση. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διεγείρει την πεπτική λειτουργία και βοηθάει στην πέψη.

Συμβάλλει επίσης στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) και στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς.

Οι διαλυτές ίνες που περιέχει βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό και κάνει καλό σε όσους πάσχουν από διαβήτη.

Ακόμα, προστατεύει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών του, έχει αντικαρκινική δράση συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον καρκίνο του μαστού, ενώ τονώνει το μυϊκό και το νευρικό σύστημα.

Χάρη στη μεγάλη περιεκτικότητά του σε νερό, ανακουφίζει από τον υψηλό πυρετό. Τέλος, είναι άριστο φυσικό αντιγηραντικό, λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων, αλλά και εξαιρετικό φυσικό καθαριστικό για τα δόντια. Στην περίπτωση που δεν μπορείτε να πλύνετε τα δόντια σας έπειτα από κάποιο γεύμα λόγω των συνθηκών, μπορείτε να φάτε ένα μήλο και θα καθαρίσουν φυσικά και εύκολα.

Τι να προσέχω

Να αγοράζετε όσα έχουν μικρό έως φυσιολογικό μέγεθος και μόνο όσα θα καταναλώσετε άμεσα. Να δείχνουν οπωσδήποτε καθαρά, συμπαγή, λαμπερά.

Απαραίτητα να τα πλένετε προσεκτικά με άφθονο νερό. Επιλέγετε μήλα χωρίς εμφανή χτυπήματα και αλλοιώσεις, με καθαρή μυρωδιά. Να προτιμάτε τα κόκκινα, καθώς είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.