Δανέζικα με κανέλα

11.12.2008
Ενα γλυκό γεμάτο άρωμα!

Τι έχουμε:

  • 2 φλιτζ. αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/4 φλιτζ. μαργαρίνη
  • 1/2 φλιτζ. γάλα, χλιαρό
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 κρόκο αβγού
  • 1 φακελάκι μαγιά (110 γραμ.)
  • 1/2 κουταλάκι αλάτι
  • στη μύτη από το κουταλάκι κάρδαμο
  • αλεύρι για την επιφάνεια εργασίας
  • 1 λαδόκολλα

Για τη γέμιση:

  • 1 φλιτζ. ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζ. κανέλα

Για το γαρνίρισμα:

  • γλάσο λευκής σοκολάτας

Τι κάνουμε:

Σε ένα μπολάκι διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα.

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ έχοντας προσαρμόσει το εξάρτημα για τη ζύμη, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το κάρδαμο, 4 κουταλιές μαργαρίνης και τα ανακατεύουμε για περίπου 4-5 λεπτά, έως ότου απορροφηθεί η μαργαρίνη.

Προσθέτουμε το γάλα με τη διαλυμένη μαγιά και αφού απορροφηθούν, προσθέτουμε το ένα αβγό, τον κρόκο του αβγού και τα ανακατεύουμε για άλλα 2-3 λεπτά. Κατόπιν, βάζουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, την πλάθουμε για άλλο 1 λεπτό με τα χέρια μας, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες.

Στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ένα παχύ ορθογώνιο περίπου 45x25 εκατοστά. Βάζουμε ομοιόμορφα κουταλιές από την υπόλοιπη μαργαρίνη, έτσι ώστε να καλύψει τα 2/3 του ορθογωνίου κατά την πλευρά με το μεγαλύτερο μήκος. Διπλώνουμε από πάνω το κομμάτι της ζύμης που δεν έχει μαργαρίνη και στη συνέχεια, διπλώνουμε τα δύο κομμάτια μεταξύ τους, καλύπτοντας έτσι τη μαργαρίνη.

Ανοίγουμε πάλι τη ζύμη με τον πλάστη σε ορθογώνιο ίδιων διαστάσεων, τη διπλώνουμε όπως προηγουμένως, την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του ανοίγματος και του διπλώματος μια φορά ακόμη και βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο, τη βάζουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε ορθογώνιο φύλλο, πάχους 5 εκατοστών.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του φύλλου με τη ζάχαρη και την κανέλα, το τυλίγουμε σε ρολό και το κόβουμε σε 4 ίσα μέρη. Βάζουμε τα ρολά σε ένα ταψάκι στρωμένο με τη λαδόκολλα, το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να πάρουν το σχήμα από το ταψάκι, φροντίζοντας να ενώνονται μεταξύ τους (βλέπε φωτό). Αλείφουμε την επιφάνεια τους με το δεύτερο αβγό, χτυπημένο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 20-25 λεπτά.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα περιχύνουμε με το γλάσο λευκής σοκολάτας και σερβίρουμε.

Συμβουλή
Σερβίρουμε μαζί με τις λαχταριστές μπουκίτσες PERIFIMO της ALFA, με γεύση τυρί - πιπεριά.

Το κατάλληλο συνοδευτικό: Λικέρ Τεντούρα.