Τάρτα πατάτας με κατσικίσιο τυρί και θυμάρι

12.11.2022
Τάρτα πατάτας με κατσικίσιο τυρί και θυμάρι
Μια κομψή συνταγή με τρία βασικά συστατικά: τη σφολιάτα, το τυρί και τις πατάτες

Η σφολιάτα που αγοράζεται από το κατάστημα είναι το πραγματικό κλειδί σε αυτήν την κομψή συνταγή, η οποία περιλαμβάνει τρία βασικά συστατικά: σφολιάτα, τυρί και πατάτες. Όταν μαγειρεύεις με περιορισμένα υλικά, η ποιότητα είναι το κλειδί, γι' αυτό χρησιμοποίησε σφολιάτα φτιαγμένη με πραγματικό βούτυρο, εάν μπορείς - η γεύση είναι καλύτερη και η σφολιάτα είναι, με απλά λόγια, πιο φουσκωτή. Παίξε με διάφορα μπαχαρικά και πρόσθεσε φρέσκα μυρωδικά που έχεις στη διάθεσή σου.

Τάρτα ψητής ντομάτας με ρικότα και πέστο

Συστατικά (8 μερίδες)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 συσκευασία κατεψυγμένη σφολιάτα, αποψυγμένη (400 γραμμάρια)
1 κιλό baby πατάτες
230 γραμμάρια φρέσκια ρικότα
100 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
1 κουταλιά του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού

Τάρτα με σπαράγγια, κατσικίσιο τυρί και εστραγκόν

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, άπλωσε τη σφολιάτα σε ένα ορθογώνιο 25 επί 35 εκατοστών. Τοποθέτησε τη σφολιάτα σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί. Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι, χάραξε ελαφρά ένα περίγραμμα γύρω από την περίμετρο της σφολιάτας, περίπου 1,5 εκατοστό μακριά από τις άκρες. Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι, τρύπησε τη ζύμη κάθε λίγα εκατοστά στο εσωτερικό του περιγράμματος για να αποφύγεις το φούσκωμα και, στη συνέχεια, ψήσε την στην επάνω σχάρα μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει ελαφρά, περίπου 15 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο και άφησε να κρυώσει ελαφρώς.

Εν τω μεταξύ, τοποθέτησε μια μεγάλη κατσαρόλα με ένα καλάθι ατμομάγειρα. Πρόσθεσε αρκετό νερό για να έρθει ακριβώς κάτω από το καλάθι του ατμομάγειρα και άφησε το να πάρει βράση. Πρόσθεσε τις πατάτες, μείωσε τη φωτιά, σκέπασε και άχνισε μέχρι να τρυπηθούν οι πατάτες με τη μύτη ενός μαχαιριού, αλλά να είναι ακόμα σφιχτές, περίπου 20 λεπτά. Μετάφερε το καλάθι του ατμομάγειρα σε ένα μεγάλο μπολ και άφησε το να κρυώσει μέχρι να μπορέσεις να χειριστείς τις πατάτες. Κόψε τις πατάτες σταυρωτά και αλατοπιπέρωσε.

Όσο μαγειρεύονται οι πατάτες, ανακάτεψε τη ρικότα, το κατσικίσιο τυρί, την πάπρικα και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε έναν επεξεργαστή τροφίμων μέχρι να ομογενοποιηθούν. Δουλεύοντας εντός περιθωρίου, άπλωσε ομοιόμορφα το μείγμα του τυριού πάνω στη σφολιάτα. Τοποθέτησε τις φέτες πατάτας σε μια στρώση πάνω από το μείγμα τυριού και άλειψε τις πατάτες με το λιωμένο βούτυρο.

Μετάφερε στο φούρνο και ψήσε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς οι άκρες του τυριού, περίπου 20 λεπτά. Πασπάλισε με φρέσκα φύλλα θυμαριού και σέρβιρε.