Γεμιστή γαλοπούλα σκέτος πειρασμός!

20.12.2016
Ψάχνεις συνταγή για τη απόλυτη γέμιση της γαλοπούλας; Ιδέες υπάρχουν πολλές, σου δίνουμε όμως μια συνταγή που δύσκολα θ΄αφήσει ασυγκίνητους μικρούς και μεγάλους.

Υλικά (για περίπου 12 άτομα):

1 γαλοπούλα έως 6 κιλά (νωπή ή κατεψυγμένη), με τα εντόσθια της, 450 γραμμ. κιμά χοιρινό,

600 γραμμ. κάστανα ψημένα, καθαρισμένα και κομμένα σε 5-6 κομματάκια (μπορείτε να πάρετε και τα έτοιμα), 80-100 γραμμ. κουκουναρόψιχα, 1 χούφτα αμύγδαλα ασπρισμένα και χοντροκομμένα, 1 χούφτα σταφίδα σουλτανίνα, 1 ποτηράκι κονιάκ ή μπράντι, 1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη,1 σκελίδα σκόρδο, 1 ποτηράκι χυμός λεμονιού, 80-100 γραμμ. βούτυρο ή μαργαρίνη, 2-3 κιλά πατάτες καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες, Αλάτι , πιπέρι

Εκτέλεση:

Καθαρίζετε καλά τη γαλαπούλα, την πλένετε και, αν είναι νωπή, την καψαλίζετε εξωτερικά και την πλένετε πολύ καλά. Καθαρίζετε τα πόδια της και τα γυρίζετε προς το κάτω μέρος της κοιλιάς, που είναι ανοιχτή, αλατοπιπερώνετε και τη βάζετε να μισοβράσει σε λίγο νερό.

Ετοιμάζετε τη γέμιση:

Πλένετε, ζεματάτε και κόβετε σε κομματάκια τα εντόσθια. Βάζετε το κρεμμύδι να βράσει σε ένα τηγάνι με 2-3 κουταλιές της σούπας νερό, ώσπου να το απορροφήσει όλο. Τότε προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη και, μόλις αρχίσει να ξανθαίνει, τον κιμά. Στη συνέχεια σβήνετε με κονιάκ και προσθετετε: κάστανα, κουκουναρόψιχα, αμύγδαλα, σταφίδα, αλάτι , πιπέρι και 2-3 φλιτζάνια ζωμό από τη γαλοπούλα. Ανακατεύετε και αφήνετε να βράσουν, ώσπου να απορροφήσουν όλο το ζουμί και να γίνουν ένα πηχτό μίγμα. Γεμίζετε τη γαλοπούλα με το μίγμα της γέμισης, ράβετε το άνοιγμα της κοιλιάς, αλείφετε με τη μαργαρίνη και το χυμό λεμονιού, αλατοπιπερώνετε και την τοποθετείτε στο ταψί. Στρώνετε γύρω της τις πατάτες, προσθέτετε σκόρδο, περιχύνετε με τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, λιωμένη μαργαρίνη και 2-3 φλιτζάνια ζωμό γαλοπούλας, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και ψήνετε στους 200οC. Όταν ψηθεί, αφαιρείτε τη γέμιση και σερβίρετε.