Πουτίγκα μπανάνας με αλατισμένα φιστίκια

01.05.2022
Πουτίγκα μπανάνας με αλατισμένα φιστίκια
Ένας υπέροχος τρόπος να αναβαθμίσεις την πουτίγκα

Η πουτίγκα μπανάνας βρίσκεται συνήθως στην πιο γλυκιά πλευρά του φάσματος του επιδόρπιου. Παρά τις στρώσεις πουτίγκας, τα μπισκότα βανίλιας, τις κομμένες μπανάνες και τη μαρέγκα ή τη σαντιγί, το γλυκό αυτό μπορεί να φαίνεται απλό. Αλλά με μερικές απλές τροποποιήσεις και μερικά νέα συστατικά, μπορεί να γίνει πιο ενδιαφέρον. Η προσθήκη βουτύρου γάλακτος δίνει στην κρέμα μια δόση οξύτητας, και με τις γκοφρέτες με αλατισμένο καφέ βούτυρο προστίθεται μια γεύση καρυδιού, σαν καραμέλα.

Δες παρακάτω πώς μπορείς να τη φτιάξεις:

Συστατικά
Για την πουτίγκα:
2 φλιτζάνια πλήρες γάλα
½ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
¾ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
4 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές της σούπας άμυλο καλαμποκιού
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
1 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
Για τη στρώση μπισκότου:
4 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
1 κουτί μπισκότα γκοφρέτας βανίλιας
Για τη σαντιγί:
1 ½ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα
½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
½ φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής
Για το δέσιμο:
4 μεγάλες μπανάνες, κομμένες σε φέτες
½ φλιτζάνι αλατισμένα φιστίκια, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση
Ετοίμασε την πουτίγκα: Πρόσθεσε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το εκχύλισμα βανίλιας σε μια μέτρια κατσαρόλα και ζέστανε σε μέτρια φωτιά. Εν τω μεταξύ, χτύπησε μαζί τη ζάχαρη, τους κρόκους αβγών, το άμυλο καλαμποκιού και το αλάτι σε ένα μέτριο μπολ. Μόλις το γάλα αρχίσει να βγάζει ελαφρά φυσαλίδες γύρω από τις άκρες, αφαίρεσε από τη φωτιά. Ρίξε σιγά σιγά μια κουτάλα από το ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων, ανακατεύοντας συνεχώς. Συνέχισε να ενσωματώνεις σιγά σιγά το υπόλοιπο ζεστό γάλα στο μείγμα των κρόκων μέχρι να ενωθούν καλά.

Ρίξε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και ζέστανε σε μέτρια θερμοκρασία. Χτύπησε μέχρι το μείγμα να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες και να είναι αρκετά παχύρρευστο ώστε να καλύψει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, για 2 με 3 λεπτά. Ρίξε τη ζεστή πουτίγκα σε ένα μεγάλο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και άφησε να κρυώσει για 5 λεπτά πριν ανακατέψεις με το βουτυρόγαλα. Τοποθέτησε πλαστική μεμβράνη πάνω από την πουτίγκα, πιέζοντας απαλά το περιτύλιγμα για να ακουμπήσει το πάνω μέρος της πουτίγκας. Βάλε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες πριν το χρησιμοποιήσεις.

Προετοίμασε τη στρώση μπισκότων: Πρόσθεσε το αλατισμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο ή βαθύ τηγάνι και λιώσε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. Μαγείρεψε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το βούτυρο να αρχίσει να αφρίζει. Μόλις το βούτυρο βγάλει ένα άρωμα ξηρού καρπού και σκουρύνει σε χρώμα σαν καραμέλα, περίπου 4 λεπτά, απόσυρε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πρόσθεσε τις γκοφρέτες. Άλοιψε τις γκοφρέτες με βούτυρο και άφησε τις στην άκρη.

Ετοίμασε τη σαντιγί: Χτύπησε 1½ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος σε ένα μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα ή με ένα μίξερ χειρός σε μέτρια προς δυνατή δύναμη μέχρι να σχηματίσει μαλακές κορυφές, περίπου 3 λεπτά. Κλείσε το μίξερ και πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος. Χαμήλωσε το μίξερ και πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη. Μόλις ενσωματωθεί, χτύπησε μέχρι η κρέμα να σχηματίσει ξανά μαλακές κορυφές. Άφησε στην άκρη.

Κράτησε 12 γκοφρέτες για γαρνιτούρα. Ρίξε τα υπόλοιπα μπισκότα σε ένα ταψί και τακτοποίησε σε ομοιόμορφη στρώση. Από πάνω σκόρπισε ομοιόμορφα τις κομμένες μπανάνες. Περίχυσε τις μπανάνες με την παγωμένη πουτίγκα και άπλωσε την πουτίγκα σε ομοιόμορφη στρώση για να καλυφθούν. Περίχυσε με το μείγμα της σαντιγί. Σκέπασε και βάλε στο ψυγείο για μια νύχτα (ή τουλάχιστον 4 ώρες).

Τοποθέτησε τις υπόλοιπες γκοφρέτες σε μια πλαστική σακούλα και θρυμμάτισε τις με έναν πλάστη. Βγάλε την πουτίγκα από το ψυγείο και γαρνίρισε με θρυμματισμένα μπισκότα και ψιλοκομμένα φιστίκια λίγο πριν τη σερβίρεις.