Φέτα σε ταψί με μπρόκολο, ντομάτα και λεμόνι

07.05.2022
Φέτα σε ταψί με μπρόκολο, ντομάτα και λεμόνι
Ένα μεσογειακό, ελαφρύ πιάτο που αξίζει να δοκιμάσεις

Όταν ψήνεται, η φέτα αποκτά μια σχεδόν κρεμώδη υφή, παρόμοια με το κατσικίσιο τυρί αλλά με τη χαρακτηριστική γεύση της φέτας. Σε αυτό το εύκολο πιάτο για χορτοφάγους, το μπρόκολο, οι ντομάτες και οι φέτες λεμονιού ψήνονται μαζί με τη φέτα μέχρι να γίνει τραγανό το μπρόκολο, να σκάσουν οι ντομάτες και να μαλακώσουν οι φλούδες του λεμονιού.

Πληγούρι με ντομάτες, πέστο και σπανάκι

Δες παρακάτω πώς μπορείς να το φτιάξεις:

Συστατικά
1 ματσάκι μπρόκολο, με κοτσάνια κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
300 γραμμάρια ντομάτες κομμένες στη μέση (περίπου 2 φλιτζάνια)
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο, κομμένο στα τέσσερα και κομμένο σε φέτες
1 λεμόνι, κομμένο σε λεπτές ροδέλες και το υπόλοιπο 1/2 ανέπαφο, για το σερβίρισμα
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
2 τεμάχια φέτα, κομμένα σε φέτες
Μαγειρεμένο όρζο, για το σερβίρισμα
½ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού ή κόλιανδρου (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Προθέρμανε το φούρνο στους 200 βαθμούς με μια σχάρα που έχει τοποθετηθεί στο κάτω τρίτο. Σε ένα ταψί ανακάτεψε το μπρόκολο, τις ντομάτες, το κρεμμύδι και τις φέτες λεμονιού με το ελαιόλαδο και ανακάτεψε. Πρόσθεσε κύμινο και νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, αλατοπιπέρωσε και ανακάτεψε ξανά μέχρι να επικαλυφθούν ομοιόμορφα. Τοποθέτησε τις φέτες φέτας στα λαχανικά.

Ψήσε για 15 με 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση αλλά αφήνοντας τη φέτα στη θέση της, μέχρι το μπρόκολο να ψηθεί καλά στις άκρες, τα κοτσάνια να τρυπηθούν εύκολα με ένα πιρούνι και οι φλούδες της ντομάτας να αρχίσουν να κάνουν φουσκάλες και να σπάνε.

Σέρβιρε πάνω από orzo. Πρόσθεσε ελαιόλαδο και σέρβιρε με το υπόλοιπο μισό λεμόνι για στύψιμο. Συμπλήρωσε με φρέσκα βότανα, εάν επιθυμείς.