Βασιλόπιτα Ηπείρου

30.12.2010
Μην ξαφνιαστείτε με το κρέας που περιέχει η συνταγή. Η βασιλόπιτα ποικίλλει, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της. Στην Ήπειρο είναι ουσιαστικά κρεατόπιτα.

Μην ξαφνιαστείτε με το κρέας που περιέχει η συνταγή. Η βασιλόπιτα ποικίλλει, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της. Στην Ήπειρο είναι ουσιαστικά κρεατόπιτα.

Υλικά

  • 1 κιλό χοιρινό ψαχνό σε μπουκιές
  • 1/2 κιλό ψαχνό από κοτόπουλο σε μπουκιές
  • 1 κρεμμύδι ολόκληρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένα
  • 2 φλιτζ. τραχανάς γλυκός
  • 1 1/2 φλιτζ. φέτα τριμμένη
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 3-4 κλωναράκια σέλινο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 5 κουτ. βούτυρο γάλακτος
  • 1 κιλό φύλλο χωριάτικο για πίτες

Εκτέλεση

1. Βράζετε σε κατσαρόλα το χοιρινό και το κοτόπουλο με το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, το ολόκληρο κρεμμύδι και τα γαρίφαλα σε αλατισμένο νερό και το ξαφρίζετε.

2. Στραγγίζετε το κρέας, το αφήνετε να κρυώσει, το ψιλοκόβετε και πετάτε τα μυρωδικά. Σοτάρετε σε φαρδύ τηγάνι με 2 κουτ. βούτυρο το κρέας μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και προσθέτετε τον τραχανά, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό. Σιγοβράζετε για 10 λεπτά.

3. Στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψί 4 φύλλα βουτυρωμένα, απλώνοντας από πάνω τη μισή γέμιση, σκεπάζετε με ένα φύλλο, ρίχνετε και την υπόλοιπη γέμιση μαζί με την τριμμένη φέτα και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα πάλι βουτυρωμένα.

4. Αλείφετε την επιφάνεια με βούτυρο, τη ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.