Ψωμί με σίκαλη

27.11.2008
Θα μας δώσει ενέργεια!

Τι έχουμε:

  • 700 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμ. αλεύρι σικάλεως
  • 2 φλιτζ. νερό χλιαρό
  • 30 γραμ. νωπή μαγιά
  • 1 κουταλιά αλάτι
  • 2 κουταλιές λάδι ελιάς για τη φόρμα
  • αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά.

Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν τα υλικά και ανοίγουμε μία λακκουβίτσα στη μέση.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη διαλυμένη μαγιά και ζυμώνουμε, έως ότου η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Αν δούμε ότι έχει γίνει πολύ σφιχτή, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νερό ακόμη.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου μισή ώρα.

Κατόπιν, βάζουμε τη ζύμη πάνω σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και την κόβουμε σε δύο ίσα κομμάτια.

Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε φραντζόλα και τις βάζουμε σε δύο φόρμες, αλειμμένες με το λάδι.

Σκεπάζουμε τις φόρμες με μία πετσέτα και αφήνουμε για μισή ώρα, ώστε να φουσκώσουν οι φραντζόλες.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Μόλις φουσκώσουν οι φραντζόλες, βάζουμε τις φόρμες στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 45-50.

Αφού ψηθούν, βγάζουμε από τον φούρνο τις φόρμες, ξεφορμάρουμε τις φραντζόλες και τις βάζουμε πάνω σε μία πετσέτα, για να μην ιδρώσουν.

Συμβουλή
Οταν πλάσουμε τις φραντζόλες, τις ραντίζουμε με λίγο νερό και έπειτα τις πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι σικάλεως.

Το κατάλληλο κρασί Ασύρτικο.