...της εποχής

10.04.2008
Ανήκει στην οικογένεια Χηνοποδιίδες, καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία.

Σπανάκι

Ανήκει στην οικογένεια Χηνοποδιίδες, καλλιεργείται κυρίως στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ η καταγωγή του είναι από την Ασία.

Το σπανάκι το βρίσκουμε σε αρκετές ποικιλίες, όμως οι πιο γνωστές στην Ελλάδα είναι το κοινό σπανάκι, η πριγκίπισσα Τζουλιάνα, το κοντό σπανάκι και το πλατύφυλλο Άργους.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, θεωρείται πολύτιμο για την υγεία μας, αφού συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Συγκεκριμένα, διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, βιταμίνες Α, Β, C, Ε και Κ και είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και φολικό οξύ.

Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε φρέσκο, κονσερβοποιημένο ή και κατεψυγμένο και όσον αφορά στη μαγειρική, είναι ιδανικό για πίτες ή ωμό σε διάφορες σαλάτες.

Τέλος, για να το διατηρήσουμε φρέσκο όσο το δυνατόν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το αποθηκεύουμε στην κατάψυξη, αφού πρώτα το έχουμε ζεματίσει.

Αλλάζουμε γεύση

Πίτσα η ελληνική
Αν θέλουμε να δώσουμε ελληνική γεύση στην πίτσα μας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κίτρινο τυρί, με φέτα, πασπαλισμένη με ρίγανη.

Για το κάρδαμο
Σε περίπτωση που θελήσουμε να θρυμματίσουμε ολόκληρους ξερούς κόκκους κάρδαμο στο μπλέντερ, τους τρίβουμε μαζί με τη φλούδα τους για να μη χάσουν το άρωμά τους. Στη συνέχεια, περνάμε τη σκόνη από κόσκινο και τη φυλάμε σε αεροστεγή βαζάκια.

Ξέρετε ότι
το χαμομήλι, πέρα από ένα εξαιρετικό ρόφημα, μπορεί να αποτελέσει και ένα θαυμάσιο αρωματικό για το κοτόπουλο και το χοιρινό μας;

Αλμυρή και νόστιμη
Αν είμαστε λάτρεις της φέτας και θέλουμε να την προσθέσουμε σε διάφορα πιάτα μας, πρέπει να θυμόμαστε να μειώνουμε την ποσότητα που αλατιού, αφού η φέτα είναι ένα αλμυρό τυρί. Επίσης, πριν την καταναλώσουμε, μπορούμε να τη βάλουμε σε ένα μπολ με νερό για όλο το βράδυ για να την ξαλμυρίσουμε.

Αρωμα στο μάξιμουμ
Για να ελευθερώσουμε όλο το άρωμα του κρόκου Κοζάνης, τον τρίβουμε λίγο με τα δάκτυλά μας και τον βάζουμε σε ένα φλιτζανάκι με κρύο νερό για 30 λεπτά πριν τον προσθέσουμε στα φαγητά μας.

Χωρίς προβλήματα
Δυσκολευόμαστε να ψιλοκόψουμε φρέσκα βότανα, όπως μαϊντανό, σέλινο ή δυόσμο; Η λύση είναι να αντικαταστήσουμε το μαχαίρι με ένα ψαλίδι.

Το ξέρετε ότι
Τα φρέσκα όστρακα μπορούν να γίνουν εξαιρετικός μεζές για μπίρα; Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι αφού τα ανοίξουμε, να τα βάλουμε πάνω σε ένα πιάτο γεμάτο με τριμμένο πάγο και να τα σερβίρουμε, περιχύνοντάς τα με χυμό λεμονιού.

Πριν απο τη χρήση
Πριν χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά ένα καινούργιο τηγάνι, καλό είναι να βράσουμε μέσα σε αυτό ξίδι. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα κολλάνε τα φαγητά μας.

Χωρίς απρόοπτα
Σε περίπτωση που το γάλα που βράζουμε αρχίζει να παραφουσκώνει, με κίνδυνο να ξεχειλίσει από το σκεύος που το έχουμε βάλει, μπορούμε να βρέξουμε τα χέρια μας με τρεχούμενο νερό και να ρίξουμε πάνω του μερικές σταγόνες. Ετσι, θα καταφέρουμε να μειώσουμε αμέσως τον αφρό που έχει δημιουργηθεί.

Μια άλλη πρόταση
Ενας διαφορετικός τρόπος για να πανάρουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου που πρόκειται να τηγανίσουμε, είναι να αντικαταστήσουμε τα τρίμματα φρυγανιάς με κράκερ, τα οποία έχουμε θρυμματίσει στο μπλέντερ.

Για ήρεμο τηγάνισμα
Προκειμένου να αποφύγουμε το έντονο πιτσίλισμα του λαδιού, όταν τηγανίζουμε κρέας, φροντίζουμε, πριν το βάλουμε μέσα στο τηγάνι, να το σκουπίσουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Γεύση και άρωμα
Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα γευστικό και αρωματικό σνακ, δεν έχουμε παρά να ψιλοκόψουμε μαϊντανό, δυόσμο ή οποιοδήποτε άλλο βότανο της αρεσκείας μας, να το ανακατέψουμε με κρέμα τυριού και να αλείψουμε με το μείγμα αυτό, φέτες ψωμιού ή φρυγανιές.

Πολλαπλές επιλογές
Τα μπαχαρικά που δένουν υπέροχα με το αρνάκι μας και μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμά του είναι η μαντζουράνα, το δενδρολίβανο, ο μάραθος, το θυμάρι και, βέβαια, το σκόρδο και η ρίγανη.

Η σωστή ώρα
Οταν φτιάχνουμε βραστό κρέας με λαχανικά, φροντίζουμε να προσθέτουμε τα λαχανικά 1 ώρα πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά μας, προκειμένου να μη λιώσουν. Αν παρ ολ αυτά τα βράσουμε μαζί με το κρέας, τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα με μια τρυπητή κουτάλα.

Χωρίς δυσκολία!
Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σύκα στη συνταγή μας, για να τα ψιλοκόψουμε εύκολα και γρήγορα, φροντίζουμε πρώτα να τα αλευρώσουμε.

Νερό Ή γάλα;
Αντί να χρησιμοποιούμε νερό, μπορούμε να ξεπαγώσουμε τα ψάρια μας σε γάλα, αφού έχει την ιδιότητα και να διώχνει τις άσχημες μυρωδιές, αλλά και να προσθέτει στο ψάρι άρωμα φρεσκάδας.

δεν την πετάμε...

Σε περίπτωση λάθους
Εάν ξεχαστήκαμε, με αποτέλεσμα να μας καεί η σούπα, δεν την πετάμε, αλλά τη μεταφέρουμε σε μία καθαρή κατσαρόλα και προσθέτουμε στη συνέχεια, λίγο κάρι ή μερικούς κόκκους μουστάρδας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ