Μυστικά για τραγανή πέτσα στο χοιρινό των Χριστουγέννων: Tips για κριτσανιστό γουρουνόπουλο

20.12.2016
Το γουρουνόπουλο στο φούρνο είναι από τα πιο δύσκολα φαγητά και προκαλεί ακόμη και στους διάσημους σεφ αμηχανία. Οι συμβουλές πάντως κρεοπώλη στο Σίδνει - σύμφωνα με τοην Daily Mail - κάνουν την υπόθεση γουρουνόπουλο παιχνιδάκι. Ο ίδιος προτείνει προετοιμασία όχι με μασάζ κι άλλες τεχνικές των σεφ αλλά με ζεστό νερό και... σεσουάρ για τα μαλλιά!

Το ζεστό νερό από το βραστήρα προετοιμάζει την πέτσα ενώ το πιστολάκι για τα μαλλιά απορροφά όλη την υγρασία! Όσο πιο ξηρή γίνει η πέτσα, τόσο πιο ΄κριτσανιστό το αποτέλεσμα. Και φυσικά ο φούρνος σου πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος και το χοιρινό να ψηθελί σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 1ο

Βάλε το χοιρινό πάνω από το νεροχύτη με ρίξε ζεστό νερό με το βραστήρα πάνω στην πέτσα.

Βήμα 2ο

Με μια πετσέτα πάρε τα νερά και μετά χρησιμοποίησε το σεσουάρ για τα μαλλιά για να το στεγνώσεις. Μόλις πάρει κάθε ίχνος υγρασίας, βάλε το στο ψυγείο για μερικές ώρες πριν το ψήσιμο. Η ψύξη θα στεγνώσει ακόμη περισσότερο το δέρμα.

Βήμα 3ο

Προσθέρμανε το φούρνο στους 240 βαθμούς. Άλειψε την πέτσα με ελαιόλαδο, αλάτι και τρίψε το να πάει παντού., σε κάθε γωνία και σχισμή. Βάλε το χοιρινό σε ταψί.

Βήμα 4ο

Ψήξσε σε προθερμασμένο φούρνο σε υψηλή θερμοκρασία για περιπου 30 λεπτά ή μέχρι να δεις φουσκαλίτσες και η πέτσα να σκληρύνει. Μόλις δεις να σκληραίνει χαμήλωσε το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήσε γι ακόμη 40 -45 λεπτά ανά κιλό κρέατος.

Βήμα 5ο

Θυμήσουν ν΄αφήσεις το χοιρινό να "ξεκουραστεί" για τουλάχιστον 10 έως 20 λεπτά μετά το μαγείρεμα πριν το κόψεις.