Υποδεχόμαστε το 2023 με πολίτικη βασιλόπιτα

29.12.2022
Υποδεχόμαστε το 2023 με πολίτικη βασιλόπιτα
Μπορεί να κυκλοφορούν πολλές συνταγές για χριστουγεννιάτικη βασιλόπιτα στο διαδίκτυο αλλά αυτή εδώ απευθύνεται κυρίως στους λάτρεις των vintage λιχουδιών καθώς είναι μια παραδοσιακή συνταγή. Έτσι, αν θες να πρωτοτυπήσεις και να κάνεις μια handmade εύκολη πολίτικη βασιλόπιτα για την πρωτοχρονιά δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα. Το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Yλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό

3 αυγά

180 γραμ. βουτυρό

250 γραμ. ζάχαρη

1 κουταλιά γλυκού κοπανισμένο μαχλέπι

30 γραμ. μαγιά

(ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα, προαιρετικά)

Εκτέλεση

Πιάσε τη μαγιά από το προηγούμενο βράδυ με λίγο χλιαρό νερό και μια χούφτα αλεύρι. Το μείγμα πρέπει να είναι σαν πηχτός χυλός. Σκέπασε τη λεκάνη και άφησέ τη σε ζεστό μέρος μέχρι το πρωί.

Κοσκίνισε 2 φορές το αλεύρι μέσα σε μεγάλη λεκάνη. Άνοιξε το λάκκο και σπάσε μέσα τα αυγά, το βούτυρο λιωμένο και χλιαρό, τη μαγιά όπως είναι και τη ζάχαρη. Βάλε πολύ λίγο νερό στην κατσαρόλα που έπιασες τη μαγιά, κάνε λίγο χλιαρό το νερό, διάλυσε την κολλημένη στα πλάγια μαγιά και ρίξε τη μέσα στα άλλα υλικά.

Βράσε σε πολύ λίγο νερό το μαχλέπι, άφησε το να γίνει χλιαρό και ρίξε το κι αυτό στα υλικά. Ανάμιξέ τα και παίρνε σιγά-σιγά το αλεύρι. Βρέχε τα χέρια σου με χλιαρό νερό και ζύμωνε μέχρις ότου η ζύμη γίνει σφιχτή. Βάλε σε μια κατσαρόλα βραστό νερό. Ακούμπησε την κατσαρόλα πάνω στον πάγκο και τη λεκάνη σου πάνω στην κατσαρόλα. Σκέπασε καλά τη λεκάνη και άφησε να ανέβουν τα υλικά.

Στρώσε ένα ταψί με λαδόχαρτο ελαφρά βουτυρωμένο.

Όταν θα πλάσεις τη βασιλόπιτα και θα τη βάλεις στο στο ταψί πρέπει να την τρυπήσεις βαθιά με πιρούνι σε πολύ τακτά διαστήματα. Αυτό εμποδίζει την πίτα να ανέβει. Άλειψε με ελαφρά κτυπημένους κρόκους στους οποίους προσθέτεις ένα ασπράδι για να αραιώσουν (υπολόγισε 4 κρόκους με ένα ασπράδι), πασπάλισε με ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο αμύγδαλο και αν θες με σουσάμι. Ψήσε αμέσως σε προθερμασμένο μέτριο φούρνο.