Σούπα καρότου με αλμυρή γκρανόλα σουσαμιού

01.04.2023
Σούπα καρότου με αλμυρή γκρανόλα σουσαμιού
Mπορεί σιγά σιγά να μας αποχαιρετούν οι κρύες μέρες αλλά ακόμα μπορείς να απολαύσεις μια γευστική σούπα λαχανικών με έναν πικάντικο πουρέ καρότου. Με πλούσιο λευκό ρύζι, πολλά φρέσκα μπαχαρικά και μια πλούσια, σοταρισμένη γεύση λαχανικών, είναι τόσο νόστιμη και θα σου προσφέρει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεσαι. Είναι τόσο χορταστική αυτή η σούπα που μπορεί να μην προσέξεις καν ότι είναι χορτοφαγικό—vegan πιάτο (αν εξαιρέσεις τη γκρανόλα).

Ιδού πώς θα φτιάξεις αυτή τη σούπα βήμα βήμα

Συστατικά

Για την αλμυρή Granola με σουσάμι:

1 μεγάλο ασπράδι αβγού, χτυπημένο μέχρι να αφρίσει

2 κ.σ. αγνό μέλι

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 1/2 κ.γ. αλάτι

1 φλ. ωμά κάσιους

1 φλ. τσιπς καρύδας χωρίς ζάχαρη

3 κ.σ. ωμό λευκό σουσάμι

3 κ.σ. μαύρο σουσάμι

Για τη σούπα:

2 κ.σ. ελαιόλαδο

900γρ. καρότα, ψιλοκομμένα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ

3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 κουτ. σκόνη κάρυ

Ζωμός λαχανικών

1 κουτί γάλα καρύδας χωρίς ζάχαρη

1/2 φλ. μακρύκοκκο λευκό ρύζι

Εκτέλεση

Βήμα 1

Φτιάξε την αλμυρή γκρανόλα σουσαμιού: Προθέρμανε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Ανακάτεψε μαζί το ασπράδι, το μέλι, το ελαιόλαδο, την καπνιστή πάπρικα και το αλάτι σε ένα μπολ. Ανακάτεψε τα κάσιους, τα τσιπς καρύδας και τα δύο είδη σουσάμι. Μετάφερε σε ένα φύλλο ψησίματος. Ψήσε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν, για 18 με 20 λεπτά. Άσε το ταψί να κρυώσει. (Βγάζει περίπου 3 1/2 φλιτζάνια.)

Βήμα 2

Φτιάξε τη σούπα: Ζέστανε το λάδι σε ένα φούρνο ή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τα καρότα και τα κρεμμύδια. Αλατοπιπέρωσε. Μαγείρεψε για 11 έως 13 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν. Ανακάτεψε το τζίντζερ, το σκόρδο και τη σκόνη κάρυ. Μαγείρεψε, ανακατεύοντας, για 1 λεπτό.

Βήμα 3

Πρόσθεσε στο μείγμα και το γάλα καρύδας. Μόλις βράσει το μείγμα πρόσθεσε το ρύζι. Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι, για 18 έως 20 λεπτά. Άσε να κρυώσει ελαφρά. Πολτοποίησε το σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αλατοπιπέρωσε. Σέρβιρε τη σούπα μαζί με το αλμυρό σουσάμι γκρανόλα.