Θυμάρι

27.03.2008
Προέρχεται από το φυτό Thymus Vulgaris και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Πρόκειται για έναν πολυετή θάμνο ύψους έως 50 εκ., με έντονη οσμή ρίγανης, τον οποίο συναντάμε σε χώρες της Μεσογείου, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Προέρχεται από το φυτό Thymus Vulgaris και ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών. Πρόκειται για έναν πολυετή θάμνο ύψους έως 50 εκ., με έντονη οσμή ρίγανης, τον οποίο συναντάμε σε χώρες της Μεσογείου, της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής.

Το θυμάρι ανθίζει από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο και στην Ελλάδα υπάρχουν 23 αυτοφυή είδη με γνωστότερα, το Αγριοθυμάρι, το Χαμοθρούμπι και το Σμάρι ή θυμάρι της Αττικής.

Η χρήση του είναι γνωστή από την αρχαιότητα και μάλιστα, στην αρχαία Ελλάδα το θυμάρι καίγονταν σαν θυμίαμα στους ναούς.

Γενικότερα, έχει τονωτικές και δυναμωτικές ιδιότητες, χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, βοηθά στα αναπνευστικά προβλήματα και τονώνει το νευρικό σύστημα.

Οσον αφορά στη μαγειρική, τα αποξηραμένα φύλλα του χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα για δώσουν ξεχωριστή γεύση σε ψάρια, κρέατα, σάλτσες, σούπες, σαλάτες, ζυμαρικά, τυριά κ.ά.

Τέλος, το θυμάρι χρησιμοποιείται ακόμη και για τον αρωματισμό του λικέρ βενεδικτίνη, ενώ το μέλι με άρωμα θυμαριού θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.

στο... γάλα
για Εξτρα απόλαυση!

Στην περίπτωση που θέλουμε τα τηγανητά μας κρεμμύδια να γίνουν πιο τραγανά, πριν τα βάλουμε στο τηγάνι, απλά, τα βουτάμε σε ένα μπολ με γάλα.

Χωρίς αργοπορία

Εάν βιαζόμαστε και θέλουμε οι βραστές μας πατάτες να γίνουν πιο γρήγορα, μπορούμε μέσα στο νερό όπου βράζουν, να προσθέσουμε λίγο ξίδι.

Χωρίς προβλήματα
Για να μην κολλήσουν οι μπάμιες μας κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, αρκεί να προσθέσουμε λίγο χυμό λεμονιού ή μια κουταλιά γιαούρτι.

Αντί για αβγό!
Σε περίπτωση που δεν έχουμε αβγό, για να αλείψουμε την επιφάνεια από τα μπισκότα και τα τσουρέκια μας, έτσι ώστε να είναι γυαλιστερα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε γάλα, με λιγότερο όμως, λαμπερό αποτέλεσμα.

Δεν ξεχνάμε ποτέ!
Εάν η συνταγή μας χρειάζεται κάππαρη, πριν τη μαγειρέψουμε, τη μουλιάζουμε σε ζεστό νερό για περίπου 20 λεπτά.

Αντίο κάψιμο
Αν δαγκώσαμε μία πολύ καυτερή πιπεριά, για να απαλύνουμε το κάψιμο δεν πίνουμε νερό, αλλά λίγο κρύο γάλα.

Τόσο απλό!
Εάν θέλουμε να θρυμματίσουμε τα τυριά, όπως το ροκφόρ, ο καλύτερος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγάλο πιρούνι.

Για καλύτερο αποτέλεσμα
Οταν μαγειρεύουμε κρέας, είτε ψητό είτε τηγανητό, πάντα πριν το σερβίρουμε, πρέπει να το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 5-10 λεπτά, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το μαγείρεμά του.

Μεγαλύτερη ασφάλεια
Για να αποφύγουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης διαφόρων βακτηριδίων, καλό είναι στον εξοπλισμό της κουζίνας μας να έχουμε 2 σανίδες κοπής, μία για τα ωμά κρέατα και τα ψαρικά και μια για τα ψημένα.

Προσοχή στο χρόνο
Οταν βράζουμε φασόλια για τη σαλάτα μας και περισσεύει νερό στην κατσαρόλα μας, φροντίζουμε να τα σουρώσουμε αμέσως μετά το τέλος του βρασμού τους, γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να μαλακώσουν τόσο πολύ, ώστε να λιώσουν.

Αντίο άσχημες μυρωδιές
Οταν βράζουμε λαχανάκια Βρυξελλών, για να αποφύγουμε την αντιαισθητική μυρωδιά τους, μπορούμε μέσα στην κατσαρόλα, να ρίξουμε μια μεγάλη φέτα ψωμί ή μια φέτα γλυκιά, κόκκινη πιπεριά.

Γευστικό αποτέλεσμα
Εάν θέλουμε να δώσουμε ξεχωριστό άρωμα στο βραστό μας κρέας, αντί για νερό, μπορούμε να το βράσουμε σε ζωμό κρέατος ή λαχανικών.

Μπορεί η κατάψυξη να βοηθάει τα τρόφιμα μας να διατηρούνται για περισσότερο καιρό, όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι κάποια φαγητά είναι καλύτερα να αποφεύγουμε να τα καταψύχουμε. Συγκεκριμένα, δε βάζουμε στην κατάψυξη τα τηγανητά φαγητά γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους, τα ωμά φρούτα γιατί μαυρίζουν και μαλακώνουν, το χαμομήλι γιατί πικρίζει, το σκόρδο γιατί κάνει πολύ έντονη τη γεύση του, καθώς και τα κρεμμύδια, γιατί χάνουν το άρωμα και τη γεύση τους.

Δυσκολία καμία!
Εάν θέλουμε τα σφιχτά βραστά αβγά μας να καθαρίζονται εύκολα από τα τσόφλια τους, πρέπει πάντοτε πριν τα καθαρίσουμε, να τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς σε ένα μπολ με κρύο νερό.

Πεντανόστιμα μπιφτέκια
Εάν θέλουμε να γίνουν τα μπιφτέκια μας ιδιαίτερα ζουμερά, μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά στο μείγμα του κιμά και μια τριμμένη πατάτα.

Χωρίς δυσκολία
Για να κόψουμε εύκολα και γρήγορα τα μαλακά κίτρινα τυριά σε φέτες, ένας έξυπνος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσουμε οδοντικό νήμα.

Σε περίπτωση λάθους
Εάν τύχει και μας πέσει παραπάνω αλάτι στη σούπα ή στα λαχανικά μας, δεν τα πετάμε, αλλά ρίχνουμε μια κουταλιά ξίδι με λίγη ζάχαρη.

Μία διαφορετική πρόταση!
Για να εντυπωσιάσουμε τους καλεσμένους μας, μπορούμε να γαρνίρουμε τις σαλάτες μας με ραπανάκι τριμμένο, το οποίο εκτός από χρώμα, θα δώσει και μία ξεχωριστή γεύση στο πιάτο μας.

Οταν φτιάχνουμε σπιτικό ψωμί, ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο, είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ειδικά θερμόμετρα.

Βάζουμε λοιπόν το θερμόμετρο στη μέση της φραντζόλας και όταν η ένδειξη φτάσει τους 80οC, τότε το ψωμί μας είναι έτοιμο.