Κουνέλι στιφάδο

30.10.2008
Από τα πλέον παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας!

Τι έχουμε:

  • 1 κουνέλι περίπου 2 κιλά
  • 1 κιλό κρεμμυδάκια για στιφάδο
  • 500 γραμ. PUMMARO Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη
  • 3-4 ντοματάκια
  • 3 ξερά κρεμμύδια
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς
  • 1/2 φλιτζ. ΒΙΤΑΜ
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για τη μαρινάδα:

  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 2 κλωναράκια σέλινο
  • 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
  • 2 ποτήρια κόκκινο κρασί
  • 4 κουταλιές λάδι ελιάς
  • 4 κουταλιές ξίδι

Τι κάνουμε:

Από το προηγούμενο βράδυ κόβουμε το κουνέλι σε κομμάτια, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ.

Κατόπιν, τα περιχύνουμε με τα υλικά της μαρινάδας, σκεπάζουμε το σκεύος με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.

Την επόμενη ημέρα, ζεσταίνουμε το λάδι και το ΒΙΤΑΜ σε μία μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο, ψιλοκομμένα, έως ότου χρυσίσουν.

Στη συνέχεια, βγάζουμε τα κομμάτια το κουνελιού από τη μαρινάδα, τα στραγγίζουμε, τα βάζουμε και αυτά στην κατσαρόλα και τα σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν, από όλες τις πλευρές.

Παράλληλα, βράζουμε τη μαρινάδα σε μία άλλη κατσαρόλα για 10 λεπτά και στη συνέχεια, τη ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το κουνέλι.

Κατόπιν, προσθέτουμε το PUMMARO Σπιτική Τομάτα από τον τρίφτη, τα ντοματάκια ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά, για περίπου 1 ώρα.

Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια σε μία κατσαρόλα με βραστό νερό και τα ζεματίζουμε, για περίπου 1 λεπτό.

Κατόπιν, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα πιέζουμε με τα δάχτυλά μας, για να βγει η εξωτερική τους φλούδα.

Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα φύλλα δάφνης στην κατσαρόλα με το κουνέλι και συνεχίζουμε το βράσιμο, έως ότου μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και δέσει η σάλτσα.

Συμβουλή
Χαράσσουμε τα κρεμμυδάκια σταυρωτά στο σημείο της ρίζας, για να μην ανοίξουν.

Το κατάλληλο κρασί Νεμέα παλαιωμένη.