Καρυδάτα με πορτοκάλι

27.11.2008
Εντυπωσιακό σε γεύση και εμφάνιση!

Τι έχουμε:

  • 10-15 ξερά σύκα
  • 1 πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 φλιτζ. καρύδια

Για το γαρνίρισμα:

  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλιτζ. καρύδια πεταλούδα

Τι κάνουμε:

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, ξύνουμε το ένα στο ψιλό μέρος του τρίφτη και το βάζουμε σε ένα μπολ. Ψιλοκόβουμε στο μπλέντερ τα καρύδια και τα βάζουμε και αυτά στο μπολ με το ξύσμα πορτοκαλιού.

Στη συνέχεια πολτοποιούμε στο μπλέντερ τα σύκα, τα βάζουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά.

Ανακατεύουμε τα υλικά μεταξύ τους με τα χέρια μας, έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές και σφιχτό μείγμα. Αν χρειαστεί, μπορούμε να προσθέσουμε λίγα ακόμη καρύδια.

Σε μία πιατέλα κόβουμε το πορτοκάλι σε λεπτές φέτες και τις στρώνουμε σε μία πιατέλα, φροντίζοντας να ακουμπάνε λίγο οι άκρες μεταξύ τους. Κατόπιν παίρνουμε λίγο από το μείγμα του σύκου και πλάθουμε σε μπαλάκια με τις παλάμες μας βουτηγμένες σε ένα μπολ με νερό. Βάζουμε κάθε ένα μπαλάκι πάνω σε κάθε φέτα πορτοκαλιού.

Αφού τελειώσουμε τη διαδικασία, πασπαλίζουμε τα μπαλάκια με ξύσμα πορτοκαλιού, γαρνίρουμε με καρύδι πεταλούδα και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Μπορούμε, αντί για καρύδι, στο μείγμα του σύκου να βάλουμε αμυγδαλόψιχα, ελαφρά καβουρδισμένη.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ κανέλας.