Μαρμελάδες και γλυκά κλεισμένα σε βαζάκια!

27.07.2016
Η εποχή προστάζει κεράσια και φράουλες! Και επειδή για λίγο μόνο κρατάνε, μετάτρεψέ τα σε μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού, ώστε να γεύεσαι τη γλύκα τους όλο το χρόνο! Γεύση στο κόκκινο, γλύκα στο κατακόκκινο. Και από δυσκολία; Μηδέν!

Συνταγή για μαρμελάδα φράουλα

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ώριμες φράουλες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό ½ λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Πλένεις καλά τις φράουλες κάτω από τρεχούμενο νερό και αφαιρείς τα κοτσανάκια και τα φύλλα τους. Τις κόβεις στη μέση και τις ζυμώνεις για λίγο με το χέρι μέχρι να γίνουν πολτός.
  2. Βάζεις τον πολτό φράουλας στην κατσαρόλα και σκεπάζεις με τη ζάχαρη ή ακόμη καλύτερα τις τοποθετείς σε μπολ στο ψυγείο και τις αφήνεις για αρκετή ώρα μέχρι να βγάλουν το χυμό τους και μαζί με τη ζάχαρη να δώσουν ένα κόκκινο σιρόπι.
  3. Τις μεταφέρεις σε κατσαρόλα, ρίχνεις το χυμό λεμονιού και βράζεις σε δυνατή φωτιά έως ότου διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Σ’ αυτό το διάστημα ανακατεύεις συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και αφαιρείς τον αφρό, ώστε η μαρμελάδα ένα έχει πιο ωραίο και διαυγές χρώμα.
  4. Χαμηλώνεις τη θερμοκρασία στο μέτριο και συνεχίζεις να ανακατεύεις για να μην κολλήσει. Η μαρμελάδα θέλει περίπου 10- 20’ για να δέσει. Η όψη της έχει συνοχή και η κουτάλα όταν τη βγάζεις καλύπτεται από τη χαρακτηριστική γυαλάδα της μαρμελάδας.
  5. Για να τη διατηρήσεις, αποστειρώνεις τα βάζα πλένοντάς τα με καυτό νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια τα βάζεις σε μεγάλη κατσαρόλα, που στον πάτο της θα βάλεις μικρή σχάρα, το ένα δίπλα στο άλλο για να μη σπάσουν, αλλιώς τύλιξέ τα με βαμβακερή πετσέτα. Κάλυψέ τα με ζεστό νερό και βράσε για 10’. Βγάλε με λαβίδα, άφησε να στεγνώσουν ανάποδα στην πετσέτα και γέμισέ τα με την καυτή μαρμελάδα.
  6. Γεμίζεις τα βάζα μέχρι πάνω ξέχειλα και σφραγίζεις με τα καπάκια. Τα γυρίζεις ανάποδα στην πετσέτα και περιμένεις μέχρι να κρυώσουν. Τα φυλάς στο ντουλάπι – αν όμως ανοιχτούν, πρέπει να μπουν στο ψυγείο. Μπορείς να στολίσεις τα βάζα με τη μαρμελάδα επιστρατεύοντας τη φαντασία σου και στη συνέχεια να τις χαρίσεις ή να τις γευτείς κλασικά με ψωμί ή φρυγανιές ή ελαφρώς «πειραγμένες» όπως προστάζει η φαντασία σου!

Γλυκόξινη σάλτσα με μαρμελάδα φράουλα

Η «πειραγμένη» αυτή συνταγή συνοδεύει μοναδικά μπουρέκι λαχανικών, σνίτσελ και τυροπιτάρι, που γίνεται με φέτα, μανούρι και κεφαλοτύρι. Αφού το τηγανίσεις, κόψε το σε μικρά κομμάτια και βούτηξέ τα στη σάλτσα. Το αποτέλεσμα είναι... εκπληκτικό!

Υλικά

  • 1 ποτήρι μαρμελάδα φράουλα
  • 1 σφηνάκι μπαλσάμικο
  • 1 σφηνάκι πετιμέζι
  • 1 κουταλιά ντομάτα πελτέ
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ροζ πιπέρι
  • αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράσε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά. Αν θέλεις μπορείς να προσθέσεις και λίγο μπούκοβο, που κάνει τη σάλτσα ακόμα πιο γευστική.

Γλυκό του κουταλιού κεράσι

Από την Ειρήνη Κουκλινού

Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • χυμό από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βγάλε τα κοτσάνια από τα κεράσια, πλύνε τα και αφαίρεσε τα κουκούτσια. Βάλε σε μια ψηλή κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και αφού πάρουν βράση και γίνουν σιρόπι, ρίξε τα κεράσια. Άφησέ τα να βράσουν για περίπου μισή ώρα –ενώ ξαφρίζεις–, μέχρι ο αφρός στην επιφάνεια να είναι γυαλιστερός. Πέντε λεπτά πριν σβήσεις τη φωτιά, πρόσθεσε το χυμό από ένα λεμόνι για να μην ζαχαρώσει.

Συμβουλές!

Δεν έτυχε... πέτυχε!

  • Τα καλύτερα κεράσια για γλυκό του κουταλιού είναι η ποικιλία Βοδενών αλλά και τα πετροκέρασα. Πρόσεξε να είναι τραγανά και όχι πολύ ώριμα.
  • Το γλυκό κεράσι συνοδεύει υπέροχα παγωτό καϊμάκι και γιαούρτι, μπορεί να γίνει γέμιση για κρέπες ή για να φτιάξουμε τσιζκέικ και τάρτες.
  • Το μυστικό για να πετύχει το γλυκό του κουταλιού είναι να το βράσεις σε σιγανή φωτιά.

Τούρτα μπαβαρουάζ

Υλικά

  • 250 γρ. γάλα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά + 750 γρ. ακόμη
  • 75 γρ. ζάχαρη + 75 γρ. ακόμη
  • 4 κρόκοι αβγών
  • 4 φύλλα ζελατίνας
  • έτοιμο παντεσπάνι βάσης τούρτας

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βράσε το γάλα, 250 γρ. κρέμα γάλακτος και 75 γρ. ζάχαρη, ανακατεύοντας συνεχώς.
  2. Μόλις πάρει βράση το μείγμα, κατέβασέ το από τη φωτιά και πρόσθεσε τα φύλλα ζελατίνας, ανακατεύοντας μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιόμορφο.
  3. Χτύπησε τους κρόκους με 75 γρ. ζάχαρη και ρίξε από πάνω το ζεστό μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
  4. Όταν το μείγμα γίνει χλιαρό προς κρύο, πρόσθεσε 750 γρ. κρέμα γάλακτος που έχεις χτυπήσει στο μίξερ, έτσι ώστε να σχηματιστεί μια ημιχτυπημένη σαντιγί.
  5. Πάρε τη βάση τούρτας, τοποθέτησέ τη σε ένα μικρό, μεταλλικό ταψάκι και ρίξε την κρέμα μπαβαρουάζ από πάνω.
  6. Άφησε το γλυκό οκτώ ώρες στο ψυγείο για να πήξει και σέρβιρέ το γαρνιρισμένο με κεράσι γλυκό.

ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΛΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140

Update: Ιούλιος 2016.