Φραντζόλα γεμιστή με κιμά

18.02.2014

Yλικά

Για το ψωμί

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου)

40 γρ. μαγιά νωπή

500 ml νερό

1 κουτ. σούπας μέλι

1 κουτ. σούπας αλάτι

Για τη γέμιση

400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

100 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο

2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζάνι ντομάτα ψιλοκομμένη

3 γαρίφαλα

1 ξυλαράκι κανέλας

1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό

1 κουτ. σούπας ζάχαρη

100 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη

100 γρ. κασέρι τριμμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 κουτ. σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Ρίχνουμε σε λεκάνη όλα τα υλικά για το ψωμί και τα ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε με τα χέρια για περίπου 10 λεπτά μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει μέχρι να φτιάξουμε τον κιμά. Ετοιμάζουμε τον κιμά: Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί. Ρίχνουμε τα γαρίφαλα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε την ντομάτα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και αφήνουμε τον κιμά να μαγειρευτεί έως ότου απορροφηθούν όλα τα υγρά. Σβήνουμε με κρασί και μόλις εξατμιστεί, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε την κανέλα και τα γαρίφαλα. Ρίχνουμε τη φέτα, το κασέρι, τον μαϊντανό, τον βασιλικό, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Ανοίγουμε το ζυμάρι με πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ. πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Απλώνουμε επάνω του τον κιμά και το τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε το ψωμί σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 40 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και ψήνουμε το ψωμί για περίπου 35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια. Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε φέτες.

Συνταγή: ΕΦΗ ΓΙΑΛΟΥΣΗ