Γιατί να αγοράζεις κονσερβαρισμένο γαύρο μαρινάτο όταν μπορείς να τον φτιάξεις μόνη σου και θα σου κοστίσει πολύ λιγότερο ενώ θα πάρεις μεγαλύτερη ποσότητα;
Τα μόνα υλικά που χρειάζεσαι είναι φρέσκος γαύρος, λευκό ξύδι, χοντρό αλάτι και λάδι καθώς και βάζο που θα βάλεις τον γαύρο σου.
Πώς φτιάχνουμε σπιτικό γαύρο μαρινάτο;
Μπορείς να αγοράσεις όσο γαύρο αντέχεις να καθαρίσεις αλλά για αρχή ξεκίνα από μισό κιλό φρέσκο.
Μπορείς να ζητήσεις να σου τον καθαρίσουν στο ιχθυοπωλείο, δηλαδή να αφαιρέσουν τα κεφάλια.
Η επόμενη δουλειά που θα κάνεις -και η μόνη μπελαλίδικη- είναι να αφαιρέσεις το κεντρικό κόκκαλο του γαύρου ω΄στε να γίνει φιλέτο.
Η διαδικασία είναι απλή όπως θα δεις και στο βίντεο διότι το κόκκαλο του γαύρου βγαίνει εύκολα.
- Απλώνεις χοντρό αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και στρώνεις την πρώτη δόση γαύρου. Ρίχνεις από πάνω αλάτι και πας εναλλάξ γαύρο και αλάτι μέχρι να τελειώσουν τα φιλέτα.
- Ρίχνεις αρκετό λευκό ξύδι να καλύψει το ψάρι, σκεπάζεις και αφήνεις στην άκρη για 24 ώρες μέχρι το ξύδι και το αλάτι να «ψήσουν» τον γαύρο.
- Την επόμενη μέρα, ξεπλένεις και βάζεις τον γαύρο σε βάζο. Καλύπτεις με ελαιόλαδο και αν θέλεις μπορείς για περισσότερη γεύση να βάλεις και μια σκελίδα σκόρδο στο βάζο.
- Διατηρείς στο ψυγείο για μήνες.