Πίτα του βοσκού

21.09.2010

Υλικά

  • 500 γρ. κιμάς αρνίσιος
  • 1 κ. τσ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 120 γρ. μανιτάρια ψιλοκομμένα
  • 500 ml ζωμό μοσχαρίσιο
  • θυμάρι
  • 1 κ. τσ. πελτές
    400 γρ. ανάμεικτα λαχανικά (καρότα - αρακάς)
  • 3 πατάτες (500 γρ. περίπου)
  • 1 κ. τσ. βούτυρο
  • 3 κτσ. γάλα
  • 1 αβγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 150 γρ. τυρί τριμμένο

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, τον κιμά και το θυμάρι. Οταν ο κιμάς πιει όλα τα υγρά του, σβήνουμε με το ζωμό, προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και σιγομαγειρεύουμε έως ότου ο κιμάς να είναι έτοιμος. Αφήνουμε στην άκρη.

Βράζουμε τις πατάτες, τις ξεφλουδίζουμε και με τον πατατοθραύστη τις πολτοποιούμε, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο, λίγο γάλα, αλάτι, πιπέρι και ένα αβγό. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Παίρνουμε τα ανάμεικτα λαχανικά, τα σοτάρουμε με λίγο βούτυρο και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά.

Στρώνουμε σε βουτυρωμένο πήλινο σαγανάκι τα λαχανικά και τον κιμά, σκεπάζουμε με τον πουρέ, πασπαλίζουμε με το τυρί και το ψήνουμε στους 180 οC βαθμούς για 45 λεπτά.