Η καλύτερη συνταγή για λαχταριστή μηλόπιτα

06.11.2022
Η καλύτερη συνταγή για λαχταριστή μηλόπιτα
Αν θέλεις να φτιάξεις ένα σπιτικό φθινοπωρινό γλυκό, αυτή είναι η επιλογή που σου προτείνουμε

Το 2013, ένας από τους σπουδαίους παρασκευαστές πίτας στη Νέα Υόρκη ήταν ο Kierin Baldwin, ο ζαχαροπλάστης στο The Dutch στη γειτονιά του SoHo. Αυτή η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από τη δική του. «Αντιπαθώ τις μηλόπιτες που έχουν τραγανά, ωμά μήλα μέσα τους», λέει ο Baldwin. Καθαρίζεις και ξεφλουδίζεις τα φρούτα, τα κόβεις σε φέτες και τα βράζεις σε λίγη ζάχαρη. Μαγειρεύεις μαλακά με λίγο οξύ (όπως χυμό λεμονιού) και μια νότα κανέλας και μπαχάρι και μετά προσθέτεις λίγο άμυλο για να πήξει.

Κέικ μπισκότων με μπαχαρικά κολοκύθας

Συστατικά (8 μερίδες)
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κιλό μήλα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε φέτες
¼ κουταλιά γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
½ κουταλιά γλυκού αλεσμένη κανέλα
¼ κουταλιά γλυκού αλάτι kosher
¾ φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια του γλυκού άμυλο καλαμποκιού
1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο
1 ζύμη πίτας για όλες τις χρήσεις
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο

Αυτή είναι η καλύτερη συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας που θα βρεις!

Εκτέλεση
Λιώσε το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πρόσθεσε σε αυτό τα μήλα. Ανακάτεψε για να επικαλυφθούν με βούτυρο και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, χτύπησε μαζί τα μπαχαρικά, το αλάτι και ¾ της κούπας ζάχαρη και πασπάλισε τα πάνω από το τηγάνι, ανακατεύοντας να ενωθούν. Χαμήλωσε τη φωτιά και μαγείρεψε μέχρι τα μήλα να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 5 με 7 λεπτά. Πασπάλισε το αλεύρι και το καλαμποκάλευρο πάνω από τα μήλα και συνέχισε το μαγείρεμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, άλλα 3 με 5 λεπτά. Απόσυρε το τηγάνι από τη φωτιά, πρόσθεσε ξύδι μηλίτη, ανακάτεψε και ξύσε το μείγμα των φρούτων σε ένα μπολ και άφησε το να κρυώσει εντελώς.

Τοποθέτησε ένα μεγάλο ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και προθέρμανε στους 220. Βγάλε ένα κομμάτι ζύμη από το ψυγείο και άνοιξε τη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχει διάμετρο περίπου 30 εκατοστών. Τοποθέτησε την σε μια πιατέλα πίτας 22 εκατοστών, κόβοντάς την για να αφήσει μια προεξοχή 1,5 εκατοστού. Τοποθέτησε την πιατέλα με τη ζύμη στην κατάψυξη.

Άνοιξε την υπόλοιπη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να έχει διάμετρο περίπου 25 ή 27 εκατοστών.

Βγάλε τη ζύμη της πίτας από την κατάψυξη και βάλε μέσα τη γέμιση πίτας που έχει κρυώσει. Κάλυψε με την υπόλοιπη ζύμη. Πίεσε τις άκρες μεταξύ τους, κόψε την περίσσεια και μετά τσάκισε τις άκρες με τα δόντια ενός πιρουνιού. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κάνε τρεις ή τέσσερις τρύπες στην κορυφή της κρούστας. Άλειψε ελαφρά το πάνω μέρος της πίτας με χτυπημένο αυγό και πασπάλισε με την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας ζάχαρη.

Τοποθέτησε την πίτα στο φούρνο και ψήσε σε ταψί για 20 λεπτά, στη συνέχεια μείωσε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς. Συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι η κρούστα να ροδίσει, περίπου 30 με 40 λεπτά ακόμη. Αφαίρεσε και άφησε την να κρυώσει, περίπου δύο ώρες.