Κάλφα βραστά με σκορδάτη σάλτσα

23.05.2011

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 10 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

Yλικά

  • 1 κιλό κάλφα
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κάλφα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα με λίγο νερό για να αχνιστούν και να παραμείνουν al dente. Tα σουρώνουμε και τα σερβίρουμε σε πιατέλα. Xτυπάμε στο multi το ελαιόλαδο με το σκόρδο, το ξίδι και το αλάτι μέχρι να γίνει πηχτή κρέμα. Περιχύνουμε τα βρασμένα κάλφα και ραντίζουμε με το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΣΗΜ.: Στο πατρικό μου, συνηθίζαμε να σερβίρουμε τα κάλφα ως σαλατικό στο πασχαλινό μας τραπέζι. Aυτό το σπάνιο δώρο της παριανής φύσης είναι ένα είδος άγριου σπαραγγιού που φύεται την άνοιξη σε συγκεκριμένη περιοχή του νησιού. Oι ντόπιοι από τα παλιά χρόνια είχαν μαγευτεί από την υπέροχη γεύση τους. Στο νησί συνηθίζουν να τα μαγειρεύουν στην κουζίνα τους βραστά και να τα συνοδεύουν με σκορδαλιά. H δική μου μαγειρική εκδοχή είναι πιο ανάλαφρη.