Monkey Bread: Μάθε τα πάντα για το πιο trendy γλυκό που τρώγεται με το χέρι!

16.09.2019
Monkey Bread: Μάθε τα πάντα για το πιο trendy γλυκό που τρώγεται με το χέρι!
Και πώς θα το φτιάξεις, φυσικά! Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης μας λύνει όλες τις απορίες και μας προσφέρει τη συνταγή του

Ανάμεσα στα γλυκά που κατά καιρούς έχουν γίνει της μόδας θα πρέπει να προσθέσουμε και το Monkey Bread! Ένα γλυκό με μια πολύ μπερδεμένη ιστορία και με ένα ακόμα πιο μπερδεμένο όνομα! Εμφανίστηκε στα 40s και τότε γινόταν με τη ζύμη του ψωμιού. Λίγο πιο μετά προστέθηκε ζάχαρη και έγινε γλυκό για να φτάσουμε στα 70s που προστέθηκε κανέλα και καστανή ζάχαρη. Ξεκουράστηκε αρκετά και πριν 2-3 χρόνια έκανε come back με τα food blogs να ψάχνουν να βρουν ποιά είναι η καλύτερη συνταγή. Ήθελα να κάνω καιρό ένα Monkey Bread αλλά για κάποιο λόγο ποτέ δεν έκατσε. Έτσι λοιπόν μια μέρα που περίμενα φίλους στο σπίτι και ετοίμαζα τα ρολά κανέλας, που είναι από τα αγαπημένα τους γλυκά, αποφάσισα με την ίδια ζύμη, αντί για ρολά να κάνω monkey bread! Δεν άλλαξα τίποτα από τα υλικά με τη διαφορά ότι πρόσθεσα ξηρούς καρπούς και άλλαξα μερικές δοσολογίες. Όταν βγήκε το γλυκό από το φούρνο το τσακίσαμε αμέσως! Είναι γλυκό παρέας γιατί το βάζεις στη μέση και ο καθένας παίρνει όσα κομμάτια θέλει. Επίσης είναι γλυκό που τρώγεται με το χέρι και αυτά τα γλυκά είναι τα πιο νόστιμα του κόσμου!

Διάβασε επίσης: Κέικ ντόμινο: Η πιο πρωτότυπη εκδοχή του πιο αγαπημένου γλυκού

Υλικά για μια φόρμα του cake

Για τη ζύμη

200 γρ χλιαρό γάλα

70 γρ βούτυρο (οπωσδήποτε) σε θερμοκρασία δωμάτιου (σχεδόν λιωμένο)

500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξερή μαγιά (7 γρ)

2 αυγά (κατά προτίμηση μεγάλα) σε θερμοκρασία δωμάτιου

80 γρ ζάχαρη λευκή

1 κουταλάκι αλάτι

Για το πασπάλισμα

120 γρ αμύγδαλα χοντροκομμένα

125 γρ βούτυρο λιωμένο

200 γρ καστανή ζάχαρη (αν βρείτε demerara είναι καλύτερα)

20 γρ κανέλα

Για τη συναρμολόγηση

120 γρ βούτυρο (οπωσδήποτε) σε θερμοκρασία δωμάτιου (σχεδόν λιωμένο)

200 γρ μαύρη ζάχαρη (αυτή που γράφει light brown sugar)

20 γρ κανέλα

Για το γλάσο

120 γρ ζάχαρη άχνη

3 κουταλιές γάλα ή κρέμα γάλακτος

1/2 κουταλάκι απόσταγμα βανίλιας ή 1/2 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση

Στον κάδο ενός μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε την μαγιά και το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε και πάλι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και τα αυγά και ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι που η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μίξερ ή του μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη. Η ζύμη θα κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας αλλά δεν πρέπει να προσθέσουμε άλλο αλεύρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιάσει τον όγκο της.

Όσο η ζύμη φουσκώνει περνάμε από ένα μικρό τηγάνι χωρίς λάδι ή βούτυρο τα κομμένα αμύγδαλα για να τα καβουρντίσουμε. Έτσι θα βγάλουν περισσότερο άρωμα και θα γίνουν πιο τραγανά.

Δες και αυτό: Ό,τι πρέπει για τον καφέ σου! Φθινοπωρινό κέικ στην κούπα με τζίντζερ και κανέλα

Βουτυρώνουμε μια φόρμα cake. Σε ένα μπολ βάζουμε το λιωμένο βούτυρο και σε ένα άλλο ανακατεύουμε τη ζάχαρη με την κανέλλα. Σκορπάμε 2 κουταλιές από τα καβουρντισμένα αμύγδαλα και 2 κουταλιές από το μείγμα της ζάχαρης με την κανέλλα στον πάτο της φόρμας.

Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια. Λίγο πιο μικρά από ένα καρύδι. Βουτάμε το κάθε μπαλάκι στο λιωμένο βούτυρο, μετά στη ζάχαρη με την κανέλα και τα ρίχνουμε στη φόρμα. Όταν έχουμε κάνει μια στρώση πασπαλίζουμε με λίγα από τα αμύγδαλα. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Αν έχουν περισσέψει αμύγδαλα ή ζάχαρη-κανέλα τα πασπαλίζουμε στο τέλος. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για άλλη μια φορά για 45 περίπου λεπτά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C στον αέρα για 35 λεπτά ή μέχρι το γλυκό να πάρει χρώμα και να φουσκώσει. Ενώνουμε καλά τα υλικά για το γλάσο. Θα πρέπει να έχει σύσταση που θυμίζει το μέλι. Αν είναι πηχτό προσθέτουμε μισό κουταλάκι γάλα ή κρέμα γάλακτος, αν είναι νερουλό λίγη άχνη ακόμα. Αφήνουμε για 5 - 10 λεπτά το monkey bread να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο. Σερβίρουμε όσο το γλυκό είναι ζεστό!

Σπύρος Παγιατάκης

www.livetobake.gr