Ψητό λάχανο με παρμεζάνα, καρύδια και αντζούγιες

09.04.2022
Ψητό λάχανο με παρμεζάνα, καρύδια και αντζούγιες
Μια τέλεια επιλογή για ελαφρύ κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό

Το ψήσιμο των φύλλων λάχανου σε υψηλή θερμοκρασία τα κάνει τραγανά στις άκρες και τρυφερά στη μέση. Σε αυτή τη συνταγή, οι ρωγμές μεταξύ των φύλλων γεμίζονται με ένα πικάντικο μείγμα από γαύρο, καρύδια και παρμεζάνα, δίνοντας μια βαθιά αλμυρή γεύση. Μπορείς να το σερβίρεις ως ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, σε συνδυασμό με ζυμαρικά, ρύζι ή ψωμί με κρούστα, ή ως χορταστικό συνοδευτικό για ψητό κοτόπουλο ή ψάρι.

Σούπα κοτόπουλου με έμπνευση από την Ταϊλάνδη

Συστατικά
1 μέτριο πράσινο λάχανο (περίπου 2 1/2 κιλά)
½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν περισσότερο όσο χρειάζεται
Αλάτι, όσο χρειάζεται
¾ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερη για το σερβίρισμα
6 φιλέτα γαύρου, ψιλοκομμένα
2 λιπαρές σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες, περασμένες από πρέσα σκόρδου ή
ψιλοκομμένες
1 κουταλάκι του γλυκού φύλλα φρέσκου θυμαριού
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο όσο
χρειάζεται
⅔ φλιτζάνι ψιλοκομμένα καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς, όπως αμύγδαλα ή
φουντούκια
½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο ​​άνηθο ή κόλιανδρο

Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο στους 230 βαθμούς. Κόψε το λάχανο σε τέταρτα κατά μήκος του πυρήνα και μετά κόψε τα τέταρτα κατά μήκος σε μικρές φέτες. Τοποθέτησε τα κομμάτια σε ένα ταψί με τις επίπεδες πλευρές προς τα κάτω. Θα συρρικνωθούν καθώς ψήνονται, αλλά προσπάθησε να μην τις επικαλύπτεις αν είναι
δυνατόν. Ρίξε ελαφρά λάδι και αλατοπιπέρωσε.

Σε ένα μικρό μπολ, ανακάτεψε την παρμεζάνα, τις αντζούγιες, το σκόρδο, το θυμάρι και το μαύρο πιπέρι. Ανακάτεψε με 1/2 φλιτζάνι λάδι για να γίνει μια χαλαρή πάστα. Κάνε μασάζ με την πάστα σε κάθε κομμάτι λάχανου, γεμίζοντας το μείγμα ανάμεσα στα φύλλα. Περίχυσε ελαφρά το λάχανο με λίγο ακόμη λάδι. Ψήσε μέχρι να ροδίσει ελαφρά το λάχανο, 25 με 30 λεπτά.

Βγάλε το ταψί από το φούρνο και πασπάλισε με καρύδια όλη την κορυφή του λάχανου. Ψήσε για άλλα 5 λεπτά περίπου, μέχρι το λάχανο να μαλακώσει και να καραμελώσει και τα καρύδια να ροδίσουν και να καβουρδιστούν. Πασπάλισε το λάχανο με άνηθο και περισσότερη παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι, αν
θέλεις. Σέρβιρε αμέσως.