Σταφύλι γλυκό

01.10.2008
Για να χαίρεσαι καλοκαίρι όλο τον χρόνο.

Τι έχουμε:

  • 2 κιλά σταφύλια
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια

Τι κάνουμε:

Ξεχωρίζουμε τις ρόγες του σταφυλιού, τις πλένουμε καλά, τις στραγγίζουμε και βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο.

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μια στρώση με τις ρόγες του σταφυλιού, τη μία δίπλα στην άλλη και τις πασπαλίζουμε με λίγη από τη ζάχαρη.

Βάζουμε άλλη μία στρώση, πασπαλίζουμε με λίγη ακόμη ζάχαρη και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία, μέχρι να τελειώσουν οι ρόγες του σταφυλιού.

Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και την κουνάμε δεξιά-αριστερά σε τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, ξαφρίζουμε καλά με μία τρυπητή κουτάλα προσθέτουμε τη βανίλια διαλυμένη στο χυμό του λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα, για να πάει παντού.

Αφήνουμε το γλυκό να σιγοβράζει μέχρι να δέσει το σιρόπι και κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.

Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει στην κατσαρόλα, σκεπασμένο με μία υφασμάτινη πετσέτα κουζίνας, για 1 μέρα και στη συνέχεια, το βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή βάζα.

Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Συμβουλή
Για να καταλάβουμε πότε έχει δέσει το σιρόπι, βάζουμε μία κουταλιά σε ένα πιατάκι, το ανακατεύουμε ώστε να κρυώσει λίγο και στη συνέχεια, ελέγχουμε αν είναι παχύρρευστο γέρνοντας το πιατάκι.

Το κατάλληλο συνοδευτικό Λικέρ κανέλας.