Αγγλική μηλόπιτα χωρίς φόρμα 

06.08.2023
Αγγλική μηλόπιτα χωρίς φόρμα 
H μυρωδιά της ξυπνά αναμφίβολα τις πιο όμορφες αισθήσεις. Iδανική για το επόμενο δείπνο σου ή για ένα εύκολο απογευματινό σνακ, αυτή η αγγλική συνταγή για πανεύκολη και νόστιμη μηλόπιτα που φτιάχνεται χωρίς φόρμα, θα ξετρελάνει τόσο εσένα αλλά και τους καλεσμένους σου.

Τι κι αν είναι καλοκαιράκι. Σίγουρα μπορείς να βρεις μήλα και να φτιάξεις ένα ξεχωριστό γλυκάκι για σένα και τους δικούς σου.

Συστατικά

Γέμιση μηλόπιτας

5 πράσινα μήλα (900 γρ.)

2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα κάσταρντ σε σκόνη

2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού

Μαρμελάδα βερίκοκο, ζεσταμένη και στραγγισμένη, για γλασάρισμα

Πυκνή κρέμα, για σερβίρισμα



Μπισκότα

175 γρ βούτυρο ανάλατο, ψιλοκομμένο, σε θερμοκρασία δωματίου

½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

1 αυγό

1 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 φλιτζάνι απλό αλεύρι

2 κουταλάκια του γλυκού κρέμα κάσταρντ σε σκόνη

Μηλόπιτα με ταχίνι - Μια ξεχωριστή νηστίσιμη λιχουδιά για τη Σαρακοστή (και όχι μόνο)

Εκτέλεση

Για να φτιάξεις τη ζύμη, χτύπα το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε ένα μικρό μπολ (αν έχεις του ηλεκτρικού μίξερ) μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε το αυγό. Χτύπα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι και την κρέμα, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετάφερε σε ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο. Δώσε σχήμα σε έναν στρογγυλό επίπεδο δίσκο. Τύλιξε το σε πλαστική μεμβράνη. Άφησέ το στο ψυγείο για περίπου μία ώρα, ή μέχρι να σφίξει.

Άνοιξε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα χαρτιού ψησίματος για να σχηματίσεις έναν κύκλο 30 εκ. περίπου. Στρώσε το χαρτί στο ταψί του φούρνου και βάλτο πάνω στο στρώμα του χαρτιού.

Καθάρισε τα μήλα και το εσωτερικό τους. Κόψε σε τέταρτα και μετά σε φέτες πάχους 1 εκ. Ανακάτεψε σε ένα μπολ με την κρέμα, τη ζάχαρη και το χυμό. Ανακάτεψε τα. Ρίξε το μείγμα στο κέντρο της ζύμης, αφήνοντας ένα περίγραμμα 5 εκ. περίπου. Χρησιμοποιώντας ένα χαρτί ως οδηγό, δίπλωσε τη ζύμη πάνω από το μείγμα μήλου.

Ψήσε σε ζεστό φούρνο (200 C) για 15 λεπτά. Χαμήλωσε το φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία (180C). Ψήσε για άλλα 20 με 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη.

Άλειψε με πινέλο ζεστή μαρμελάδα πάνω από τη ζύμη και τη γέμιση. Άφησε για 10 λεπτά πριν σερβίρεις με την παχύρρευστη κρέμα.

Συμβουλή: Η ζύμη μπορεί να παρασκευαστεί έως και μια μέρα νωρίτερα. Διατηρείται σκεπασμένη στο ψυγείο. Για μια ακόμα νόστιμη εναλλακτική, δοκίμασε να προσθέσεις 125 γραμμάρια βατόμουρα στα μήλα.

Τελευταία τροποποίηση στις 05.08.2023 - 16:42