Σπαράγγια με μους αρωματικών φυτών

05.09.2011

Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα 15 λεπτά

Υλικά για 4 άτομα

  • Σπαράγγια άσπρα 2 gr

Υλικά για τη σος

  • Κρεμμυδάκια μικρά 2
  • Λευκό κρασί 100 ml
  • Ξίδι λευκό 20 ml
  • Κρέμα γάλακτος 200 ml
  • Αβγά (μόνο τους κρόκους) 2 κρόκοι
  • Χαιρέφυλλο φρέσκο 1 ματσάκι
  • Σχοινόπρασο φρέσκο 1 ματσάκι
  • Μαϊντανός φρέσκος 1 ματσάκι
  • Υλικά καρύκευσης
  • Αλάτι ψιλό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τεχνική παρασκευής

Ετοιμασία για τα σπαράγγια

  • Πλένετε καλά τα σπαράγγια
  • Αφαιρέστε το σκληρό μέρος στη βάση των σπαραγγιών.
  • Με ένα αποφλοιωτή καθαρίστε τα σπαράγγια.
  • Αφήστε 4 cm από τις κορυφούλες και καθαρίστε το υπόλοιπο.
  • Βάλτε τα μόλις τα καθαρίσετε σε κρύο νερό.
  • Πλύντε τα και στραγγίστέ τα.
  • Ξεχωρίστε τα ανάλογα με το πάχος τους. Ενώστε τα σε μικρά ματσάκια με σπάγκο κουζίνας.
  • Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με αλμυρό νερό που βράζει (12 γραμμάρια αλάτι για κάθε λίτρο νερού).
  • Βάλτε τα ματσάκια με τέτοιο τρόπο στο νερό, ώστε οι κορμοί να είναι μέσα στο νερό και οι κορυφούλες έξω.
  • Βράζετε έτσι τους κορμούς και στα τελευταία 3-4 λεπτά ξαπλώνετε τα ματσάκια στο νερό για να ψηθούν και οι κορυφούλες.
  • Μετά 25 λεπτά τα αποσύρετε από τη φωτιά, τα στραγγίζετε και απομακρύνετε τους σπάγκους.
  • Κόψτε τα σπαράγγια στη μέση, ξεχωρίζοντας την ουρά από την κορυφή.
  • Κρατήστε τα μισά με τις κορυφές ζεστά.
  • Βάλτε τις ουρές σε ένα μίξερ και λιώστε τες.

Ετοιμασία της ΣΟΣ

  • Καθαρίστε και ψιλοτρίψτε τα κρεμμυδάκια
  • Πλένετε και στεγνώνετε και ψιλοκόβετε το χαιρέφυλλο, το σχοινόπρασο και το μαϊντανό.
  • Σε μια κατσαρόλα βάλτε τα τριμμένα κρεμμυδάκια με το λευκό κρασί και το ξίδι.
  • Ανακατέψτε τα και αφήστε τα να συρρικνωθούν.
  • Κατόπιν προσθέστε 140 ml της κρέμας γάλακτος, αφήστε να πάρει μια βράση και προσθέστε τον πουρέ αυτόν στα σπαράγγια.
  • Σε χαμηλή φωτιά αφήστε να βράσουν για 2 - 3 λεπτά.
  • Σε μια κατσαρολίτσα, την οποία έχετε τοποθετήσει σε μπεν μαρί, βάλτε το υπόλοιπο της κρέμας γάλακτος με τους κρόκους των αβγών και χτυπήστε με έναν αβγοδάρτη.
  • Οταν αυτή η κρέμα αρχίσει να γίνεται αφράτη και να σχηματίζει μους, προσθέστε της τη sauce κρεμμυδάκια - σπαράγγια.
  • Αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
  • Προσθέστε στη σος τα ψιλοκομμένα αρωματικά φυτά και ανακατέψτε καλά.

Στήσιμο πιάτου

Τοποθετήστε τις κορυφές από τα σπαράγγια σε ένα πιάτο και σκεπάστε τις με τη σος.