Η συνταγή για απολαυστικό κέικ με καφέ και κρέμα

13.11.2022
Η συνταγή για απολαυστικό κέικ με καφέ και κρέμα
Ένα υπέροχο κέικ με πρωταγωνιστή τον καφέ

Στα περισσότερα κλασικά κέικ καφέ, η κανέλα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά αυτή η συνταγή βάζει τη γεύση του καφέ μπροστά, χάρη στην προσθήκη βρασμένου καφέ και σκόνης εσπρέσο (ή στιγμιαίου εσπρέσο). Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Η συνταγή για λαχταριστές τηγανίτες με μελόψωμο

Συστατικά
Για το Streusel
1½ φλιτζάνι/190 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ φλιτζάνι/50 γραμμάρια βρώμης
⅓ φλιτζάνι/75 γραμμάρια ανοιχτή ή σκούρα καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας εσπρέσο σε σκόνη (ή στιγμιαίο εσπρέσο)
¼ κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλιά του γλυκού θαλασσινό αλάτι
10 κουταλιές της σούπας/140 γραμμάρια κρύο ανάλατο βούτυρο
Για τη γέμιση με τυρί κρέμα
340 γραμμάρια τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
Για την τούρτα καφέ
Αντικολλητικό σπρέι μαγειρικής
2½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας εσπρέσο σε σκόνη (ή στιγμιαίο εσπρέσο)
1½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
¾ φλιτζάνι/170 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
¾ φλιτζάνι/165 γραμμάρια ανοιχτή ή σκούρα καστανή ζάχαρη
¾ φλιτζάνι/150 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
¾ φλιτζάνι καφέ, δροσερός
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, όση χρειάζεται για το φινίρισμα

Εκτέλεση
Φτιάξε το streusel: Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, τη βρώμη, την καστανή ζάχαρη, τη σκόνη εσπρέσο, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι για να ενωθούν. Κόψε το βούτυρο σε μερίδες κουταλιάς της σούπας και ρίξε το στο μπολ. Ανακάτεψε με τα χέρια σου μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά και σχημάτισε μεγάλους σβώλους.

Φτιάξε τη γέμιση του τυριού κρέμα: Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ, χτύπησε το τυρί κρέμα και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν καλά, περίπου 2 λεπτά. Ξύσε καλά το μπολ, πρόσθεσε το αυγό και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν πλήρως. Μετάφερε τη γέμιση σε ένα μεσαίο μπολ και καθάρισε το μπωλ του μίξερ.

Φτιάξε το κέικ καφέ: Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Λίπανε ελαφρά ένα ταψί με αντικολλητικό σπρέι. Στρώσε την άκρη του ταψιού με 2 λωρίδες λαδόκολλας κομμένες στο ύψος και τη διάμετρο του δακτυλίου και μετά ψέκασε ξανά το δαχτυλίδι. Αυτό βοηθάει στο να μην κολλήσει το κέικ και διευκολύνει το ξεφορμάρισμα. Τοποθέτησε το σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτύπησε ελαφρά το αλεύρι, τη σκόνη εσπρέσο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι να ενωθούν. Στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ (ή σε ένα μεσαίο μπολ χρησιμοποιώντας μίξερ χειρός), χτύπησε το βούτυρο, την καστανή ζάχαρη και την κρυσταλλική ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για 4 έως 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα αυγά ένα-ένα και ανακάτεψε, ξύνοντας καλά το μπολ αφού ενσωματωθούν το καθένα. Πρόσθσε τη βανίλια και ανακάτεψε για να ενωθούν.

Πρόσθεσε περίπου το ένα τρίτο του μείγματος του αλευριού στα υγρά υλικά και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν. Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίξε σταδιακά τον καφέ στο μείγμα με αργή, σταθερή ροή, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως.

Πρόσθεσε το μισό από το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και ανακάτεψε σε χαμηλή ταχύτητα να ενωθούν. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος και ανακάτεψε για να ενωθεί, στη συνέχεια πρόσθεσε το υπόλοιπο μείγμα αλευριού και ανακάτεψε μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Ξύσε καλά τα πλαϊνά και τον πάτο του μπολ για να βεβαιωθείς ότι το μείγμα είναι ομοιογενές.

Ρίξε το μισό κουρκούτι στο προετοιμασμένο ταψί και, στη συνέχεια, πασπάλισε το μισό από το streusel πάνω από την επιφάνεια από το κουρκούτι. Άπλωσε το μείγμα του τυριού κρέμα με τις γεμάτες κουταλιές της σούπας σε όλη την επιφάνεια, κρατώντας το περίπου ενάμιση εκατοστό μακριά από τα πλαϊνά. Άπλωσε το με κουτάλι όσο πιο ομοιόμορφα μπορείς, αλλά μην προσπαθήσεις να το απλώσεις μόλις είναι πάνω από το κουρκούτι.

Ρίξε την υπόλοιπη ζύμη πάνω από το τυρί κρέμα και άπλωσε απαλά σε μια ομοιόμορφη στρώση. Πασπάλισε το υπόλοιπο streusel από πάνω. Μετάφερε στο φούρνο και ψήσε μέχρι το κέικ να αναπηδήσει ελαφρά στο κέντρο όταν το αγγίξεις και μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο να βγει καθαρή ή με λίγα υγρά ψίχουλα, ελέγχοντας το σε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά και μετά ψήσε άλλα 10 λεπτά εάν είναι απαραίτητο. Εάν το streusel σκουραίνει πολύ πριν γίνει το κέικ, κάλυψε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Πέρασε ένα λεπτό μαχαίρι γύρω από την εξωτερική άκρη του δακτυλίου λαδόκολλας για να το ξεκολλήσεις από την άκρη του ταψιού. Ψύξε το κέικ για 20 με 30 λεπτά μέσα στο ταψί, στη συνέχεια αφαίρεσε τον εξωτερικό δακτύλιο του ταψιού και τη λαδόκολλα και άφησε το να κρυώσει εντελώς. Αν θέλεις, χαλάρωσε απαλά το κέικ από τη βάση και μετάφερέ το σε πιατέλα ή απλά άφησε το στη βάση για να το σερβίρεις. Γαρνίρισε με ζάχαρη ζαχαροπλαστικής λίγο πριν το σερβίρεις.