Ποια λαχανικά είναι κατάλληλα για σαλάτα;

24.01.2017
Παρότι όλα σχεδόν τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ως σαλάτα, μερικά είναι καταλληλότερα από άλλα.

Αγ­γου­ρά­κι: Αχώριστο ζευγάρι με την ντομάτα. Ταιριάζει επίσης με όλα τα φυλλώδη λαχανικά.

Κα­ρότο: Αποφλοιωμένο και τριμμένο στον τρίφτη ή ψιλοκομμένο, τρώγεται ευχάριστα μόνο του με λίγο λαδολέμονο ή συνδυάζεται με λάχανο και άλλα λαχανικά.

Κρεμ­μύ­δι: Παρά την έντονη μυρωδιά και την καυτερή γεύση του, είναι απαραίτητο υλικό σε πολλές σαλάτες, κρύες και ζεστές. Τα φρέσκα κρεμμυδάκια αποτελούν εξίσου καλή επιλογή.

Λά­χανο: Μπορείτε να επιλέξετε άσπρο, πράσινο ή κόκκινο λάχανο. Και τα τρία γίνονται υπέροχη σαλάτα, αφού πρώτα ψιλοκοπούν.

Λώλο ρόσο: Χρησιμοποιείται όπως το μαρούλι. Έχει ευχάριστη γεύση, προσδίδει καλύτερη εμφάνιση στις σαλάτες.

Μα­νι­τά­ρια: Φρέσκα, α­πο­ξη­ρα­μένα ή κον­σέρβας. Είναι πολύ νόστιμα και ταιριάζουν ιδιαίτερα με ρόκα, τυρί και ξίδι βαλσάμικο.

Μα­ρούλι: Λόγω της γαστρονομικά ουδέτερης γεύσης του, α­πο­τε­λεί τη βάση σε αναρίθμητα είδη σαλάτας και συνδυάζεται εύκολα με πολλά τρόφιμα πέραν των λαχανικών.

Ντο­μάτα: Τρώγεται ως «χωριάτικη» με ε­λιές, φέτα, ρί­γανη, αγ­γου­ράκι, κάππαρη, α­λάτι και ε­λαι­ό­λαδο ή σκέτη με λίγο α­λάτι και ε­λαι­ό­λαδο. Τα μικρότερα ντοματάκια προσδίδουν γεύση και εμφάνιση στις πράσινες σαλάτες.

Παν­τζά­ρι: Με λαδόξιδο και σκόρδο γίνονται νοστιμότατη σαλάτα. Εκτός από φρέσκα, μπορείτε να βρείτε συσκευασμένα ήδη βρασμένα παντζάρια, έτοιμα προς κατανάλωση, και να εμπλουτίζετε με αυτά τις σαλάτες σας.

Πι­πε­ριές: Πράσινες, κόκκινες και κίτρινες, γλυκές ή με πιο καυτερή γεύση. Ω­μές, κομ­μέ­νες σε λε­πτές ρο­δέ­λες, ταιριάζουν πολύ με την ντομάτα, π.χ. στη χωριάτικη.

Ρόκα: Έχει ιδιόρρυθμη, απαλά πικρή γεύση. Συνδυάζεται με λαχανικά «σαλάτες», ταιριάζει με φλοίδες παρμεζάνας και ξίδι βαλσάμικο.

Σα­λάτα γαλ­λική: Προσφέρεται για ειδικές συνθέσεις, κάνει εύγευστο συνδυασμό με πράσινα λαχανικά και τυριά, τρώγεται ευχάριστα μόνη της με βινεγκρέτ.

Σπανάκι: Ταιριάζει πολύ με όσπρια, μανιτάρια, ντομάτα αλλά και με φρούτα, π.χ. εσπεριδοειδή. Προτιμήστε σπανάκι baby, το οποίο έχει πιο μικρά και τρυφερά φύλλα.


Γενική συμβουλή:
Όταν επιλέγετε νωπά λαχανικά, αποφύγετε όσα είναι δύσοσμα ή εμφανώς κατεστραμμένα ή μουχλιασμένα. Προτιμάτε αυτά που φαίνονται πιο φρέσκα και σε καλή κατάσταση. Μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες, καταναλώστε τα σύντομα.

Έτοιμες κομμένες σαλάτες

Τα συσκευασμένα ελάχιστα μεταποιημένα νωπά λαχανικά, κάθε είδος ξεχωριστά ή σε συνδυασμούς μεταξύ τους, καθώς και οι καθαρισμένες, κομμένες, πλυμένες και έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες αποτελούν μια πρακτική και γρήγορη λύση. Συσκευάζονται συνήθως σε συνθήκες τροποποιημένης ατμόσφαιρας και γι’ αυτό μπορούν να συντηρηθούν για αρκετές μέρες, αναλόγως προϊόντος. Αν τα προτιμήσετε, τηρήστε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους, όπως «διατηρείται στο ψυγείο» ή «κατανάλωση κατά προτίμηση πριν από...».

Συμβουλή: Η συσκευασμένη σαλάτα πρέπει να πλένεται πολύ καλά, ακόμη κι εάν έχει την ένδειξη «Πλυμένη».


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία τεύχος 102
Update: Ιανουάριος 2017