Λαχταριστός γύρος κοτόπουλου από την κουζίνα σου

22.10.2023
Λαχταριστός γύρος κοτόπουλου από την κουζίνα σου
Ο γύρος είναι κάτι που σπάνια μπορούμε να αντισταθούμε. Υπάρχει όμως και τρόπος να τον απολαύσεις από την κουζίνα σου.

Αν φτιάξεις μια φορά αυτόν τον σπιτικό, ζουμερό, και μυρωδάτο γύρο από κοτόπουλο, τότε δεν θα θέλεις να ξαναφάς σουβλάκι απ’ έξω. Ψήσε τον στο μπάρμπεκιου ή στη σχάρα και σέρβιρε τον με ζεστές πίτες με ντομάτα, κρεμμύδι, τζατζίκι και πατάτες. Ιδανικό γεύμα για μια Κυριακή με φίλους στο σπίτι.

Συστατικά

12 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και πέτσα

Μαρινάδα

500 γρ γιαούρτι

2 λεμόνια, χυμό, ½ ξύσμα λεμονιού

100 ml ελαιόλαδο

4 σκελίδες σκόρδο, πολύ ψιλοτριμμένες ή θρυμματισμένες

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο

1 κουταλιά της σούπας πάπρικα γλυκιά

1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη ξερή

1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι ξερό

1 κουταλιά της σούπας πιπέρι καγιέν

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Για σερβίρισμα

2 κόκκινα κρεμμύδια, κομμένα στη μέση και ψιλοκομμένα

4 ντομάτες κομμένες στη μέση και κομμένες σε φέτες

Η συνταγή για τις καλύτερες πατάτες φούρνου

Εκτέλεση

Βήμα 1

Αρχικά, χτύπα όλα τα υλικά της μαρινάδας μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ ή, ακόμα καλύτερα, ένα μεγάλο τάπερ που έχει καπάκι. Άνοιξε κάθε μπούτι κοτόπουλου, κάλυψε με ένα κομμάτι λαδόκολλας και ίσιωσε το με το χέρι σου, στη συνέχεια αφαίρεσε το χαρτί και κόψε το μπούτι στη μέση. Ρίξε το μέσα τη μαρινάδα και ανακάτεψε ώστε να καλυφθεί εντελώς. Μαρίναρε για τουλάχιστον 1 ώρα ή έως και 24 ώρες – όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.

Βήμα 2

Πέρασε όλο το κοτόπουλο σε δύο σουβλάκια, έτσι ώστε και τα δύο σουβλάκια να περάσουν από κάθε κομμάτι κρέατος, σφίγγοντας τα σφιχτά καθώς ετοιμάζεσαι για να φτιάξεις ένα συμπαγές κεμπάπ .

Βήμα 3

Ζεσταίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου στον αέρα. Τοποθέτησε το κεμπάπ σε μια φόρμα ψησίματος έτσι ώστε να αιωρείται ή ακούμπα μια σχάρα πάνω από μια φόρμα ψησίματος και τοποθέτησε το κοτόπουλο από πάνω. Μαγείρεψε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να δεις ότι έχει ψηθεί.

Άφησε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά όσο μαγειρεύεις τις πίτες. Φέρε το κεμπάπ στο τραπέζι και κόψε το κοτόπουλο σε λεπτές φέτες με ένα πριονωτό μαχαίρι. Βάλε το κρέας πάνω στις ζεστές πίτες, μετά τα κομμένα κόκκινα κρεμμύδια και τις ντομάτες, τις πατάτες και το τζατζίκι.

Tip: Πώς να κρατήσεις τον γύρο κοτόπουλου στη θέση του στο καλαμάκι

Αν είναι δύσκολο να περάσεις το κοτόπουλο στα δύο σουβλάκια, για να κρατήσεις τα κομμάτια στη θέση τους, μπορείς να ξεκινήσεις και να ολοκληρώσεις το κάθε καλαμάκι με κάτι πιο στέρεο όπως μισό κρεμμύδι ή μια χοντρή φέτα πατάτας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22.10.2023 - 11:46