Μπόμπα κλασική

09.05.2013

Yλικά

2 κουτ. σούπας νερό χλιαρό

3/4 από 1 φακελάκι μαγιά

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

3/4 φλιτζανιού γάλα

1½ κουτ. γλυκού αλάτι

3 αβγά μεγάλα (το 1 καλά χτυπημένο)

1 πρέζα βανίλια

125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

60 γρ. ζάχαρη + 1½ κουτ. γλυκού ζάχαρη

1½ κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα

EKTEΛEΣH

Βάζουμε σε μπολ το νερό μαζί με τη μαγιά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα. Βάζουμε το αλεύρι σε άλλο, μεγάλο μπολ και ανοίγουμε με το χέρι μια λακκούβα στο κέντρο του. Ρίχνουμε μέσα στη λακκούβα το μείγμα της μαγιάς, το γάλα, τα 2 αβγά, το αλάτι, το 1½ κουταλάκι ζάχαρη και τη βανίλια. Ζυμώνουμε το μείγμα μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Αναμειγνύουμε σε άλλο μπολ το βούτυρο και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να ασπρίσει το βούτυρο. Προσθέτουμε το χτυπημένο βούτυρο στη ζύμη κουταλιά κουταλιά, αναμειγνύοντάς το καλά για να ενσωματωθεί. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με υγρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ένα σημείο της κουζίνας μακριά από αέρα. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες. Τη διπλώνουμε δύο φορές, τη βάζουμε πίσω στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για ολόκληρη τη νύχτα. Την επομένη, βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την αφήνουμε για μία ώρα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αλευρώνουμε ελαφρώς δύο φόρμες για μπόμπα. Μοιράζουμε τη ζύμη στις φόρμες. Θα πρέπει η ζύμη να φτάνει στα 3/4 του ύψους της φόρμας. Σκεπάζουμε τις φόρμες με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει ξανά για 30-40 λεπτά (μέχρι να γεμίσει τη φόρμα). Παράλληλα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Aλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το χτυπημένο αβγό και ψήνουμε για 45 λεπτά. Ξεφορμάρουμε το ψωμί και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Την ώρα που κρυώνει, το αλείφουμε ελαφρώς με το λιωμένο βούτυρο χρησιμοποιώντας πινέλο.

Συνταγή: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ