Ψητή πατατοσαλάτα με dressing jalapeño και avocado

28.05.2022
Ψητή πατατοσαλάτα με dressing jalapeño και avocado
Η εκδοχή της πατατοσαλάτας που δεν ήξερες ότι χρειάζεσαι!

Ως ένα από τα πιο προσαρμόσιμα πιάτα, η πατατοσαλάτα έχει γίνει σε αμέτρητες εκδοχές. Σε αυτή, οι ψητές πατάτες συνδυάζονται με δύο τύπους φασολιών: τα φασόλια Cannellini προσφέρουν μια πλούσια κρεμώδη υφή, ενώ τα πράσινα φασόλια προσθέτουν μια ευπρόσδεκτη τραγανή τρυφερότητα. Κάνε την όσο πιο πικάντικη μπορείς, και αν ψάχνεις για πιο αφράτο αποτέλεσμα, αντικατάστησε τη μαγιονέζα με κρέμα γάλακτος.

Ομελέτα πατάτας: Η τέλεια συνταγή για το πρωινό της Κυριακής

Συστατικά
Για την πατατοσαλάτα:
2 κιλά μικρές πατάτες κομμένες
Extra παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη (προαιρετικά)
Αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 κιλό πράσινα φασόλια, κομμένα σε κομμάτια
1 κονσέρβα φασόλια κανελίνι, ξεπλυμένα
1 λάιμ κομμένο στη μέση
Μια χούφτα φύλλα άνηθου
Για το dressing:
1 ώριμο αβοκάντο
½ φλιτζάνι vegan ή κανονική μαγιονέζα
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Χυμός από 1 λάιμ (2 έως 3 κουταλιές της σούπας)
1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
1 με 2 jalapeños, κομμένα και χοντροκομμένα
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Τοποθέτησε τις πατάτες σε ένα ταψί και πρόσθεσε περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σκόρδο ή κρεμμύδι σε σκόνη (αν θέλεις) και περίπου ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πρόσθεσε μαύρο πιπέρι και ανακάτεψε. Τοποθέτησε στο φούρνο και ψήσε για 25 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, φτιάξε το dressing: Συνδύασε το αβοκάντο, τη μαγιονέζα, τον άνηθο, το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, το σκόρδο, 1 jalapeño και το αλάτι σε ένα μπλέντερ ή σε μικρό πολυμίξερ. Ανακάτεψε μέχρι να γίνει εντελώς λείο. Δοκίμασε και αν το θέλεις πιο πικάντικο, προσθέστε το δεύτερο jalapeño.

Μετά από 25 λεπτά, αφαίρεσε τις πατάτες από το φούρνο και ανακάτεψε. Σπρώξε τις πατάτες στη μία πλευρά του ταψιού και πρόσθεσε τα πράσινα φασόλια στην άλλη πλευρά. Πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπέρωσε. Βάλε ξανά το ταψί στο φούρνο και ψήσε για 10 με 15 λεπτά, μέχρι τα φασόλια να γίνουν τραγανά και οι πατάτες να ροδίσουν εξωτερικά και να μαλακώσουν.

Μετάφερε τις πατάτες και τα πράσινα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ και άφησε τα να κρυώσουν για 5 λεπτά. Πρόσθεσε τα φασόλια κανελίνι μαζί με το μισό ντρέσινγκ και ανακάτεψε να καλυφθούν καλά. Δοκίμασε τα καρυκεύματα, προσθέτοντας περισσότερο αλάτι και μαύρο πιπέρι αν χρειάζεται. Για να σερβίρεις, στύψε τα μισά λάιμ και σκόρπισε φύλλα άνηθου. Σέρβιρε το υπόλοιπο ντρέσινγκ στο πλάι.