Συνταγές χωρίς... μαγείρεμα!

10.02.2016
Για αποκλειστικά ωμοφάγους και μη, για όσους αποζητούν μια ευχάριστη παρένθεση στη συμβατική διατροφή, μια αλλαγή, μια θρεπτική προσθήκη στο διαιτολόγιο τους ή έναν εύγευστο τρόπο για να κάνουν μια «εσωτερική κούρα ομορφιάς».

Κυρίως πιάτα και σαλάτες στη στιγμή

Ωμοφαγία δεν σημαίνει διατροφική μονοτονία. Σημαίνει φυσικές τροφές που συνδυάζονται μεταξύ τους με γνώση και δημιουργική φαντασία.

Ντοματόσουπα

Απολαυστική…

Υλικά: 8-10 μικρές ώριμες ντομάτες, κομμένες σε κυβάκια. 1 ματσάκι άνηθος. Χυμός από 1 λεμόνι. Αγγούρι κομμένο σε φετάκια. Κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες.

Εκτέλεση: Χτυπάς τις ντομάτες, τον άνηθο (κρατάς λίγο) και το χυμό λεμονιού στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αδειάζεις σε πιάτα, τα γαρνίρεις με άνηθο, αγγούρι και κρεμμύδι και σερβίρεις.

Γεμιστά

Διαφορετικά…

Υλικά: Ντομάτες ή πράσινες πιπεριές ή και τα δύο.

Υλικά για τη γέμιση: 3-4 φλιτζάνια διάφορα μανιτάρια. Ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, πολτοποιημένο σκόρδο και σάλτσα σόγιας για τη μαρινάτα. ½ φλιτζάνι ψιλοκομμένο μπρόκολο. 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κουνουπίδι. 1 φλιτζάνι τριμμένο καρότο. 3/4 φλιτζανιού τριμμένο κρεμμύδι. 1 πολτοποιημένο αβοκάντο. ½ φλιτζάνι κοπανισμένα καρύδια. 1½ φλιτζάνια ψιλοκομμένος μαϊντανός. Χυμός από 1 λεμόνι. Αλάτι.

Προετοιμασία: Κόβεις τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια και τα βάζεις σε μπολ. Αναμειγνύεις τα υλικά της μαρινάτας. Περιχύνεις τα μανιτάρια μέχρι να καλυφτούν εντελώς και ανακατεύεις ελαφρώς. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνεις για μερικές ώρες στο ψυγείο.

Εκτέλεση: Ανοίγεις και αδειάζεις τις ντομάτες ή/και τις πιπεριές. Σουρώνεις τα μανιτάρια. Τα βάζεις σε μεγάλο μπολ μαζί με τα άλλα υλικά της γέμισης και ανακατεύεις. Γεμίζεις με το μείγμα τις ντομάτες ή/και τις πιπεριές και σερβίρεις.

Σπανάκι σαλάτα

Κλασική…

Υλικά: 1 μεγάλο ματσάκι σπανάκι. ½ φλιτζάνι κολοκυθόσποροι. 1 σκελίδα σκόρδου. Χυμός από ½ λεμόνι. ½ κουταλάκι μουστάρδα. 2 κουταλιές ελαιόλαδο. Αλάτι, άσπρο πιπέρι.

Εκτέλεση: Ξεπλένεις καλά το σπανάκι. Το κόβεις σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετείς σε σαλατιέρα. Αλέθεις τους κολοκυθόσπορους στο μπλέντερ και τους προσθέτεις στο σπανάκι. Λιώνεις τη σκελίδα σκόρδου και την ανακατεύεις με το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και το ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνεις. Περιχύνεις με το μείγμα το σπανάκι, ανακατεύεις καλά και σερβίρεις.

Σάλτσα για σαλάτες λαχανικών

Πάει με όλα…

Υλικά: ¾ φλιτζανιού κολοκυθόσποροι. ¾ φλιτζανιού νερό. 1 κουταλιά ελαιόλαδο. 1 κουταλιά άσπρο ξύδι. Χυμός από 1 λεμόνι. 2 κουταλιές σιρόπι σφενδάμου. 1/3 φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι. 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένο. 2 κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος. Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση: Κονιορτοποιείς σε μπλέντερ τους κολοκυθόσπορους. Προσθέτεις το νερό και αναμειγνύεις. Προσθέτεις τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάς αρκετά, μέχρι να δέσει το μείγμα. Το αδειάζεις σε μπολ. Το σκεπάζεις με μεμβράνη κουζίνας και το αφήνεις για λίγο στο ψυγείο. Με τη σάλτσα αυτή περιχύνεις σαλάτες λαχανικών ή τη χρησιμοποιείς ως ντιπ.

Σουβλάκια λαχανικών

Δεν παίζονται…

Υλικά: Ντομάτα. Κρεμμύδι. Πιπεριές διάφορων χρωμάτων. Φρέσκα μανιτάρια. Ξύλινα καλαμάκια.

Εκτέλεση: Κόβεις τα λαχανικά σε μικρότερα κομμάτια και τα περνάς με όποια σειρά θέλετε, π.χ. εναλλάξ, στα καλαμάκια.

Ταμπουλέ

Αγαπημένο…

Υλικά: ½ φλιτζάνι πλιγούρι. ½ φλιτζάνι χυμός λεμονιού. 2 ντομάτες. 2 κρεμμύδια. 3 φλιτζάνια μαϊντανός. Ελαιόλαδο. Αλάτι.

Προετοιμασία: Ξεπλένεις το πλιγούρι σε κρύο νερό. Το βάζεις μαζί με το χυμό λεμονιού σε μπολ και το αφήνεις για 2 ώρες να φουσκώσει.

Εκτέλεση: Κόβεις τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Πλένεις, στεγνώνεις καλά και ψιλοκόβεις το μαϊντανό. Βάζεις όλα τα υλικά, και το φουσκωμένο πλιγούρι, σε μεγάλη σαλατιέρα και ανακατεύεις ελαφρώς. Προσθέτεις ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύεις ξανά και σερβίρεις.

Χούμους

Παραλλαγμένο…

Υλικά: 1 φλιτζάνι ρεβίθια. 1 κουταλιά ταχίνι. 2 κουταλιές ταμάρι (σάλτσα σόγιας). 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο. Χυμός από 1 λεμόνι. 1 κρεμμύδι. Αλάτι, πιπέρι. ½ ματσάκι μαϊντανός. Νερό, εάν χρειαστεί.

Προετοιμασία: 2-3 ημέρες πριν, αφήνεις τα ρεβίθια σκεπασμένα σε νερό για περίπου 8 ώρες. Τα σουρώνεις καλά και τα αφήνεις σε βάζο μέχρι να βγάλουν φύτρο.

Εκτέλεση: Πολτοποιείς τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα αδειάζεις σε μπολ. Βάζεις στο μπλέντερ τα υπόλοιπα υλικά και τα χτυπάς. Προσθέτεις τα ρεβίθια και συνεχίζεις το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και να γίνουν σαν αλοιφή. Αν το μείγμα είναι πολύ πηκτό, ρίχνεις σιγά-σιγά λίγο νερό. Το αφήνεις για λίγες ώρες στο ψυγείο και σερβίρεις.

Προσοχή! Τα υλικά και οι ποσότητες στις συνταγές είναι ενδεικτικές, μπορείς να πειραματιστείς με αυτά και να τα προσαρμόσεις αναλόγως.

Η γαστρονομική εκδοχή της «ωμής κουζίνας» σέβεται απόλυτα τη φύση, χρησιμοποιεί ελάχιστα την τεχνολογία, προσπερνά τη χημεία, δίνει προτεραιότητα στη δημιουργική φαντασία: φυσικές πρώτες ύλες, τα πάντα φρέσκα, ήπιοι χειρισμοί, καθόλου μαγείρεμα, απλούστερες γεύσεις, τίποτα μπερδεμένο, κανένα χημικό…


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 110

Update: Φεβρουάριος 2016.